Ποιες είναι άραγε οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζήσει κανείς όταν έχει εγκαταλείψει την γενέτειρα του και επιθυμεί να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο διαβίωσης; Πού θα μπορούσε να ζήσει ο σύγχρονος νομάς ο οποίος «λιποτακτεί» από τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις και ψάχνει έναν νέο τόπο με φθηνότερη αλλά και ποιοτικά καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή;
Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα στα οποία κατέληξε η διεθνής κοινότητα Internations η οποία έχει πάνω από 5 εκατομμύρια μέλη σε 420 πόλεις του πλανήτη οι πρώτες δέκα πόλεις στον κόσμο που διαθέτουν τις καλύτερες συνθήκες για να ζήσει κανείς όταν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του και ψάχνει για κάτι ποιοτικά καλύτερο είναι οι εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
- Μάλαγα
- Αλικάντε
- Βαλένθια
- Ρας αλ Χαϊμά
- Άμπου Ντάμπι
- Μαδρίτη
- Μέξικο Σίτι
- Κουάλα Λουμπούρ
- Μπανγκόκ
- Μουσκάτ
Έτσι οι χειρότερες πόλεις με τα δεδομένα κριτήρια είναι:
49. Μιλάνο
48. Ρώμη
47. Βανκούβερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
46. Αμβούργο
45. Βερολίνο
44. Δουβλίνο
43. Κωνσταντινούπολη
42. Λονδίνο
41. Παρίσι
40. Σεούλ
Παρατηρούμε λοιπόν, ότι και οι τρεις πρώτες βρίσκονται στην Ισπανία, η τέταρτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μία στο Μεξικό, μία στη Ταϊλάνδη, στη Μαλαισία και στο Ομάν. Η Αθήνα βρίσκεται στην πολύ καλή 17η θέση ενώ τελευταίες στις προτιμήσεις των ανθρώπων που επιχειρούν την μετεγκατάσταση τους είναι οι μεγαλύτερες μητροπόλεις του πλανήτη. Τα κριτήρια με βάση τα οποία διαμορφώθηκε η λίστα είναι ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής (προσβασιμότητα, περιβάλλον, σύστημα υγείας, ασφάλεια), Ευκολίας Προσαρμογής (φιλοξενία, εύρεση φίλων), Δυνατότητας Εργασίας στο Εξωτερικό (τηλεργασία, επαγγελματικές προοπτικές), Οικονομίας και τέλος Δείκτης με τα Απαραίτητα για τους νομάδες Χαρακτηριστικά (στέγη, γλώσσα, ψηφιακές υπηρεσίες, διαχειριστικά- οικονομικά ζητήματα)
Αναλυτικά:
1.Μάλαγα
Η Μάλαγα κατέχει την 1η θέση από τις 49, καθώς σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η πόλη με την καλύτερη βαθμολογία παγκοσμίως όσον αφορά στον θεσμό της φιλοξενίας από ντόπιους: Το 89% λέει ότι οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς τους ξένους κατοίκους. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η πόλη κατατάσσεται επίσης στη 2η θέση στην ευκολία εύρεσης φίλων.
Όσο για τον δείκτη Ποιότητας Ζωής η Μάλαγα κερδίζει την πρώτη θέση για το εξαιρετικό κλίμα και τις καιρικές συνθήκες και το φυσικό της περιβάλλον. Η πόλη κατατάσσεται αρκετά υψηλα και για τις επιλογές αναψυχής.
Η χαμηλότερη (αλλά και πάλι πάνω από τον μέσο όρο) κατάταξη της πόλης είναι η 13η θέση για την εργασία στο εξωτερικό. Στα αρνητικά, καταλαμβάνει την 41η θέση για την τοπική αγορά εργασίας. Όμως η Μάλαγα προηγείται στην Υποκατηγορία Εργασία και Ελεύθερος Χρόνος (1η θέση), διεκδικώντας την πρώτη θέση για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (1η θέση). Στο Expat Essentials Index (7η θέση), οι εκπατρισμένοι είναι επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την κατάσταση της στέγασης (6η θέση) στη Μάλαγα: η εύρεση διαμονής δεν είναι μόνο εύκολη για τους εκπατρισμένους (11η θέση), αλλά και εύκολα προσιτή (5η θέση). Πράγματι, η πόλη φαίνεται να είναι ένας καλός προορισμός για εκπατρισμένους με χαμηλό προϋπολογισμό. Κατατάσσεται στην 1η θέση στον Προσωπικό Οικονομικό Δείκτη, όπου επίσης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για το γενικό κόστος ζωής (1η θέση). Συνολικά, το 88% των εκπατρισμένων είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στη Μάλαγα, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.
