Κόσμος

«Θα φέρω κάψουλες θανάτου στη Βρετανία, αν ψηφιστεί ο νόμος για τον υποβοηθούμενο θάνατο»


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο γιατρός πίσω από την περίφημη «κάψουλα θανάτου» της Sarco, είπε ότι θα φέρει την εφεύρεσή του στη Βρετανία εάν ο υποβοηθούμενος θάνατος νομιμοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ Philip Nitschke, 77 ετών, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να λανσάρει στη Βρετανία ένα φορητό μηχάνημα τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D) που πλημμυρίζει με αέριο άζωτο με το πάτημα ενός κουμπιού, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο της βουλευτή των Εργατικών Kim Leadbeater για τον υποβοηθούμενο θάνατο γίνει νόμος.

Το νομοσχέδιο του Private Member αναμένεται για δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Με το όνομα ο “Tesla της ευθανασίας”, οι φορητές συσκευές που μοιάζουν με διαστημόπλοιο είναι εξοπλισμένες με ένα διαφανές τζάμι για να προσφέρουν στον χρήστη μια “ιδανική θέα” για τις τελευταίες του στιγμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ Nitschke είπε ότι το μηχάνημα θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλές σε άτομα που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενο θάνατο που δεν θέλουν να πεθάνουν με θανατηφόρα ένεση ή κοκτέιλ φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να τερματίσουν τη ζωή τους.

Είπε στην The Telegraph ότι είναι «απολύτως» πρόθυμος να φέρει το Sarco pod στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε πολλά μέλη εκεί, και πολλοί Βρετανοί παρακολουθούν πολύ στενά το έργο Sarco. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο. Θα ήθελα πολύ να το κάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μου φαίνεται ότι θα προσφέρει απλώς μια πρόσθετη επιλογή για όσους δεν θέλουν τη βελόνα και που δεν θέλουν το ποτό… και που τους αρέσει αυτό που περιγράφω ως το στυλιστικό και κομψό μέσο που παρέχει αυτή η συσκευή σε κάποια ειδυλλιακή τοποθεσία», είπε.

Ο Δρ Philip Nitschke είπε ότι το λοβό θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλές σε άτομα που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενο θάνατο και δεν θέλουν θανατηφόρα ένεση ή κοκτέιλ φαρμάκων

Ο Δρ Nitschke πρότεινε ότι η Lake District μπορεί να προσφέρει την ιδανική γραφική τοποθεσία για τη χρήση της υποβοηθούμενης μηχανής θανάτου, λέγοντας: «Για τους ανθρώπους που έχουν αυτή την επιλογή να διαλέξουν την ημέρα και την ώρα… είναι η πιο σημαντική μέρα της ζωής σου, πιθανώς η μέρα που θα πεθάνεις».

Και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να έχετε θέα στις λίμνες ή τα βουνά ή να κοιτάτε οτιδήποτε, δεν υπάρχει λόγος να μην τα συμπεριλάβετε. Σίγουρα, η Sarco μπορεί να το κάνει αυτό».

Κορυφαίοι νομικοί ακαδημαϊκοί δήλωσαν στην Telegraph ότι η ευρεία διατύπωση του νομοσχεδίου της κυρίας Leadbeater θα καταστήσει το μηχάνημα του Dr Nitschke νόμιμο στη Βρετανία με την έγκριση του Υπουργού Υγείας.

Ο Richard Ekins, καθηγητής δικαίου και συνταγματικής διακυβέρνησης στο St John’s College της Οξφόρδης, δήλωσε: «Εάν εγκριθεί ο νόμος της Kim Leadbeater, και εάν ο υπουργός Εξωτερικών εγκρίνει το υγρό άζωτο ως εγκεκριμένη ουσία, τότε η κάψουλα θανάτου Sarco θα ήταν ένα νόμιμο μέσο για να βοηθήσει την αυτοκτονία στη Βρετανία».

Ο καθηγητής Ekins είπε εάν ο Wes Streeting, ο οποίος σκοπεύει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αυτήν την Παρασκευή, απορρίψει τη συσκευή Sarco, όσοι έχουν δυσκολίες στην κατάποση ή φοβίες από τη βελόνα είναι “πιθανόν” να φέρουν αμφισβήτηση διακρίσεων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι μια πρόκληση θα πετύχει, αλλά μια φοβία θα μπορούσε να είναι μια «άλλη κατάσταση» για τους σκοπούς του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ και επομένως το ερώτημα θα ήταν και πάλι γιατί παρεμβαίνει κανείς στο δικαίωμα του άρθρου 8 στην ιδιωτική ζωή με αυτόν τον τρόπο που εισάγει διακρίσεις, περιορίζοντας το ουσιαστικό δικαίωμα του θανάτου για κάποιοι αλλά όχι άλλοι».

Το επερχόμενο νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι οι γιατροί μπορούν “να προετοιμάσουν μια ιατρική συσκευή που θα επιτρέψει σε αυτό το άτομο να αυτοχορηγήσει την ουσία” και “να βοηθήσει αυτό το άτομο να καταπιεί ή να αυτοχορηγήσει με άλλον τρόπο την ουσία”. Η “ουσία” που χρησιμοποιείται επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της Υπουργού.

Ερχόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κάψουλα Sarco, η οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στην Ελβετία, θα επέστρεφε στις ρίζες της. Το μηχάνημα αναπτύχθηκε αρχικά μετά από αίτημα των δικηγόρων του Βρετανού τετραπληγικού Tony Nicklinson, ο οποίος το 2012 ηγήθηκε του πιο υψηλού προφίλ νομικής αμφισβήτησης μέχρι σήμερα κατά της απαγόρευσης υποβοηθούμενης θανάτου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, το να βοηθάς ένα άλλο άτομο να πεθάνει δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, εφόσον δεν υπάρχει εγωιστικό κίνητρο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου μια ανώνυμη 64χρονη Αμερικανίδα πέθανε στην κάψουλα. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο με την κατηγορία ότι τη βοήθησαν να χρησιμοποιήσει τη συσκευή ολλανδικής κατασκευής.

Η αστυνομία πήρε το σώμα της γυναίκας και ο παθολόγος φέρεται να σημείωσε “περίεργα σημάδια” στο λαιμό της. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν ότι έκαναν αδίκημα.

Αν και η ελβετική αστυνομία κατάσχεσε τις μόνες δύο υπάρχουσες μονάδες Sarco μετά τις συλλήψεις, ο Δρ Nitschke είπε στην Telegraph ότι δεν βλέπει “κανένα λόγο” γιατί η τρίτη, τώρα υπό κατασκευή στο Ρότερνταμ, δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Βρετανία εάν αλλάξει ο νόμος.

«Εκτυπώνουμε τώρα μια νέα Sarco για να αναπληρώσουμε αυτές που έχουν κατασχέσει οι Ελβετοί. Δεν μπορώ να δω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ισχύσει ο νόμος», είπε.

Με πληροφορίες από την Telegraph



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews