Κύμα καλοκαιρινής ακρίβειας για τα νοικοκυριά που ξεκινούν δειλά – δειλά τον προγραμματισμό τους για τις διακοπές τους με την «έρευνα αγοράς» να είναι πολλές φορές απογοητευτική εξαιτίας των «τσιμπημένων» τιμών.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αποτελούν τροχοπέδη για τη μέση ελληνική οικογένειας που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος αναζητώντας εναλλακτικές για μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς.
Τιμές «φωτιά» για το καράβι παρά τον μειωμένο ΦΠΑ
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα ταχύπλοα και στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια παρά τον μειωμένο ΦΠΑ που έχει πέσει μόνιμα πλέον στο 13% από 24%. Μάλιστα, για μία τετραμελή οικογένεια οι διακοπές σε νησί φέτος μπορεί να είναι έως και 40% ακριβότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι.
Μόνο για να φθάσει μία οικογένεια με αυτοκίνητο στη Σκιάθο θα δαπανήσει 419 ευρώ, 430 ευρώ για Τήνο, 596 ευρώ για Χίο, 632 ευρώ θα χρειαστεί για Πάρο, ενώ για Ρόδο δεν φθάνουν ούτε χίλια ευρώ.
Οι τιμές σε τρίστερα, τετράστερα και πεντάστερα
Ο «πονοκέφαλος» γίνεται μεγαλύτερος αν συνυπολογίσει κανείς πως σταδιακά άρχισαν οι αυξήσεις και στις τιμές των καταλυμάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA οι τιμές είναι απλησίαστες σε τρίστερα, τετράστερα και πεντάστερα και δεν υπάρχει δωμάτιο κάτω από 200 ευρώ.
Οι τιμές ανά βράδυ πάνε από 250 ευρώ περίπου ως και κοντά στα 2.000 ευρώ, ανάλογα με το τι θα διαλέξει ο καθένας, ενώ τα λιγότερα αστέρια δεν σημαίνουν απαραίτητα χαμηλότερη τιμή, αφού ένα πεντάστερο μπορεί να είναι πιο φτηνό από τρίστερο ή τετράστερο ξενοδοχείο.
Οι τουρίστες που συρρέουν από το εξωτερικό αυξάνουν τη ζήτηση και αναπόφευκτα και τις τιμές με τους Έλληνες να βλέπουν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς να εκτοξεύονται για λίγες ημέρες αναψυχής.
Ακριβές μου διακοπές
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του «πληθωρισμού των διακοπών». Συνολικά, το πακέτο διακοπές για φέτος που ο πληθωρισμός είναι στο 2,4% φτάνει κοντά στο 11%. Με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο πληθωρισμό είναι στις τιμές σε καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία που φτάνει το 5%.
Έχοντας μπροστά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που παραδοσιακά είναι οι μήνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και τις ακριβότερες τιμές αυτό που παρατηρούν οι ειδικοί είναι μια μετατόπιση της ζήτησης προς την ηπειρωτική Ελλάδα.