«Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;». Σίγουρα την έχετε ακούσει την ερώτηση έστω και μία φορά στη ζωή σας, σε κάποια συνέντευξη για δουλειά.
«Η ερώτηση δεν είναι μόνο τυπική, αλλά κλισέ, σχεδόν τετριμμένη. Οι περισσότεροι υποψήφιοι προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση που θα δείξει την αστείρευτη επιθυμία τους για σκληρή δουλειά» σημειώνει ο Daniel Alberts ειδικός σε θέματα management.
Και αναρωτιέται γιατί να στιγματίζουμε όσους δεν έχουν ιδέα για το πού θα βρίσκονται και τι θα κάνουν στη ζωή τους σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα; Γιατί πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο ο καθένας από εμάς να έχει ένα όραμα για το μέλλον και κατακρίνουμε όσους απλά προχωρούν τη ζωή τους, μέρα με τη μέρα;
Το να υποθέτεις ότι μπορείς να ξέρεις σήμερα πού θα βρίσκεσαι κάποια χρόνια στο μέλλον, σημαίνει ότι έχεις δει και έχεις αναλύσει σωστά τον «οδικό χάρτη» της ζωής, ότι έχεις φτιάξει μια νοητική εικόνα του τι θα χρειαστεί για να φτάσεις στον προορισμό σου, εξηγεί χαρακτηριστικά ο ίδιος, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο.
Ο Aneesh Raman, ειδικός ανθρωπίνου δυναμικού στο LinkedIn θυμάται να του απευθύνουν την ερώτηση και να μην του αρέσει για δύο λόγους:
- Δεν είχε ιδέα πού θα βρισκόταν σε ένα χρόνο, πόσο μάλλον σε πέντε.
- Ένιωθε την πίεση να συνδέσει τους όποιους στόχους του με τον μέλλον της εταιρείας στην οποία έδινε τη συνέντευξη, γεγονός που δεν του επέτρεπε να είναι 100% ειλικρινής.
Η μόνη σταθερά, η αλλαγή
Σκεφτείτε πως η αγορά εργασίας μαζί και οι θέσεις εξελίσσονται ραγδαία χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Επομένως ο προγραμματισμός για το μέλλον είναι σχεδόν αδύνατος.
Επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε και αναπτύξτε τις ανάλογες δεξιότητες
Με απλά λόγια, δεν ξέρουμε ποιες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια, εξηγεί ο Raman. «Η μόνη σταθερά για την επόμενη δεκαετία θα είναι η αλλαγή», τονίζει.
Εστιάστε στις δεξιότητες
Η καλύτερη λύση είναι, αντί να σκέφτεστε τι τίτλο εργασίας θέλετε, επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε, αναπτύξτε τις ανάλογες δεξιότητες και χρησιμοποιήστε τις με τρόπο που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καριέρα σας.
Οι εργοδότες ενδιαφέρονται για όλες τις δεξιότητες που κάποιος κατέχει και θα προσφέρει από τη θέση που θα αναλάβει, ανεξάρτητα από το πού τις έχει μάθει. Αυτό είναι το σημείο που κανείς θα πρέπει να εστιάσει και να έχει προετοιμαστεί, κάνοντας έναν απολογισμό των κορυφαίων δεξιοτήτων του και ετοιμάζοντας μια ιστορία σχετικά με το πού τις απέκτησε και πού τις εφάρμοσε.
Στοιχεία ερευνών έδειξαν πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι πέντε φορές πιο πιθανό να αναζητήσουν υποψηφίους με βάση τις δεξιότητες από ό,τι άλλες διακρίσεις, όπως τα πτυχία πανεπιστημίου.
Δίψα για μάθηση
Δίπλα στις δεξιότητες, η μάθηση πρέπει να είναι ένα άλλο βασικό σημείο εστίασης και να προχωρά χέρι-χέρι με την ικανότητα προσαρμογής σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
Είναι καλό να έχει κανείς αγάπη για τη μάθηση και να δείχνει ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα να γίνει καλύτερος σε ορισμένες δεξιότητες ή σε τομείς εξειδίκευσης. Ίσως η κουλτούρα της δίψας για μάθηση να είναι το πιο σημαντικό πεδίο σε μια συνέντευξη εργασίας.
Η έρευνα του LinkedIn έχει επίσης διαπιστώσει ότι η μάθηση ενισχύει την αίσθηση σύνδεσης των εργαζομένων με τον εργοδότη τους και προσθέτει σκοπό στην εργασία τους.