2. Αλικάντε
Το Αλικάντε καταλαμβάνει τη 2η θέση από τις 49. Η πόλη χάνει την πρώτη θέση λόγω της κατάταξης της στην τελευταία θέση στον Δείκτη Εργασίας στο Εξωτερικό (40η θέση). Οι εκπατρισμένοι αναφέρουν ότι η τοπική επιχειρηματική κουλτούρα δεν προωθεί τη δημιουργικότητα (39η θέση), την ανεξάρτητη εργασία (40η θέση), ή την ευελιξία (41η θέση). Οι βαθμολογίες για τις προσωπικές ευκαιρίες στη σταδιοδρομία (40ος θέση) δεν είναι καλύτερες. Το Αλικάντε διαπρέπει στον Δείκτη Ευκολίας Εγκατάστασης (2η θέση). Οι εκπατρισμένοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και σαν στο σπίτι τους (1η θέση στον Δείκτη Φιλοξενίας) και είναι πολύ ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή.
Και ο τρόπος ζωής τους δεν φαίνεται να περιορίζεται από το κόστος: η πλειονότητα των εκπατρισμένων (78%) είναι ευχαριστημένη με το γενικό κόστος ζωής. Η πόλη κατατάσσεται ακόμη και στην 1η θέση παγκοσμίως για οικονομικά προσιτή στέγαση. Ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής (5η θέση) είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για το Αλικάντε. Η υγειονομική περίθαλψη (5η θέση) είναι και προσιτή (6η θέση) και εύκολα διαθέσιμη (8η θέση). Οι εκπατρισμένοι απολαμβάνουν επίσης τις τοπικές επιλογές αναψυχής (7η θέση), που γίνονται πιο γλυκές από την εξαιρετική ποιότητα αέρα (7η θέση) και το κλίμα και τον καιρό (3η θέση). Συνολικά, το 92% των εκπατρισμένων είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στο Αλικάντε, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.
3. Βαλένθια
Η Βαλένθια καταλαμβάνει την 3η θέση από 49. Έρχεται μάλιστα 1η παγκοσμίως στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής. Οι επιλογές αναψυχής της (3η θέση) είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: η πόλη καταλαμβάνει την 1η θέση για τις ευκαιρίες της σε ψυχαγωγικά αθλήματα. Τόσο η προσιτή τιμή (1η θέση) όσο και η διαθεσιμότητα (3η θέση) της υγειονομικής περίθαλψης την κατατάσσουν επίσης μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Η προσβασιμότητα δεν είναι επίσης πρόβλημα: είναι εύκολο να μετακινηθεί κανείς στη Βαλένθια με τα πόδια και με ποδήλατο (3η θέση), και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι οικονομικά (9η θέση).
Οι εκπατρισμένοι επαινούν το κόστος ζωής (3ος) στη Βαλένθια, το οποίο την οδηγεί στην πρώτη δεκάδα στον Δείκτη Προσωπικών Οικονομικών (6η θέση). Αναδεικνύουν επίσης την οικονομική διαβίωση στο Expat Essentials Index (15η θέση), όπου ψηφίζουν την πόλη 7η για οικονομικά προσιτή στέγαση. Πέρα από αυτές τις πρακτικές ανησυχίες, οι εκπατρισμένοι είναι επίσης καλά συνδεδεμένοι στη Βαλένθια. Οι περισσότεροι νιώθουν ευπρόσδεκτοι εκεί (έναντι 67% παγκοσμίως), και το ίδιο ποσοστό θεωρεί τους ντόπιους φιλικούς (89% έναντι 67% παγκοσμίως και για τους δύο παράγοντες). Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το 80% είναι ευχαριστημένο με την κοινωνική του ζωή στη Βαλένθια, σε σύγκριση με μόλις 56% παγκοσμίως. Αυτά τα αποτελέσματα άνω του μέσου όρου οδηγούν στην κατάταξη στην 6η θέση στον Δείκτη Ευκολίας Εγκατάστασης. Συνολικά, το 91% των εκπατρισμένων είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στη Βαλένθια, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.
