Επιμέλεια: Αλ. Παπαδόπουλος
Μια φιλοπαλαιστινιακή ομάδα έκοψε και ζωγράφισε με σπρέι ένα αιωνόβιο πορτρέτο του Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ την Παρασκευή, καταστρέφοντας έναν πίνακα του Βρετανού αξιωματούχου του οποίου η υπόσχεση υποστήριξης το 1917 για «την ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής κατοικίας για τον εβραϊκό λαό» βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση του Ισραήλ τρεις δεκαετίες αργότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ομάδα Palestine Action ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι η καταστροφή του πορτρέτου στο Trinity College του Κέμπριτζ είχε σκοπό να επιστήσει την προσοχή στο «αιματοχυσία του παλαιστινιακού λαού από τότε που εκδόθηκε η Διακήρυξη Μπαλφούρ», ιδιαίτερα υπό το φως της τρέχουσας σύγκρουσης στη Γάζα.
Μια εκπρόσωπος του Trinity, του οποίου οι απόφοιτοι περιλαμβάνουν τον βασιλιά Κάρολο Γ’ καθώς και τον ίδιο τον Μπάλφουρ, ανέφερε με δήλωση της την Παρασκευή, ότι «το κολέγιο λυπάται για τη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα πορτρέτο του Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ κατά τις ώρες λειτουργίας του κοινού» και ότι είχε ειδοποιήσει την αστυνομία.
Σε δήλωση της αστυνομίας του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο για να ερευνήσουν μια αναφορά για «εγκληματικές ζημιές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Palestine Action δημοσίευσε ένα βίντεο με έναν διαδηλωτή να ψεκάζει πρώτα το πορτρέτο, ζωγραφισμένο το 1914 από τον Philip Alexius de László, με κόκκινη μπογιά και στη συνέχεια να το κόβει με ένα αιχμηρό αντικείμενο.
Activists destroyed a historic painting of ‘Lord’ Balfour in Trinity College, University of Cambridge. pic.twitter.com/Ldk3EGyAvt
— Historic Vids (@historyinmemes) March 8, 2024
Η δήλωση της ομάδας ανέφερε ότι ο Μπάλφουρ είχε παραχωρήσει την πατρίδα των Παλαιστινίων – «μια γη που δεν ήταν δική του για να δώσει» – αγγίζοντας αυτό που περιέγραψε ως δεκαετίες καταπίεσης.
Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν άλλους 240, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι εισβολές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας.
Η δυσφήμηση της τέχνης έχει γίνει δημοφιλής τακτική διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια. Είναι ίσως πιο στενά συνδεδεμένο με περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι έχουν στοχεύσει πίνακες των Βαν Γκογκ, Βερμέερ και Μονέ.
Φέτος, δύο γυναίκες από μια περιβαλλοντική ομάδα μπήκαν στο Λούβρο και πέταξαν σούπα στη Μόνα Λίζα. Οι περισσότεροι από τους πίνακες που έχουν στοχοποιηθεί ήταν καλυμμένοι ή προστατευμένοι με κάποιο τρόπο και ελάχιστοι υπέστησαν ζημιές.
Τις τελευταίες εβδομάδες, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν βάλει στο στόχαστρο την τέχνη στη Νέα Υόρκη.
Αυτή την εβδομάδα, μερικές δεκάδες διαδηλωτές διέκοψαν τα εγκαίνια της έκθεσης ενός Ισραηλινού καλλιτέχνη σε μια γκαλερί του Μανχάταν, ανέφερε η Hyperallergic. Τον περασμένο μήνα, διαδηλωτές διέκοψαν μια συνομιλία με έναν Ισραηλινό καλλιτέχνη του οποίου τα σχέδια που απεικονίζουν την 7η Οκτωβρίου εκτίθενται στο Εβραϊκό Μουσείο και δεκάδες φώναξαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» σε μια επίδειξη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Πηγή: New York Times