Η ημερίδα που είχε τίτλο «Γέφυρες-Ππουρτ» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Αμαλιάδας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πετυχημένη για τα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης.
Οι φορείς
Βρέθηκαν εκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Συμβούλιο της Ευρώπης για τους Ρομά, η Συνήγορος του Παιδιού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, o δήμαρχος, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου κλπ.), ενώ παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έλενα Κουντουρά και Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως επίσης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος -συμπωματικά είναι βουλευτής Ηλείας- απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, η Ελένη Τσετσέκου, επικεφαλής του τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών είναι «κομβικός» και πως αν αυτές δεν είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους Ρομά ως ισότιμους πολίτες, τότε η οποιαδήποτε στρατηγική δεν πρόκειται να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. «Οι γέφυρες θ’ αργήσουν αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε με νόημα.
Στην παρέμβασή της η Θεώνη Κουφονικολάκου, Συνήγορος του Παιδιού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο των σχολείων-γκέτο, τα οποία συγκεντρώνουν αποκλειστικά υψηλό ποσοστό παιδιών Ρομά.
Η δημοσιογράφος και ερευνήτρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Equirom για τους Ρομά, Μαριλένα Κατσίμη παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο ερευνών αναφορικά με το πως βλέπουν και παρουσιάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (ψηφιακά και μη) την κοινωνία των Ρομά. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα κεντρικά ΜΜΕ σε σημαντικό βαθμό βοηθούν στο να διαιωνίζονται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, σε αντίθεση με τα περιφερειακά ΜΜΕ που εμφανίζονται περισσότερο ευαισθητοποιημένα.
Η παρέμβαση
Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση στην ημερίδα ήταν πως αφορούσε τους Ρομά αλλά η συμμετοχή των ίδιων σε αυτήν ήταν σχεδόν μηδαμινή. Για την ακρίβεια στην αίθουσα που βρέθηκαν τουλάχιστον 150 άτομα, μόλις πέντε εξ αυτών ήταν Ρομά -από τη συνοικία του Παπακαυκά- και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν να πάρουν το λόγο στο τέλος.
Μάλιστα είχαν φροντίσει να παρουσιαστούν κάποιες φωτογραφίες από τη συνοικία τους -που είχαν τραβήξει οι ίδιοι- οι οποίες απεικόνιζαν δρόμους της γειτονιάς τους που ήταν πλημμυρισμένοι με νερό. Κάπου εκεί ξεκίνησε ένας πραγματικά «ζωντανός» διάλογος μεταξύ των πέντε και του δημάρχου για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην συνοικία και για το ενδιαφέρον που οφείλει να δείξει η τοπική αυτοδιοίκηση για την περιοχή τους.
Όπως μάθαμε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τούς κάλεσε το επόμενο πρωί στο γραφείο του προκειμένου να βρουν λύσεις. Τα αποτελέσματα, αναμένονται.
Το δείπνο
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε κι ένα τελευταίο στιγμιότυπο. Μετά το πέρας της ημερίδας οι διοργανωτές παρέθεσαν δείπνο σε ξενοδοχείο της πόλης. Σε αυτό εμφανίστηκαν και οι 5 Ρομά, οι οποίοι διακριτικά κάθισαν σε ένα τραπέζι μόνοι τους, μακριά από τους άλλους. Πολύ σύντομα, η Συνήγορος του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου και κάποιοι άλλοι τούς προσέγγισαν και τους κάλεσαν να ενώσουν το τραπέζι τους ώστε να φάμε όλοι μαζί, πράγμα το οποίο έγινε.
Ήταν η πρώτη γέφυρα που χτίστηκε εκείνο το βράδυ.
ΙNFO
– Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο πληθυσμός Ρομά ανέρχεται σε 117.495 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί το 1,13% του μόνιμου πληθυσμού της Χώρας. Εντοπίζεται και στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, με υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης στις Περιφέρειες Αττικής (25%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (17%), Θεσσαλίας (14%), Δυτικής Ελλάδας (13%). Τα στοιχεία είναι του 2021.
– Στην Αμαλιάδα όπου έγινε η ημερίδα οι Ρομά αποτελούν το 9% του συνολικού πληθυσμού, κάπου 2.700 άτομα.
– Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) οι Ρομά ζουν σε ποσοστό 37,4% εντός κατοικημένης περιοχής, σε ποσοστό 29,1% σε άγνωστο μέρος κι ακολουθούν: ποσοστό 19% στις παρυφές κατοικημένης περιοχής και 14,5% εκτός κατοικημένης περιοχής.
– Κατά μέσο όρο η οικογένεια Ρομά αποτελείται από 4,2 μέλη.
– Στον τομέα της απασχόλησης, καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας 64% και υψηλά ποσοστά άτυπης απασχόλησης 54%. Ως κύριες μορφές απασχόλησης καταγράφονται η συλλογή και το εμπόριο ανακυκλώσιμων ειδών (30,2%) πλανόδιο εμπόριο (25,6%), μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές (13,4%), εποχικές αγροτικές εργασίες (13%), ατομικές επιχειρήσεις (5,3%) και γεωργικές εργασίες (4,7%). Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων Ρομά σε Δήμους ανέρχεται σε 595 άτομα (στοιχεία 2021).
– Σημαντικός αριθμός Ρομά ζει ακόμα σε καταυλισμούς, αντιμετωπίζοντας διαχρονικά προβλήματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας καθώς και στις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες.