«Καμία εμποστοσύνη σε εξαγγελίες» δηλώνουν μεταξύ άλλων τα Σωματεία και οι Σύλλογοι των καλλιτεχνών της χώρας, μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε πως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου θα φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνει σε όλους τους αποφοίτους των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων τους σημερινούς μισθούς και την μισθολογική εξέλιξη της κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
«Συνεχίζουμε μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις»
Οι καλλιτέχνες απαντούν στη σημερινή συνάντηση δηλώνοντας ξεκάθαρα πως μέχρι να υπάρξουν «έμπρακτες αποφάσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όπως έχουν προαναγγελθεί.
«Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Για την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση καθώς και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (), προς το Σύνταγμα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α).
«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της οποίας συναλικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις. Έχουμε προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή» δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Ο.Θ.Α, Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.
«Συνεχίζουμε και επαγρυπνούμε»
Ο γ.γ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Άρης Λάσκος περιγράφοντας τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκαθάρισε επίσης πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δουν τι ακριβώς θα γράφει η νομοθετική ρύθμιση και κατά πόσο καλύπτει τον κόσμο των καλλιτεχνών.
«Η πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης ήταν δύσκολη. Μιλούσαν για παρεξήγηση. Από τη δεύτερη έγιναν πιεστικότερα τα πράγματα. Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα καταθέσει ως το τέλος της εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση για ΤΕ και όλα τα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και τις δράσεις μας μέχρι να δούμε αν μας καλύπτει η ρύθμιση, δηλαδή μέχρι να δούμε τι θα γράφει ακριβώς. Συνεχίζουμε και επαγρυπνούμε. Βγάζουμε όσα μπορούμε περισσότερα ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λάσκος.
«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε εξαγγελίες που έρχονται και διαψεύδονται»
Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο οποίος στην ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναφέρει πως η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο «να αφήνει στην άκρη την πολιτική της».
«Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός, μας ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η κατάργηση του άρθρου 16 στο απώτερο μέλλον. Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει την απόφασή του αυτή σαν δικαίωση των αιτημάτων μας και αναγνώριση των σπουδών μας. Κάναμε ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δε ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 16 αλλά γνωρίζουμε από δική μας πείρα τι σημαίνει Ιδιωτική Εκπαίδευση, τι κόστος επωμίζεται κάθε σπουδαστής και τι ανισομετρία δημιουργείται από ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας» προσθέτει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση.
Καταλήγει κάνοντας ξεκάθαρο πως «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε εξαγγελίες που εδώ και χρόνια έρχονται και διαψεύδονται».
Μέχρι τη νομοθετική πρόταση του πρωθυπουργού ο Πανελλήνιος Σύλλογος θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και θα συμμετάσχει στην απεργία της Παρασκευής 17/2.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:
Σήμερα το μεσημέρι μαζί με άλλα Σωματεία του κλάδου συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διευρυμένη αντιπροσωπεία Υπουργών και παραγόντων Υπουργείων.Η συνάντηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων Καλλιτεχνών και Σπουδαστών εδώ και δύο μήνες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι αν δεν ήταν αυτές οι κινητοποιήσεις το θέμα των Καλλιτεχνικών σπουδών δε θα ήταν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Μπροστά σε αυτή την πίεση η Κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά μας χωρίς βέβαια να αφήνει στην άκρη την πολιτική της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός, μας ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η κατάργηση του άρθρου 16 στο απώτερο μέλλον. Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει την απόφασή του αυτή σαν δικαίωση των αιτημάτων μας και αναγνώριση των σπουδών μας. Κάναμε ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δε ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 16 αλλά γνωρίζουμε από δική μας πείρα τι σημαίνει Ιδιωτική Εκπαίδευση, τι κόστος επωμίζεται κάθε σπουδαστής και τι ανισομετρία δημιουργείται από ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας.
Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνει σε όλους τους αποφοίτους των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων τους σημερινούς μισθούς και την μισθολογική εξέλιξη της κατηγορίας ΤΕ.
Το Δ.Τ. που εξέδωσε υπερασπίζεται την τελευταία της τροπολογία και δημιουργεί ένα θολό τοπίο σε σχέση με το αν θα ενταχτούμε στο Ειδικό μισθολόγιο ή θα παραμείνουμε στο Ενιαίο μισθολόγιο. Επίσης είναι θολή η δέσμευση για δυνατότητα ένταξης στο δεύτερο έτος του Πανεπιστημίου για τους αποφοίτους των Ωδείων και των άλλων Καλλιτεχνικών Σχολών. Αναρωτιόμαστε τι θα σπουδάζει για 3 χρόνια ένας Διπλωματούχος Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση των Πτυχίων των Ωδείων στο επίπεδο των ΙΕΚ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε εξαγγελίες που εδώ και χρόνια έρχονται και διαψεύδονται. Το Σωματείο μας θα τοποθετηθεί πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση που θα φέρει η Κυβέρνηση με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία που αυτή θα περιέχει.
Για τους παραπάνω λόγους, προχωράμε:
- Αύριο Τσικνοπέμπτη 16/2 σε μεσημεριανό παραδοσιακό happening στο ΡΕΞ στην Πανεπιστημίου.
- Την Παρασκευή 17/2 Απεργία σε όλους τους χώρους (περιμένουμε κάλυψη από ΠΟΕ-ΟΤΑ)
- Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι Γ.Σ. στην αίθουσα ‘Σάκης Καράγιωργας’ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.