Τοπικά

Ζευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην Σκιάθο


Μια τέχνη χιλιάδων ετών, η υφαντική, που εγκαταλείφθηκε από τον πυρετό της σύγχρονης εποχής ξαναβρίσκει έκφραση χάρη στην επιμονή δυο Βρετανών.

Το ζευγάρι, που ζει και δημιουργεί στην Σκιάθο παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Περιστεροπούλου.

Η Τζιν και ο Άρθουρ (Jean Wildish & Arthur Charman) από την Βρετανία, ανακάλυψαν την  υφαντική τέχνη από μαλλί ντόπιων προβάτων της Σκιάθου και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους νεότερους. Με σπουδές στο αντικείμενο ο Άρθουρ επιθυμεί τον εμπλουτισμό του κλάδου με νέο “αίμα”.

Ζευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην ΣκιάθοΖευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην Σκιάθο

 Αυτό που ξεκίνησε ως μια συζήτηση πριν από σχεδόν επτά χρόνια ενηλικιώθηκε. Έγινε νήμα, βάφτηκε, υφάνθηκε σε παλιούς αργαλειούς, έγινε ύφασμα και ένδυμα. Το “Skiathos Wool” έχει να κάνει με την δημιουργία νοοτροπίας για τις μελλοντικές γενιές, όπως αναφέρουν.

Έχοντας μια παρόμοια εμπειρία από την κατ’ εξοχήν πόλη της κλωστοϋφαντουργίας, το Μάντσεστερ, προσπαθούν να δώσουν προστιθέμενη αξία σε ένα παραμελημένο προϊόν, το μαλλί.  

Ζευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην ΣκιάθοΖευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην Σκιάθο

Στόχος τους είναι ο επαναπροσδιορισμός μιας τέχνης που έχει εκλείψει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας, επαναφέροντας στο επίκεντρο παραδοσιακές δραστηριότητες που χάνονται. «Η οικονομική ανάπτυξη στο νησί, όπως και σε πολλά μέρη, έχει σχεδόν εξαφανίσει τις παραδοσιακές δεξιότητες.

Όπως αναφέρει ο Άρθουρ η επιστροφή σε κάτι παραδοσιακό είναι ο λόγος που καλούν μαθητές σχολείων να παρακολουθήσουν σεμινάρια υφαντικής, όπως αυτό που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου με υην συμμετοχή 200 μαθητών από σχολεία της Σκιάθου.  

Ζευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην ΣκιάθοΖευγάρι Βρετανών παράγει υφαντά υφάσματα, στην Σκιάθο

Ζητούν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους, στους οποίους θα δοθεί μια υποτροφία για να παρακολουθήσουν μια αντίστοιχη σχολή στο Μάντσεστερ.  

Όπως λένε η προσπάθειά τους έχει να κάνει με τους ανθρώπους και το πάθος τους, έχει να κάνει με το να μπορούν να υποστηρίξουν ένα έργο για αρκετό καιρό ώστε αυτό το έργο να υποστηρίξει ανθρώπους, που θα μείνουν στον τόπο τους.

Το ταξίδι του ζεύγους ξεκίνησε από το μικρό χωριό του Penruddock, έφτασε στην Σκιάθο, όπου ανακάλυψαν την “αρχαία σκουριά” να καλύπτει έναν πολιτιστικό πλούτο και θα μεταφέρουν αυτήν την γνώση πίσω στην Cumbria, κοντά στην Σκοτία, εκεί όπου τελείωνε το τείχος του Αδριανού και ξεκινούσε ο κόσμος των Πικτών, με τα ζωγραφισμένα σώματα.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews