Κόσμος

Διχογνωμία στην Ευρώπη για την αποστολή στρατού στην Ουκρανία


Διχογνωμία στο ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε στην άτυπη σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε εκτάκτως στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Βρετανία και Σουηδία εμφανίστηκαν έτοιμες να στείλουν στρατό στην Ουκρανία «αν χρειαστεί», ενώ στον αντίποδα η Γερμανία και η Πολωνία εμφανίζονται πλήρως αντίθετες σε αυτό το ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δανία από την πλευρά της δεν το απέκλεισε αλλά δεν εμφανίζεται «θερμή» σε αυτό το ενδεχόμενο ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η οποίοι μάλιστα ανήρτησαν κοινή δήλωση στα social media:

«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Η Ευρώπη μεταφέρει το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας που της αναλογεί στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

 





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews