Κόσμος

«Από Ρωσία με αγάπη»: Έλληνας μετανάστης μιλάει για τη ζωή στην Αγία Πετρούπολη


Ανταπόκριση από Αγία Πετρούπολη: Γιάννα Μυράτ

Τον λένε Στράτο Σιουρδάκη, είναι 50άρης, παντρεμένος με δυο παιδιά, και τα τελευταία περίπου 11 χρόνια ζει στην Αγία Πετρούπολη. Είναι, μάλιστα, και ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι εκεί που οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν στον τομέα της εστίασης, ο Στράτος επέλεξε έναν άλλο… «γευστικό» τομέα για την «γλώσσα»: Ίδρυσε μια σχολή εκμάθησης Ελληνικής και Ρωσικής γλώσσας, για Ρώσους κι Έλληνες αντιστοίχως, και τα πάει πολύ καλά!

Τον επισκεφτήκαμε στη σχολή του, για να μας μιλήσει για την γενναία απόφαση του να εγκατασταθεί εδώ, και να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες του για τον κόσμο και την ζωή στην Αγία Πετρούπολη.

Ήρθες στην Ρωσία πριν 10 χρόνια για μόνιμη εγκατάσταση. Πώς προέκυψε αυτή η γενναία απόφαση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μόνιμη εγκατάσταση ήρθα στη Ρωσία πριν 10-11 χρόνια, αλλά είχα έρθει περίπου 17 χρόνια πριν. Έχοντας περάσει από 18 χώρες, θεωρώ ότι ήταν η αγαπημένη μου χώρα και πόλη, και μετά το πρώτο μου ταξίδι αμέσως έσπευσα να μάθω ρωσικά. Η απόφαση ήταν εύκολη για μένα, το δύσκολο ήταν να φύγω από την Ελλάδα. Το πού θα πήγαινα, ήταν πολύ εύκολο για μένα, κι αυτό ήταν η Ρωσία, γιατί είδα πώς μας φέρονται οι Ρώσοι εδώ.

Έχεις μετανιώσει; Σου λείπει η Ελλάδα;

Δεν έχω μετανιώσει, μου λείπει η Ελλάδα. Δεν υπάρχει, θεωρώ, Έλληνας μετανάστης που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, ή τον περισσότερο καιρό, που να μην του λείπει η Ελλάδα. Κι αν κάποιος το πει, θα είναι ψέματα. Είναι σαν να απαρνείσαι τη μητέρα σου, τους γονείς σου. Η Ελλάδα για μένα δεν είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα, είναι τα πάντα – είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, ό,τι μπορώ να φανταστώ. Είναι κάτι πολύ ζεστό, την βλέπω στον ύπνο μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχεις ιδρύσει εδώ μια πολύ όμορφη σχολή εκμάθησης Ελληνικής και Ρωσικής γλώσσας για Ρώσους κι Έλληνες αντιστοίχως. Από ποια χώρα είναι οι περισσότεροι σπουδαστές και ποιο κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος Ρώσος να μάθει ελληνικά, και το αντίθετο;

Η βασική και πρώτη επιχείρηση ήταν αυτή το να μαθαίνουν οι Ρώσοι ελληνικά στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας που έχω εδώ και 9 χρόνια, μαθητές έχουμε αρκετούς, κοντεύουμε τους 250, και έχουμε κι αρκετούς δασκάλους. Η δεύτερη επιχείρηση που ξεκίνησα πριν από λίγους μήνες είναι τα ρώσικα για τους Έλληνες.

Πώς ξεκίνησε αυτό; Έκανα διάφορα όταν πρωτοήρθα ως οικονομικός μετανάστης. Όταν μπήκα σε αυτόν τον τομέα, είδα ότι υπήρχε και μεγάλη ζήτηση, αλλά και ότι το κάνουμε καλά. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, είναι όλοι Έλληνες, κι έχουν την ελληνική ως μητρική. Είναι επαγγελματίες. Αυτό μας κάνει μοναδικούς από την άποψη ότι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές μας είναι ρωσόφωνοι, και μιλάνε την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Ποιο είναι το βιοτικό επίπεδο ζώντας εδώ στην Ρωσία, και ειδικά στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με αυτό στην Ελλάδα;

Σε σχέση με αυτό στην Ελλάδα… μάλιστα… Θα σας πω όχι μόνο αυτό, αλλά και την μεγάλη διαφορά που έχω δει εδώ και δέκα χρόνια. Το βιοτικό επίπεδο εδώ έχει ανέβει πάρα πολύ. Πρώτον, η αγοραστική δύναμη του Ρώσου έχει ανέβει πάρα πολύ σε σχέση με του Έλληνα, είναι περισσότερη αυτή τη στιγμή. Ο μισθός φθάνει -ένας νορμάλ μέσος μισθός- γύρω στα 700 ευρώ το μήνα. Αλλά, με αυτά τα 700 ευρώ, μπορείς να ζήσεις σαν άνθρωπος, να πας στο σούπερ μάρκετ να αγοράσεις – νομίζω ότι βλέπω και στα βίντεο που ανεβάζεις κι εσύ…

-Τα είδα και μόνη μου, πρέπει να είναι η Αγία Πετρούπολη κάπου 40% πιο φθηνή από την Ελλάδα…

Ναι, αυτό.

Οι Έλληνες θεωρούν τους Ρώσους “αδέλφια” λόγω κοινής θρησκείας, Ιστορίας κ.λπ.  Πώς βλέπουν τώρα οι Ρώσοι εμάς, μετά τα τελευταία γεγονότα, ειδικά τις κυρώσεις της ΕΕ που ασπάζεται δυστυχώς και η ελληνική κυβέρνηση;

Ο μέσος Ρώσος πολίτης, όπως μας έβλεπε έτσι και μας βλέπει. Μας αγαπούσε, μας αγαπάει και θα μας αγαπάει. Ακούν για την Ελλάδα από τα γεννοφάσκια τους. Από το σχολείο μαθαίνουν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και γενικά μας έχουν σε μεγάλη υπόληψη.

Αυτό που λες μας θεωρούν αδέλφια, πιθανώς οι ακροατές σας [και αναγνώστες] ξέρει ο καθένας πώς τους θεωρεί. Αυτό που βλέπω εγώ για τους Έλληνες κατά πόσο θεωρούν αδέλφια τους Ρώσους, από τα σχόλια που βλέπω στις δημοσιεύσεις [στα σόσιαλ] που κάνω, είναι γύρω στο 80% θετικά σχόλια. Υπάρχει βέβαια ένα 15-20% αρνητικά σχόλια, και θεωρώ ότι έχουν να κάνουν από την πολλή προπαγάνδα που έχουν καταπιεί οι Έλληνες, από την πολλή αγάπη που έχουν σε κάποια συγκεκριμένα κόμματα ή… μέσα μαζικής εξαπάτησης (γέλια) και δεν τους αλλάζεις το μυαλό με τίποτα! Ό,τι και να τους δείξω εγώ στο βίντεο για τη Ρωσία, θα πουν δεν είναι έτσι, δεν είναι σωστό, δεν είναι καλό, και γενικά δεν έχει πλέον νόημα να ασχολούμαι.

Αλλά οι Ρώσοι, επανέρχομαι στην πρώτη ερώτηση, μας θεωρούν αδέλφια, όπως θα ‘πρεπε κι εμείς να θεωρούμε εμείς όλοι οι Έλληνες τους Ρώσους. Θρησκεία, πολιτισμό και αλφάβητο – έχουν πάρει από τους αρχαίους Έλληνες, δεν ξεχνιούνται αυτά, είναι δύσκολο, όπως και οι Έλληνες οι περισσότεροι δεν ξεχνούν ποιοι μας βοήθησαν να ελευθερωθούμε και από τους Γερμανούς, και από τους Τούρκους.

Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί ένας Έλληνας στη Ρωσία που… ξέρουμε… έχει τα δικά του, τις δικές του συνήθειες, για να μην πω την άλλη λέξη που “απαγορεύεται”;

Οι Έλληνες έχουν τις δικές τους συνήθεις, και πράγματι, θεωρώ ότι δεν είναι για όλους η Ρωσία. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε Έλληνας να μεταναστεύσει στη Ρωσία και να δημιουργήσει. Πρώτον, κάποια συγκεκριμένη νοοτροπία, δεν θα τον αφήσει να το κάνει – η δικιά του νοοτροπία – τις συνήθειες που έχει θα πρέπει να τις ξεχάσει, και γενικά, ξέρετε, όταν ζούμε σε μια ξένη χώρα, δεν προσαρμόζεται όλη η χώρα σε μας, αλλά εμείς προσαρμοζόμαστε σε αυτά που ζητά η χώρα.

Δεν είναι για όλους η Ρωσία, πραγματικά, είναι για αυτούς που θα την νιώσουν, θα την αγαπήσουν και θα την καταλάβουν. Υπάρχει έλλειψη χαμόγελων, για παράδειγμα, ο Ρώσος είναι τυπικός, δεν υπάρχει αυτό το “Ωχ αδελφέ μου, θα έρθω αύριο”. Ο Ρώσος είπε στις τρεις θα είναι εκεί, και θα είναι εκεί στις τρεις… στις τρεις παρά πέντε. Δεν θα πει ότι “είναι τρεις και πέντε, δεν πειράζει, και βγαίνω από το σπίτι”. Είναι πειθαρχημένοι. Είναι μεγάλη η λίστα των διαφορών που έχουμε με τους Ρώσους και δεν ταιριάζει σε όλους.

Σημείωση: Η λέξη που “απαγορεύεται”, όπως ειπώθηκε στην ερώτηση, είναι το “χούι”, που ουσιαστικά είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει συνήθεια. Στα ρωσικά όμως έχει άλλη έννοια, είναι το ανδρικό μόριο και μάλιστα, με την πιο χυδαία έκφρασή της.

Πόσο μεγάλη είναι η Ελληνική κοινότητα στην Αγία Πετρούπολη και έχει δεσμούς με την Ελλάδα;

Πόσο έχει δεσμούς με την Ελλάδα; Όσο έχω εγώ με την Ελλάδα, είμαι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας (γέλια). Τι σημαίνει αυτό; Η ελληνική κοινότητα είναι ελληνική, λέγεται ελληνική, ζει ως ελληνική κοινότητα.

Ωραία, ας τα πάρουμε τα πράγματα πιο γενικά και σφαιρικά. Υπάρχουν οι Έλληνες της διασποράς, αυτοί που έχουν γεννηθεί στη Ρωσία και ίσως είναι 3ης και 5ης γενιάς, οι Έλληνες του Πόντου, και υπάρχουν – πολλοί λιγότεροι, σαν εμένα – Έλληνες οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στη Ρωσία. Πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν τη γλώσσα, δεν έχουν ρωσικό διαβατήριο, κουλτούρα, παιδεία κ.λπ

Στο σύνολο μας, όλοι αυτοί παρότι δεν έχουν γραφτεί ακόμα στον σύλλογο, είναι γύρω στις 2.500 χιλιάδες στην Αγία Πετρούπολη, και στα περίχωρα. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος, αν δεν κάνω λάθος, κοινότητα μετά τη Μόσχα.

Περιέγραψε μου με λίγα λόγια τον Ρώσο άντρα και τη Ρωσίδα γυναίκα.

Χμ! (ενθουσιασμός) – Έχεις και Ρωσίδα γυναίκα, οπότε…

Έχω και Ρωσίδα γυναίκα, ναι. Ας μιλήσουμε για τον άντρα πρώτα. Ο Ρώσος είναι πειθαρχημένος, είναι στρατιώτης, δεν αργεί, είναι κύριος. Γενικά στη Ρωσία, την αξία του άντρα και της γυναίκας την ξεχωρίζουν. Δεν υπάρχει αυτό… το κοινό, το… – Το unisex Δεν υπάρχει αυτό το unisex, δεν υπάρχει αυτό το σκανδιναβικό. Όπως σου είπα έχω ταξιδέψει πολύ. Προσπάθησα να κεράσω μια φορά στη Δανία. Δεν μπορείς να κεράσεις, γιατί όταν κεράσεις μια κοπέλα, θα πάει μετά να φέρει κι αυτή τη μπύρα, ένα ποτό σε σένα… Το θεωρεί προσβολή.

Εδώ οι αξίες είναι πιο πατροπαράδοτες. Ο Ρώσος είναι ο στύλος της οικογένειας, αυτός που θα φέρει λεφτά, αυτός που θα αγωνιστεί, θα πάει στον πόλεμο εθελοντικά, θα κάνει σύμφωνα με τα παλιά πρότυπα του ανδρός. Ενώ η γυναίκα…

– Συγνώμη… διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω δει κι έναν ιπποτισμό, μια ευγένεια: θα σου τραβήξει την καρέκλα, θα σε βοηθήσει να βάλεις το παλτό, θα σου ανοίξει την πόρτα στο αυτοκίνητο να κατέβεις ή να μπεις… όπως ήταν πιθανώς οι Έλληνες πολύ παλιά…

Οπωσδήποτε. Ήταν έτσι οι Έλληνες πολύ παλιά, και όλα αυτά θα τα κάνει. Τώρα θα μου πεις, εσύ τα κάνεις; Ε… όχι και τόσο… Εμείς στην Ελλάδα μπορεί να μην πάμε να αγοράσουμε λουλούδια τόσο συχνά όσο οι Ρώσοι, αλλά μπορεί να κλέψουμε το λουλουδάκι του γείτονα να το δώσουμε στο κορίτσι μας. Πράγματι τα κάνει όλα αυτά και η Ρωσίδα τα θεωρεί δεδομένα.

– Μάλιστα… Ουέ κι αλίμονο αν δεν τα κάνει, ε;

Θα κάτσει έτσι [στημένη] στο αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού, και θα περιμένει 5 λεπτά, μέχρι να καταλάβεις ότι πρέπει να βγεις να ανοίξεις την πόρτα και όχι από δίπλα την πόρτα για να βγει… δεν είναι το ιδανικότερο (γέλια και… λάικ).

Για τη Ρωσίδα τώρα: Η Ρωσίδα έχει μεγαλώσει από τη μητέρα της μαθαίνοντας ότι θα είναι η ζεστασιά της οικογένειας, αυτή που θα φτιάξει οικογένεια, θα έχει παιδιά… Παντρεύονται σχετικά νωρίς, δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, ας το κρίνουν οι ακροατές σας…

– Όμως κάνουν και καριέρα…

Βέβαια!

– Άρα το θα κάνω καριέρα, δεν κάνω παιδιά, δεν ισχύει, κάνουν και τα δυο;

Όχι. Η Ρωσίδα δεν το έχει αυτό ότι είμαι της καριέρας και θα αφήσω τα παιδιά για αργότερα. Πρώτα θα βάλει την οικογένεια, κι αν χρειαστεί θα την παρατήσει την καριέρα, γιατί θα βάλει την οικογένεια πάνω από την καριέρα. Είναι μεγαλωμένη ώστε να προσέχει τον εαυτό της, να είναι πάντα όμορφη – έχουμε τις Σαλονικιές εμείς που λένε ότι για να πάνε στη λαϊκή πρέπει να ντυθούν και να στολιστούν – έτσι και οι Ρωσίδες παντού. Μεγαλωμένες να προσέχουν τον εαυτό τους, να κάνουν γυμναστική, να βάφονται, να ντύνονται όμορφα, και γενικά να είναι ευχάριστο να τις βλέπεις. Νομίζω ότι κάποιοι Έλληνες έχουν ήδη ιδέα, γιατί πολλοί έχουν πάρει Ρωσίδες γυναίκες.

Αν σου έλεγα να “ζωγραφίσεις” την Αγία Πετρούπολη με μερικές λέξεις, τι θα έλεγες;

Ωωω!… (αναστεναγμός…) Αριστοκρατική, μεγαλειώδης… υψηλού επιπέδου, μάλιστα υπάρχει κι αυτή η έκφραση στα ρώσικα, είναι λέει “Πετροπουλιώτης” αυτός… κλασικός “Αγιοπετροπουλιώτης”. Τι σημαίνει αυτό; Είναι άνθρωπος, όπως λέμε εμείς “με τα γαλλικά του και με το πιάνο του”, με κουλτούρα, με επίπεδο, με πολιτισμό. Είναι άνθρωπος ευγενικός, που δεν θα υψώσει τη φωνή του. Και θα μου πει ο μέσος Έλληνας: Ρε φίλε, εγώ άλλα ξέρω για τους Ρώσους. Άλλα μου έχει δείξει εκεί το ΣΚΑΪ, το ΣΤΑΡ και δεν ξέρω ποιο άλλο κανάλι για τους Ρώσους. Άλλα νόμιζα, κι αυτά που μου λες εσύ δεν έχουν καμία σχέση. Κι εγώ θα του πω, έλα μια βόλτα, να δεις πώς κυκλοφορεί το βράδυ το ρώσικο ζευγάρι, που πάει στο θέατρο Μαρίνσκι, που πάνε στις όπερες και τα μπαλέτα, και γενικά πώς πάμε εμείς αντίστοιχα στις χασαποταβέρνες.

Εδώ θέλω να τονίσω – και μην ξεχάσετε να το γράψετε – ότι υπάρχει διαφορά στον πολιτισμό μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μειώσω την Ελλάδα. Αγαπώ την πατρίδα μου, και όλοι οι μετανάστες αγαπούν την πατρίδα τους, πολύ περισσότερο από αυτούς που μένουν στην πατρίδα μια ζωή και δεν έχουν βγει καν από το διπλανό χωριό, ή την Ακρόπολη την έχουν δει από φωτογραφίες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μειώσω την πατρίδα.

Ξεχωρίζω και διαχωρίζω απόλυτα το λαό μας, αυτόν τον φιλόξενο, ευγενικό λαό, όμορφο ψυχικά και γενικά όμορφο λαό, από την κυβέρνηση που τον κυβερνά. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Και αυτό, ευτυχώς, το ξέρουν οι Ρώσοι. Ποτέ δεν ήρθε Ρώσος να μου πει, Α.. είσαι Έλληνας; Είσαι από αυτούς που είναι εναντίον της Ρωσίας; Όχι. Δεν το είδα και ούτε θα το δω ποτέ αυτό.

Ευχαριστήσαμε τον Στράτο στα ρώσικα… και μπράβο μας!

Όσοι θέλουν επαφή μαζί του για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για Αγία Πετρούπολη, θα τον βρείτε στο προφίλ του στο facebook, και είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει!

https://www.facebook.com/siourdakis

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ.Στράτου Σιουρδάκη στην ανταποκρίτρια της «Ζούγκλας» κ. Γιάννα Μυράτ:

 



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews