Έρευνα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ευρωζώνης στη χρηματοδότηση πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας στη γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το επόμενο 12μηνο, αναμένεται μέση αύξηση 3,8% στους μισθούς και 3,3% στις τιμές πώλησης των προϊόντων. Η χρονιά θα τρέξει με μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα στις αυξήσεις των μισθών σε σχέση με πέρυσι.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι βρισκόμαστε σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού που θα συνεχιστεί όλο το 2024.
Περιορισμοί στον τραπεζικό δανεισμό
Η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει επίσης ότι οι όροι για τη λήψη επιχειρηματικών δανείων παρουσίασαν ελαφρά αυστηροποίηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, αυτή η αυστηροποίηση ήταν λιγότερο έντονη σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρατηρήθηκε μείωση στο ποσοστό των εταιρειών που είδαν αυξήσεις στα επιτόκια των τραπεζικών δανείων, με 43% έναντι 75% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Ομοίως, το 37% των εταιρειών κατέγραψε αυξήσεις σε άλλα χρηματοδοτικά έξοδα , όπως αμοιβές και προμήθειες, σε σύγκριση με 49% προηγουμένως.
Όσον αφορά την ανάγκη για τραπεζικά δάνεια, μόνο το 1% των εταιρειών ανέφερε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με το 4% που ανέφερε αυξήσεις το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπρόσθετα, μειώθηκε το ποσοστό των εταιρειών που αντιλήφθηκαν μείωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων, από 9% σε 3%.
Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα
Στο μεταξύ, σε επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποχώρησε ο πληθωρισμός των τροφίμων στις πλούσιες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 16,2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η εικόνα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9% σε ετήσια βάση από 3,1% που ήταν τον Ιανουάριο, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει.
Η κυβέρνηση αν και έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει βασικά αγαθά δεν έχει κατορθώσει ακόμα να βάλει «φρένο».
Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναγνώρισε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια.
«Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλο τον πλανήτη καθώς ο πληθωρισμός είναι κάτι το οποίο ταλαιπωρεί όλους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου μετά την κρίση και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά και το εισόδημα ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσει, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά».
Μάλιστα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει «μια σημαντική δράση που θα βοηθήσει πραγματικά τα νοικοκυριά τελικά να προμηθεύονται τα προϊόντα σε φθηνότερες τιμές. Αυτό αφορά τον e-katanaloti».