Οικονομία

Αγορά εργασίας: Ο κλάδος που αναζητεί τους περισσότερους υπαλλήλους


Μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένων στελεχών εντοπίζονται στον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, ναρκοθετώντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της ίδιας της οικονομίας. Οι εργοδότες ψάχνουν κυρίως προγραμματιστές, υπεύθυνους έργων πληροφορικής, ειδικούς της κυβερνοασφάλειας και αναλυτές μεγάλων δεδομένων (big data).

Ο κλάδος που αναζητά τους περισσότερους υπαλλήλους σήμερα είναι η πληροφορική (32,5%), ενώ ακολουθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση (12,2%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (12%), το λιανικό εμπόριο (5,4%) και οι τηλεπικοινωνίες (4,9%). Μεταξύ 2020 και 2023, οι επιχειρήσεις που αναζητούσαν υπαλλήλους πενταπλασιάστηκαν, με μία στις τρεις αγγελίες να αφορά τον τομέα της πληροφορικής.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά πανεπιστήμια καλύπτουν μόνο το 50% των νέων αναγκών του κλάδου της Πληροφορικής για εξειδικευμένα στελέχη ΙΤ. Σύμφωνα με τη μελέτη «Mind the Gap: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας», από τα 36 σχετικά Τμήματα Πληροφορικής των ελληνικών ΑΕΙ αποφοιτούν κάθε χρόνο περίπου 4.500 πτυχιούχοι (μόλις το 50% των εισακτέων), ενώ η αγορά έχει ανάγκη σχεδόν για τους διπλάσιους.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια καλύπτουν μόνο το 50% των νέων αναγκών για εξειδικευμένα στελέχη ΙΤ

«Ήδη στα μεγάλα έργα πληροφορικής του Δημοσίου, ενώ οι διαγωνισμοί προχωρούν κανονικά, διαφαίνεται ένα σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεσή τους λόγω της έλλειψης ειδικών. Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει, επίσης, να δημιουργεί πρόβλημα στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και δυναμικές startups, για την ανάπτυξη κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα», αναφέρει η μελέτη των ΕΥ Ελλάδος, ELTRUN-ΟΠΑ και Endeavor Greece, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Χάσμα μεταξύ πτυχίων και αγοράς εργασίας

Την επιτακτική ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, μόλις το 51% των πανεπιστημιακών Τμημάτων είναι προσανατολισμένα στο παραγωγικό αναπτυξιακό άλμα της χώρας, δηλαδή από τα 430 Τμήματα μόνο τα 219 παρέχουν στους αποφοίτους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στην ιδιωτική οικονομία.

Εντύπωση προκαλεί ότι σε 42 τμήματα οι απόφοιτοι έχουν ως κύρια (ή μοναδική) επαγγελματική αποκατάσταση μια θέση στο Δημόσιο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Εκεί, ενώ καταγράφεται ποσοτική επάρκεια ως προς τον αριθμό και τους φοιτητές των προγραμμάτων, διαπιστώνεται υπερσυγκέντρωση στις Επιστήμες Υγείας και στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής υπάρχουν 148 μεταπτυχιακά προγράμματα (9,9% στο σύνολο των μεταπτυχιακών).

Το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα Τμήματα με έμφαση στις σπουδές STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) αποτελούσαν το 30,7% του συνόλου, ποσοστό ικανοποιητικό σε σχέση με άλλες χώρες.

Ωστόσο, παρατηρείται ακόμη έλλειψη σε απόφοιτους πληροφορικής – ενός κλάδου με ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία – παρά τα 36 εξειδικευμένα Τμήματα και τα 148 μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν.

Την έλλειψη αυτή εντείνουν παράγοντες, όπως τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η μεγάλη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, η ανάπτυξη του τοπικού κλάδου ΤΠΕ και των εξειδικεύσεων startups, αλλά και η λειτουργία τεχνολογικών κέντρων έρευνας και ανάπτυξης από μεγάλες διεθνείς εταιρείες.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews