Τεχνολογία

Ρωσικά τρολ σπέρνουν φόβο και παραπληροφόρηση ενόψει εκλογών στη Γερμανία


Δίκτυα παραπληροφόρησης που συνδέονται με τη Ρωσία διαδίδουν ψευδείς προειδοποιήσεις για τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία εν όψει εκλογών, μια προσπάθεια σχεδιασμένη να προκαλέσει φόβο και να μειώσει την προσέλευση των ψηφοφόρων, ανακοίνωσαν ειδικοί κυβερνοασφάλειας.

Τα δίκτυα δείχνουν να στηρίζουν έμμεσα το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και διαδίδουν ανυπόστατες φήμες για τον Φρίντριχ Μερτζ των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος προηγείται για τις δημοσκοπήσεις για την καγκελαρία.

Την κακόβουλη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν ερευνητές του  Robert Bosch Foundation, οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης. Οι ερευνητές δήλωσαν στο Reuters πως δεν θέλουν να κατονομαστούν για λόγους ασφάλειας.

Μια από τις επίμαχες αναρτήσεις περιλάμβανε βίντεο που υποτίθεται ότι προερχόταν από το γαλλικό κανάλι France24 και υποστήριζε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν το κοινό να αποφεύγει δημόσιους χώρους στη Γερμανία λόγω κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι Γερμανοί μπορούν ήδη να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές (Reuters)Οι Γερμανοί μπορούν ήδη να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές (Reuters)

Οι Γερμανοί μπορούν ήδη να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές (Reuters)

Σε μια σχετική εξέλιξη, η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Correcticv ανέφερε ότι αναγνώρισε πάνω από δέκα ψευδή αφηγήματα που προωθούσαν τα δίκτυα, μεταξύ άλλων αναρτήσεις που ισχυρίζονταν ότι 1,9 εκατομμύρια Κενυάτες πρόκειται να φτάσουν σύντομα στη Γερμανία.

Οι αναρτήσεις αυτές, σχολιάζουν το Reuters, έρχονται σε μια περίοδο που οι Γερμανοί είναι ήδη θορυβημένοι για τρομοκρατικές επιθέσεις. Την Τετάρτη, ένας Αφγανός που ζητούσε άσυλο έριξε το αυτοκίνητό του στο πλήθος στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 28 άτομα. Το κίνητρό του παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι ερευνητές έδειξαν στο Reuters τη λίστα με τις παραπλανητικές αναρτήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες είχαν πρωτοεμφανιστεί στο Χ του Έλον Μασκ και αργότερα αναδημοσιεύτηκαν σε άλλες πλατφόρμες.

Οι χρήστες έχουν αλληλεπιδράσει με τις αναρτήσεις αυτές 2,5 εκατομμύρια φορές μέχρι σήμερα, είπαν οι ερευνητές.

Στόχος των προειδοποιήσεων για δήθεν τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας, είναι να «αναγκάσει περισσότερους γερμανούς να επιλέξουν την επιστολική ψήφο, δίνοντας στις φιλορωσικές ομάδες πολεμοφόδια για να καταγγείλουν νοθεία».

Οι αναρτήσεις των τρολ φαίνεται πως είναι σχεδιασμένες να στηρίξουν το AfD χωρίς να αναφέρονται στο όνομα του κόμματος, εκτίμησε ο Φέλιξ Κάρτε, ειδικός της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Mercator Institute, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα παραπληροφόρησης.

Όπως είπε, «μια φοβισμένη κοινωνία είναι πολύ πιο ευαίσθητη στα απολυταρχικά αφηγήματα»



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews