Κόσμος

Εφιαλτικά σενάρια για επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας σε άλλες χώρες


Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την αποκάλυψη των Financial Times, ρωσικών απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν τις προϋποθέσεις και τα σενάρια κάτω από τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία θα χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

To τελευταίο 24ωρο όμως έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα εφιαλτικά σενάρια για επέκταση του πολέμου σε χώρες του ΝΑΤΟ και αυτή τη φορά δια στόματος του Γερμανού υπουργού Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι διεθνείς αντιδράσεις – αλλά και ανησυχία – που προκάλεσαν οι ευθείες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ΝΑΤΟ, το οποίο προειδοποίησε πως υπάρχει «κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία».

Ο τίτλος της εφημερίδας Deutsche Welle είναι αντιπροσωπευτικός της κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο μήνα σε στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη», είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας όπου βασίζεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung» εκφράζοντας φόβους για επέκταση του πολέμου και εκτός ουκρανικής επικράτειας μετά από δύο χρόνια εχθροπραξιών.  «Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή (Zeitwende) και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Λάουτερμπαχ, παραπέμποντας στα όσα έκανε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να εξοπλίσει καλύτερα τις δομές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για μεγάλες κρίσεις.

«Μετά την εγκληματική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτή η πρόκληση έχει δυστυχώς γίνει πιο σημαντική», είπε. «Εκεί έχουμε νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια καταστροφή ή ακόμη και για μια περίπτωση που θα πρέπει να συνδράμουμε ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με το άρθρο 5) όσο απίθανο κι αν είναι αυτό», πρόσθεσε. Ο Λάουτερμπαχ έδωσε και το περίγραμμα του νόμου που θα πρέπει να έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι ως εξής: «Σε περίπτωση κρίσης κάθε γιατρός, κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική αρχή πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Χρειαζόμαστε σαφείς αρμοδιότητες, για παράδειγμα για την κατανομή ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών στα νοσοκομεία της Γερμανίας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι επιλογές για μεταφορές ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Και οι κανονισμοί σχετικά με τη δημιουργία αποθεμάτων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς. Αλλά και η ανάπτυξη και κατανομή του ιατρικού προσωπικού πρέπει να αποσαφηνιστεί. Και όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη».

Ο Λάουτερμπαχ υπενθύμισε ακόμη ότι ήδη η Γερμανία έχει δεχθεί για νοσηλεία τόσους πολλούς βαριά τραυματισμένους από τη Ουκρανία όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός αρνήθηκε ότι κινδυνολογεί.

«Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική σύγκρουση, άρα λοιπόν δεν θα έρθει. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Ήδη έχουμε ανταλλάξει ιδέες με ειδικούς της Μπούντεσβερ και συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Άμυνας και και Εσωτερικών. Περιμένω ότι θα παρουσιάσουμε σχετικό νομοσχέδιο το καλοκαίρι για να εγκριθεί αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT με τίτλο «Διαρροή ρωσικών στρατιωτικών αρχείων αποκαλύπτουν τα κριτήρια για πυρηνικό χτύπημα» η Μόσχα έχει εξετάσει τα ενδεχόμενα πυρηνικής σύγκρουσης με πιθανό σενάριο εισβολής στην επικράτειά της από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως στα απόρρητα έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση των Financial Times, περιγράφονται τα κριτήρια για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι χαμηλότερα από αυτά που η Ρωσία έχει ποτέ παραδεχτεί δημοσίως.

Αυτό υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα έγγραφα και τα επαλήθευσαν.

Τα 29 αρχεία που διέρρευσαν αφορούν τα τακτικά πυρηνικά όπλα και χρονολογούνται από το 2008 έως το 2014, δηλαδή είναι τουλάχιστον 10 ετών. Τα όπλα που περιγράφονται στα αρχεία προορίζονται για συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της μάχης και δεν είναι οι διηπειρωτικού βεληνεκούς κεφαλές που στοχεύουν στην καταστροφή ολόκληρων πόλεων.

Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερείς προϋποθέσεις για το πόσο μεγάλο μέρος του στρατιωτικού αμυντικού συστήματος της Ρωσίας πρέπει να καταστραφεί για να προκαλέσει η Μόσχα πυρηνικό πόλεμο.

Άλλα σενάρια που θα προκαλούσαν μία πυρηνική «απάντηση» από την Μόσχα περιλαμβάνουν την καταστροφή τριών αεροδρομίων ή του 30% των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων της Ρωσίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διενήργησε πετυχημένη δοκιμή πυρηνικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μόλις μία ημέρα μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου απείλησε τη Δύση με χρήση πυρηνικών όπλων αν στείλουν δικά τους στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews