Αντιμέτωπα με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 10 εκατ. δολ. Αυστραλίας είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας εάν οι προμηθευτές δεν τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης, μετά την κυβερνητική απόφαση να καταστεί υποχρεωτικός, ο έως τώρα εθελοντικός «κώδικας συμπεριφοράς» στα παντοπωλεί.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, τα σούπερ μάρκετ με ετήσια έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία θα υπάγονται στον υποχρεωτικό κώδικα. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει επί του παρόντος το Woolworths, το Coles, το ALDI και τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο προμηθευτή παντοπωλείων της Αυστραλίας Metcash.
Για σοβαρές παραβάσεις, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών ή το τριπλάσιο του οφέλους που αποκόμισε από την παράβαση, όποιο είναι το μεγαλύτερο.
Η προσωρινή έκθεση της κυβέρνησης δεν αναγκάζει τους μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης σούπερ μάρκετ να εκχωρήσουν περιουσιακά στοιχεία για τη βελτίωση του ανταγωνισμού.
«Εάν η αναγκαστική εκποίηση είχε ως αποτέλεσμα ένα σούπερ μάρκετ να πουλήσει ορισμένα από τα καταστήματά του σε άλλη μεγάλη υπάρχουσα αλυσίδα σούπερ μάρκετ, το αποτέλεσμα θα μπορούσε εύκολα να είναι μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς», αναφέρει η έκθεση.
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε την χαρακτήρισε «μια πολύ ισχυρή ενδιάμεση έκθεση», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί δίκαιες τιμές τόσο για τους αγρότες όσο και για τις οικογένειες.
Διαμόρφωση τιμών
Σε έρευνα της Γερουσίας τον περασμένο μήνα, ένα όργανο αγροτών φρούτων και λαχανικών είπε ότι η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας πρέπει να έχει εξουσίες να διαλύσει τα σούπερ μάρκετ , αποδυναμώνοντας την επικράτηση τους στις τιμές χονδρικής και λιανικής.
Ο Αλμπανέζε είχε στο παρελθόν αποκλείσει τέτοιες κινήσεις, λέγοντας ότι η Αυστραλία έχει μια οικονομία του ιδιωτικού τομέα και ότι «δεν είμαστε η παλιά Σοβιετική Ένωση».
Η Woolworths και η Coles, που μαζί συγκεντρώνουν περίπου τα δύο τρίτα των πωλήσεων παντοπωλείων στην Αυστραλία σε μια από τις πιο συγκεντρωμένες αγορές του κόσμου, ανέφεραν θεαματικά κέρδη μετά από δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού. Οι Coles, Woolworths και Metcash δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters, να σχολιάσουν την απόφαση.
Οι αγρότες λένε ότι οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών πωλούν συνήθως στα σούπερ μάρκετ με εβδομαδιαία συμβόλαια και συχνά δέχονται αντιοικονομικές προσφορές για τα προϊόντα τους λόγω ανησυχιών ότι θα χάσουν τις μελλοντικές πωλήσεις λόγω του περιορισμένου αριθμού σούπερ μάρκετ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους στις προτάσεις έως τις 30 Απριλίου και το τελικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί έως τις 30 Ιουνίου.
Πηγή: ot.gr