Οικονομία

Αγρότες: «Κόκκινη γραμμή» να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία – Η ανησυχία για το Master Plan των Ολλανδών


Επιφυλάξεις για το Master Plan της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που περιλαμβάνει και το θέμα των υδάτινων πόρων εξέφρασαν οι αγρότες στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων έθεσαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ενόψει ευρωεκλογών λέγοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης της  συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Έντονος προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο σχετικά με την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας που αφορά το βαμβάκι

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος στην Θεσσαλία, Ευθύμιος Φωτεινός, ανέδειξε το θέμα της παραγωγής του φυτού ξεκαθαρίζοντας: «Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία». Η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο σχετικά με την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας που αφορά το βαμβάκι στη Θεσσαλία.

Καταστροφές σε καλλιέργειες από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» στον θεσσαλικό κάμπο

Προ τεσσάρων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου είχε αναφερθεί στο ζήτημα των υδάτινων πόρων και τις φήμες ότι οι Ολλανδοί προτείνουν να σταματήσει η περιοχή να παράγει βαμβάκι. Ο πρωθυπουργός τότε είχε σχολιάσει ότι «δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι (…)» κρούωντας όμως το «καμπανάκι» για λήψη μέτρων «ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων μετά από χρόνια να είναι μη αναστρέψιμη».

Ο καπνός και η… φωτιά

Στη συνάντηση της 11ης Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο Master Plan που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Όπως τόνισε το σχέδιο των Ολλανδών ειδικών «ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο» είπε.

Μελέτες από τα πανεπιστήμια για το βαμβάκι

Μετά τη σημερινή συνάντηση οι αγροτικοί φορείς δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πλην ορισμένων σημείων.

Συλλογή βαμβακιού σε χωράφι στον κάμπο του νομού Λάρισας

Όπως τόνισε ο κ. Φωτεινός, «απαντώντας» στο Ολλανδικό master plan για τη Θεσσαλία, «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε. Τέλος, υπόψη του πρωθυπουργού έθεσε το πρόβλημα με τα θηλαστικά που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

Μηχάνη Μαλκότση σε χωράφι με καλλιέργεια βαμβακιού



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews