Ελλάδα

Αμανατίδης: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στη Δυτική Μακεδονία – Η επένδυση με το υδρογόνο είναι κοντά


Την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για αναγκαία μετεξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έκανε λόγο για ΑΠΕ, κυρίως σχετικά με αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και από μεγάλους επενδυτές, όπως έχει φανεί και από την περίπτωση της ΔΕΗ.

Τι γίνεται με τα έργα

Ωστόσο, κάποια έργα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη, όπως το Θερμοκήπιο υδροπονίας, η επένδυση σε σχέση με μπαταρίες, το υδρογόνο, αλλά και με άλλες δραστηριότητες. Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η επένδυση με το υδρογόνο «είναι κοντά», ενώ οι άλλες σε φάση ωρίμανσης». Χαρακτηριστικά είπε ότι η εταιρεία για την επένδυση των μπαταριών «είναι σε φάση εκκόλαψης» και ότι τα πράγματα «δεν αποφασίζονται από τη μία μέρα στην άλλη», αλλά «προχωρούν». «Στηριζόμαστε και σε επενδυτές από άλλες χώρες», προσθέτοντας πως «αποτυπώνεται η βούληση».

Από εκεί και πέρα, ο αναπτυξιακός νόμος δεν αρκεί για πολύ μεγάλες επενδύσεις, εκτίμησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, καθότι «έχει μέγιστο ποσό επιχορήγησης 20 εκατ. ευρώ εκτός κι αν υπάρξει κάτι διακριτό», συνεπώς,  «δεν είναι από μόνος του ένα κίνητρο». Πάντως, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν επενδύσεις σε μια περιοχή που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Στην προκήρυξη που βγήκε στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης «υπήρξαν 400 φάκελοι. Εφόσον εγκριθούν και αρχίσουν να αποτυπώνεται το ενδιαφέρον στην πράξη, η Δυτική Μακεδονία θα γίνει ένας φιλοεπενδυτικός τόπος. Κοντά σε αυτούς θα έρθουν και άλλοι».

Ακόμη, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «θα πρέπει η γνώση να υποδεχτεί την ανάπτυξη», ενώ έκανε λόγο για «προγράμματα εκπαίδευσης για δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, όπου προβλέπεται η εξειδίκευση». Όπως εξήγησε «οι επενδυτές περνάνε από το γραφείο μου και πάνε μετά στο πανεπιστήμιο» και ζητούν να εξασφαλίσουν ανθρώπους με συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότ στηνπεριοχή υπάρχουν «πολλοί τεχνίτες με γνώση της βιομηχανικής δραστηριότητας και αυτό το δυναμικό θα παίξει ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότητη».

Οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι οι εταιρείες της περιοχής είναι «είτε επιχειρήσεις οικογενειακού τύπου με την κλασική έννοια είτε γεωργικές. Για τις πρώτες έχει προκυηρυχθεί ΔΑΜ (σ.σ. Δίκαι Αναπτυξιακή Μετάβαση) 50 εκατ. Καλύφθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι.

Ακόμη, ο ίδιος είπε ότι αναμένεται να προκηρυχθεί και ΕΣΠΑ μέχρι 10 Οκτωβρίου με ποσά από 20.000 έως 320.000. «Θα καλύψουμε σημαντικό κενό και θα δώσουμε στις επειχειρήσεις τη δυνατότητα να μετεξελιχθούν… Κάναμε 3 επαφές με τα επιμελητήρια. Συμφωνήσαμε στο τι θα είναι αυτό που θα πρέπει να στοχεύσουμε. Εκτιμώ ότι θα έχουμε σημαντικό ενδιαφέρον».

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι έχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι στα υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στα σκαριά για Βελβελντό, Σιάτιστα και Αμύνταιο σε σχέση με την παραγωγή οίνου. Όπως είπε «Πιστεύω στην αποκέντρωση και όχι στην αποσυγκέντρωση».

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews