Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη που άνοιξε τη συζήτηση για την αλλαγή της ονομασίας του και της ιδεολογικής του ταυτότητας.
Στην Κουμουνδούρου, όπου και πραγματοποιείται η συνεδρίαση, προσήλθαν τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετέχει μέσω zoom, καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το κλίμα είναι βαρύ. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση κατά την προσέλευσή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν εκλεγεί ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την ίδια εκλογική βάση, από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος, τα οποία εξέλεξαν Πρόεδρο και τον Στέφανο Κασσελάκη» με τον πρώην υπουργό να καταλήγει: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».
Δείτε φωτογραφίες:
Το χρονικό των αντιδράσεων
Την άμεση σύγκληση του οργάνου ζήτησαν 17 από τα 24 μέλη του κόμματος, με επιστολή προς τον πρόεδρο και τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA. Ανάμεσα στα μέλη που προέβησαν στην παραπάνω ενέργεια ήταν και πρόσωπα που στήριξαν τον νυν πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς και πλέον παίρνουν αποστάσεις από τις επιλογές Κασσελάκη.
Τα προαναφερθέντα 17 μέλη ήταν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ανάρτησή του το Σάββατο ζήτησε από όσους επιθυμούν να μπουν στην ιστοσελίδα του iSyriza και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που αφορά την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος και της ιδεολογικής του ταυτότητας. «Ζητώ τη γνώμη σας. Γιατί ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει σε εσάς. Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τον «χορό» των αντιδράσεων άνοιξε πρώτη η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και όπως τόνισε «πέντε ημέρες πριν από το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας».
Δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός πως η Όλγα Γεροβασίλη συνδέεται στενά με τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα δείχνουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού, καθώς η αναφορά της στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύει ότι αυτή είχε τις «ευλογίες» του πρώην Πρωθυπουργού.
Επικριτικά στο ερωτηματολόγιο για αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογικής ταυτότητας, στάθηκαν επίσης ο Χρήστος Σπίρτζης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Πάνος Ρήγας, ενώ, από πλευράς των νεοπροεδρικών η Θεοδωρα Τζάκρη έκανε λόγο για «αρχηγίσκους».
Ο Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του είπε χθες στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις». Ο Χρήστος Σπίρτζης συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη που ζητεί έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
Ο Πάνος Ρήγας ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ότι “ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση”.
Ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του ανέφερε ότι «οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».