49. Μιλάνο
Το Μιλάνο καταλαμβάνει την 49η θέση από τις 49, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση συνολικά. Ένας από τους λόγους που βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι και η χαμηλή του θέση στον δείκτη Expat Essentials Index (46η). Δηλαδή, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας (48η θέση στη συγκεκριμένη πτυχή), το άνοιγμα τοπικού τραπεζικού λογαριασμού (44η θέση) και η εξασφάλιση βίζας (48η θέση) αποτελούν προκλήσεις για τους εκπατρισμένους. Και πάνω από τρεις στους πέντε εκπατρισμένους στο Μιλάνο δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να βρουν στέγη (63%, έναντι 31% παγκοσμίως) ή να ζήσουν εκεί χωρίς να μιλούν την τοπική γλώσσα (61%, έναντι 32% παγκοσμίως).
Η πρωτεύουσα της μόδας δεν έχει καλές επιδόσεις ούτε στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό (46η θέση), όπου κατατάσσεται επίσης στις πέντε τελευταίες θέσεις. Όσον αφορά την ασφάλεια της εργασίας (49η θέση) και το αίσθημα ότι πληρώνονται δίκαια για την εργασία τους (49η θέση), το Μιλάνο έρχεται και εκεί στην τελευταία θέση. Περίπου το ένα τρίτο των εκπατρισμένων (34%) δεν είναι ικανοποιημένο με την επαγγελματική του αποκατάσταση στο Μιλάνο (έναντι 22% παγκοσμίως). Επιπλέον, λιγότεροι από τους μισούς (49%) είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους γενικά (έναντι 64% παγκοσμίως). Παλεύουν επίσης πάρα πολύ με την οικονομική τους κατάσταση (48η θέση).
Το ένα τρίτο των εκπατρισμένων στο Μιλάνο (33%) δεν είναι ευχαριστημένο με την κοινωνική του ζωή (έναντι 25% παγκοσμίως) και δεν αισθάνεται σαν στο σπίτι του (έναντι 20% παγκοσμίως), αντίστοιχα. Ωστόσο, το 63% πιστεύει τουλάχιστον ότι οι ντόπιοι είναι φιλικοί, το οποίο δεν απέχει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 67%. Είναι κάπως εύκολο να συνηθίσει κανείς την τοπική κουλτούρα (23η θέση), αν και το Μιλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται στο κάτω τρίτο του δείκτη ευκολίας προσαρμογής (35η θέση).
Στον δείκτη ποιότητας ζωής (43η θέση), το Μιλάνο βρίσκεται και πάλι μεταξύ των 10 χειρότερων πόλεων παγκοσμίως. Ενώ οι εκπατρισμένοι εκτιμούν τις επιλογές αναψυχής (28η θέση) και ιδιαίτερα την ευκαιρία για ταξίδια (9η θέση), δεν αισθάνονται ασφαλείς (43η θέση) και δεν είναι ικανοποιημένοι με το αστικό περιβάλλον (45η θέση). Ένα συγκλονιστικό 56% είναι δυσαρεστημένο και με την ποιότητα του αέρα (έναντι 17% παγκοσμίως).κ
48. Ρώμη
Η Ρώμη καταλαμβάνει την 48η θέση από τις 49, χάνοντας την «πρωτιά» από μία άλλη ιταλική πόλη: το Μιλάνο (49η). Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς η Ρώμη κατατάσσεται στις τελευταίες 10 θέσεις σε τέσσερις από τους πέντε δείκτες.
Αυτό περιλαμβάνει και τον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό (49η θέση), όπου κατατάσσεται τελευταία. Οι εκπατρισμένοι που ζουν στη Ρώμη δεν αισθάνονται ότι αμείβονται δίκαια για την εργασία τους (48η θέση) και δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους (49η θέση). Περίπου δύο στους τρεις (63%) πιστεύουν ότι η τοπική αγορά εργασίας δεν είναι πολλά υποσχόμενη (έναντι 26% παγκοσμίως). Όσον αφορά τον δείκτη προσωπικών οικονομικών (40η θέση), οι εκπατρισμένοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την οικονομική τους κατάσταση (49η θέση), παρόλο που σχεδόν οι μισοί από αυτούς (46%) πιστεύουν ότι το γενικό κόστος ζωής είναι εντός των δυνατοτήτων τους (έναντι 44% παγκοσμίως).
Η Ρώμη δεν έχει καλές επιδόσεις ούτε στον δείκτη ποιότητας ζωής (48η θέση). Αν και περίπου εννέα στους δέκα εκπατρισμένους (93%) εκτιμούν το κλίμα και τον καιρό στη Ρώμη (έναντι 62% παγκοσμίως), το αστικό περιβάλλον (48η θέση) δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Και ενώ το 74% εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τον έντονο πολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή της πόλης (έναντι 68% παγκοσμίως), οι προκλήσεις στον τομέα των μετακινήσεων και των μεταφορών (48η θέση) δεν τους αφήνουν καθόλου ικανοποιημένους.
