Οικονομία

Canadair: Επανέρχεται εκσυγχρονισμένο το αεροσκάφος


Μετά την καταστροφική χρονιά από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλον τον κόσμο, οι οποίες έκαψαν μία έκταση περίπου στο μέγεθος της Νικαράγουας το 2023, το αεροσκάφος πυρόσβεσης Canadair γίνεται ξανά περιζήτητο.

Το επονομαζόμενο Canadair, είναι μοναδικό στην αγορά για το μέγεθος και την ευελιξία του, όπως σημειώνει το Bloomberg. Μπορεί να χωρέσει έως και 6.137 λίτρα νερού και να ταξιδέψει με ταχύτητα άνω των 320 χιλιομέτρων. Τα Canadair μπορούν να μαζεύουν γρήγορα νερό από λίμνες ή θάλασσες (γεμίζουν σε 12 δευτερόλεπτα) και πετούν σε ύψος 30 μέτρων πάνω από τις πυρκαγιές.

Καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά τις τελευταίες πιο συχνές και έντονες σε όλο τον κόσμο, αυτά τα ακροβατικά βομβαρδιστικά νερού χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ. Παρόλα αυτά ήταν εκτός παραγωγής για σχεδόν 10 χρόνια. Αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Η ΕΕ παρήγγειλε 22 νέα Canadair

Η De Havilland Aircraft of Canada Ltd., η οποία απέκτησε τα δικαιώματα παρασκευής του αεροσκάφους το 2016, κατέληξε φέτος σε νέες συμφωνίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια 22 πυροσβεστικών αεροσκαφών DHC-515, του διαδόχου του Canadair.

Η παραγγελία θα είναι η πρώτη για την De Havilland, ενώ τα νέα αυτά αεροσκάφη κοστίζουν 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και η παραγωγή δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2026 το νωρίτερο, η ΕΕ είναι πρόθυμη να περιμένει για ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο που θεωρείται ασύγκριτο με οτιδήποτε άλλο διαθέσιμο, προσθέτει το Bloomberg.

«Το λεγόμενο Canadair είναι το μόνο λειτουργικό, επιχειρησιακό αεροσκάφος αυτής της κατηγορίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χανς Ντας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία και τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα τελευταία χρόνια είδαμε δασικές πυρκαγιές να επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν ξεφεύγει πλέον».

Οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την ήπειρο φέτος, με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως ο κόσμος κατέγραψε το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει πάρει φωτιά, μεταφέροντας τις τελευταίες εβδομάδες τοξικό καπνό στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο.

Στη Βόρεια Αμερική, η Καλιφόρνια έδωσε μάχη με μία από τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο, ενώ πυρκαγιές μαίνονται στην επαρχία της πατρίδας της De Havilland, την Αλμπέρτα. Οι πυρκαγιές σιγόκαιγαν ακόμα και κάτω από το χιόνι στον Καναδά τον Μάρτιο, μετά από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές το 2023.

Οι περισσότεροι πυροσβέστες βρίσκονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, αλλά τα αεροπλάνα παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην καταστολή των πυρκαγιών με νερό ή σταματώντας την εξάπλωσή τους με επιβραδυντικά.

Η De Havilland συζήτησε για πρώτη φορά την επανέναρξη της παραγωγής των αεροσκαφών το 2019, αλλά λόγω του υψηλού κόστους, χρειαζόταν μια σταθερή δέσμευση για έναν ελάχιστο αριθμό για να πάρει τους προμηθευτές της για τα ανταλλακτικά, σύμφωνα με τον Νιλ Σουίνι, αντιπρόεδρο εταιρικών υποθέσεων της De Havilland. Είπε ότι η παραγγελία της ΕΕ για 22 αεροπλάνα ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.

Αναβαθμίζει το στόλο της η ΕΕ

Η ΕΕ άρχισε να εξετάζει την επέκταση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα της αλυσίδας εφοδιασμού που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τις πυρκαγιές να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε όλη την ήπειρο, το μπλοκ διαπίστωσε ότι ο διαμοιρασμός των πόρων μεταξύ των χωρών δεν λειτουργεί αν δεν υπάρχουν αρκετά αεροπλάνα. Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η ΕΕ έχει πρόσβαση σε 26 πυροσβεστικά αεροπλάνα από εννέα κράτη μέλη.

Η De Havilland δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 160 αεροσκάφη Canadair σε λειτουργία σε 10 χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Μαρόκο, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία και Μαλαισία. Υπάρχουν και άλλα αεροσκάφη που μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού, αλλά είτε φορτίο κατάσβεσης είτε είναι καλά για μια μεγάλη ρίψη πριν χρειαστεί να επιστρέψουν σε ένα σταθμό για έναν πιο αργό ανεφοδιασμό. Τα Canadair, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο γρήγορα για τον σκοπό αυτό.

Το νέο αεροσκάφος DHC-515 θα έχει παρόμοια χωρητικότητα νερού με τον προκάτοχό του, αλλά θα έχει μερικές αναβαθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου της ρίψης νερού, στα ηλεκτρονικά συστήματα, στον έλεγχο του πηδαλίου και στον κλιματισμό.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews