Το κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών παρουσιάζουν σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες
Οι κάμερες της τροχαίας θα τοποθετηθούν στα φανάρια, μέσα σε διάστημα 18 μηνών και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υλικό θα αποστέλλεται αυτομάτως, σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων, ενώ για να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μη διακρίνονται οι επιβαίνοντες.
Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι «όλο αυτό λοιπόν το σχέδιο το επεξεργαστήκαμε με τα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σήμερα ερχόμαστε να παρουσιάσουμε τα τεχνικά και τα μη τεχνικά σκέλη αυτού του εγχειρήματος».
«Για να προστατέψεις ζωές»
«Η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε ήδη τη σύμβαση για 388 κάμερες στην Αττική. Και ερχόμαστε εμείς με 1.000 επιπλέον κάμερες σε Αθήνα και όχι μόνο, γιατί η Αστυνομία μας έχει υποδείξει και άλλα επικίνδυνα σημεία να συμπληρώσουμε […]» υπογράμμισε και τόνισε: «Δεν έχει νόημα να βάζεις κάμερες για να γράφεις. Έχει νόημα να βάζεις κάμερα για να μη γίνουν τροχαία, για να προστατέψεις ζωές», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για το τι θα γίνει αν κάποιος περάσει το φανάρι με κόκκινο, ο Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι «θα ακολουθήσει άμεσα από την ώρα που είστε εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Πληροφορίας […] Αυτόματα θα έρχεται ένα sms ότι ελέγχεται για παράβαση για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη στο τάδε σημείο. Την ίδια ώρα αυτό το υλικό, η φωτογραφία, το βίντεο πηγαίνει στην Αστυνομία, όπου ένα αστυνομικό όργανο βεβαιώνει ότι αυτό το πέρασμα με κόκκινο είναι όντως μια παράβαση».
Μετά τη βεβαίωση της παράβασης από την ΕΛΑΣ, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, θα σου έρχεται στη θυρίδα σου η κλήση καθώς η θυρίδα θα πάρει θέση στο ψηφιακό σου πορτοφόλι.
«Άρα θα μπορείς εκεί πέρα να δεις την κλήση σου, να μπεις και να δεις ότι ήσουν εσύ. Γιατί μπορείς να πεις ‘παιδιά δεν ήμουν εγώ’. Μπορείς να μπεις, να δεις τη φωτογραφία, το βίντεο της παράβασης και από κει και πέρα να ακολουθήσεις έναν γρήγορο ψηφιακό τρόπο για την πληρωμή ή την ένσταση που θα κάνεις, η οποία επίσης θα εξετάζεται ψηφιακά», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.