Στον δείκτη Expat Essentials Index (45η θέση), οι εκπατρισμένοι κατατάσσουν την πόλη ως τη λιγότερο ευνοϊκή όσον αφορά τα θέματα διαχείρισης (49η θέση), όπως η αντιμετώπιση της τοπικής γραφειοκρατίας και των Αρχών (49η θέση) και το άνοιγμα τοπικού τραπεζικού λογαριασμού (49η θέση). Επίσης, περίπου τρεις στους πέντε (59%) πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να ζήσει κανείς στη Ρώμη χωρίς να μιλάει την τοπική γλώσσα (έναντι 32% παγκοσμίως). Τουλάχιστον όσον αφορά την προσιτή τιμή της στέγασης (26η θέση), η Ρώμη προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία – αν και το 42% των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχίες για τη διαθεσιμότητά της (έναντι 31% παγκοσμίως).
Βλέποντας τη θετική πλευρά, ο δείκτης ευκολίας προσαρμογής (25η θέση) κάνει τα πράγματα κάπως καλύτερα. Η εύρεση φίλων (21η θέση) δεν φαίνεται να αποτελεί τόσο μεγάλη πρόκληση όσο άλλες πτυχές. Και τρεις στους πέντε εκπατρισμένους (60%) συμφωνούν ότι οι ντόπιοι είναι γενικά φιλικοί προς τους κατοίκους ξένης καταγωγής (έναντι 65% παγκοσμίως).
47. Βανκούβερ
Το Βανκούβερ βρίσκεται στην 47η θέση από τις 49 – και είναι το μέρος όπου οι εκπατρισμένοι αισθάνονται πιο δυστυχισμένοι (49η θέση). Ένα συγκλονιστικό 35% δεν είναι ικανοποιημένο από την κοινωνική του ζωή (έναντι 25% παγκοσμίως) και το 39% δεν έχει προσωπικό «δίκτυο υποστήριξης» (έναντι 24% παγκοσμίως). Σχεδόν τρεις στους πέντε (59%) δηλώνουν επίσης ότι είναι δύσκολο να κάνουν ντόπιους φίλους (έναντι 36% παγκοσμίως), αφήνοντας το Βανκούβερ στις 10 τελευταίες θέσεις του δείκτη ευκολίας προσαρμογής (42η θέση).
Εκτός από το αίσθημα μοναξιάς, οι εκπατρισμένοι δυσκολεύονται επίσης πάρα πολύ με τα οικονομικά τους (49η θέση). Σε αυτόν τον τομέα το Βανκούβερ κατατάσσεται τελευταίο. Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε (84%) θεωρούν το γενικό κόστος ζωής πολύ υψηλό – υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (35%). Και σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι το διαθέσιμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν είναι αρκετό για μια άνετη ζωή (έναντι 27% παγκοσμίως). Επιπλέον, οι εκπατρισμένοι αισθάνονται ότι δεν αμείβονται δίκαια για την εργασία τους (44η θέση). Στα θετικά, το Βανκούβερ εντοπίζεται αρκετά πιο υψηλά στον δείκτη Working Abroad Index (27η θέση), καταλαμβάνοντας την 3η θέση όσον αφορά τις ώρες εργασίας και την 15η θέση όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Το Βανκούβερ παρουσιάζει επίσης… σκαμπανεβάσματα στον δείκτη Expat Essentials Index (28η θέση). Ενώ η εκμάθηση της τοπικής γλώσσας (6η) και το άνοιγμα τοπικού τραπεζικού λογαριασμού (4η) είναι εύκολα, η στέγαση (46η) δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) θεωρούν τη στέγαση πανάκριβη (έναντι 42% παγκοσμίως). Και το 65% δηλώνει ότι είναι δύσκολο να βρει σπίτι (έναντι 31% παγκοσμίως). Οι εκπατρισμένοι εκτιμούν το φυσικό περιβάλλον του Βανκούβερ (6η θέση), την ποιότητα του αέρα (9η θέση) και τη διαθεσιμότητα πράσινων αγαθών και υπηρεσιών (9η θέση). Όμως, ο πολιτισμός και η νυχτερινή ζωή (49η θέση), η έλλειψη διαθεσιμότητας του οτιδήποτε (47η θέση) και η ποιότητα (41η θέση) της ιατρικής περίθαλψης, όπως και η έλλειψη των ταξιδιωτικών ευκαιριών (47η θέση) τοποθετούν το Βανκούβερ στην τρίτη θέση από το τέλος (36η θέση) όσον αφορά την ποιότητα ζωής.