Ελλάδα

Μπόνους παραγωγικότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα


Επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα, διεύρυνση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις να έρχονται μετά τις ευρωεκλογές.

Με το πρώτο κρας τεστ για την επιστολική ψήφο να αξιολογείται την επομένη της 9ης Ιουνίου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών βάζουν πλώρη για διεύρυνσή της και στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, αυτή αναμένεται να είναι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους

Ηδη, οι διεργασίες στο υπουργείο – μετά και την προηγούμενη απόπειρα – βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, καθώς, όπως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει, στόχος είναι η διεύρυνση να έχει νομοθετηθεί πριν από το τέλος του έτους.

Απαιτούνται ευρεία πλειοψηφία, τουλάχιστον 200 ψήφων, και να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίσουν με επιστολική τόσο οι εντός όσο και οι εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογείς. Αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι όσοι εκλογείς επιλέξουν την επιστολική ψήφο – εντός και εκτός Ελλάδας – να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας σε 6.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/και έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, έρχεται το 2025 η επέκταση του νέου συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής, το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και όπως είχε αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο του Απριλίου, οι δικαιούχοι υπάλληλοι θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.

Υπενθυμίζεται πως η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Ωστόσο, προκειμένου το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα καθορίζεται ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.

Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.

Θα καθορίζονται και μη χρηματικά μπόνους, τα οποία θα χορηγούνται εφάπαξ, ετησίως, σε υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην πλήρη επίτευξη στόχων και δεν έχουν λάβει χρηματική ανταμοιβή. Αυτά θα μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Διαγωνισμός

Μετά το καλοκαίρι, το πιθανότερο μέσα στο φθινόπωρο, πρόκειται να φέρει το υπουργείο Εσωτερικών τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των ομολογουμένων «αργών» διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Σε αυτή τη φάση, το σχέδιο νόμου βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδια επεξεργασίας, ωστόσο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες και της κυβέρνησης καθώς όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε προ ημερών σε συνέντευξή του, η «βαριά» διαδικασία στο ΑΣΕΠ εξασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορη διαδικασία.

«Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και εμάς, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους. Αργούν πάρα πολύ οι άνθρωποι να καθίσουν στις θέσεις τους ή να αναλάβουν δουλειά. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε» δήλωσε.

Η καθυστέρηση της έκδοσης των αποτελεσμάτων από προκηρύξεις που αφορούν αποκλειστικά τον πρώτο γραπτό πανελλαδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που κρατά στην πραγματικότητα τους περίπου 14.800 επιτυχόντες σε κατάσταση αναμονής εδώ και 16 μήνες, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews