Στον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη, κυρίως των αλιευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και συμπληρωματικά των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να συμβάλει το αλιευτικό καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίο εγκαινίασε το έργο.
Πρόκειται για ένα έργο, αναπτυξιακό, με πολλαπλά οφέλη, που αναμένεται να αλλάξει την όψη της περιοχής, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με προϋπολογισμό 4.076.000 ευρώ και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.
Όπως επισήμανε ο κ. Σταμενίτης, για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η ενίσχυση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, καινοτόμου και ανταγωνιστικής αλιείας, καθώς και η προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δεξιοτήτων στην Ελλάδα, αποτελούν προτεραιότητα.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του ΥπΑΑΤ, με προϋπολογισμός 4.076.000 ευρώ
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Παπαγιαννίδης τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο – ορόσημο – τόσο για την περιοχή, όσο και για το νησί των Φούρνων Κορσεών, που πρόκειται να συμβάλλει στην τοπική ανάδειξη της Αλιείας και Τουρισμού».
Στα εγκαίνια ο Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσώπησε τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Στην τελετή των εγκαινίων που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Φούρνων Κορσέων, Δημήτρης Καρύδης, παραβρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Κωνσταντίνος Μαρκάκης.
Το αλιευτικό καταφύγιο
Για την υλοποίηση του έργου «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΟΥΡΝΩΝ» ανατέθηκε μελέτη λιμενικών έργων στη σύμπραξη μελετητικών γραφείων ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. – ΑΣΗΜΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗΣ – ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ – ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΘΑ, και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αίτηση Χρηματοδότησης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την υπ΄αριθμ.1121/24-04-2019 (ΑΔΑ:ΨΠΒΚ4653ΠΓ-Θ0Ζ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το έργο εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα με το ποσό των 4.076.000,00 ευρώ.
Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/01/2020 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΕ» με μέση έκπτωση 42,26%, η οποία στις 30-10-2020 υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 2.353.424,25 € για την υλοποίησή του. Για την άρτια και λειτουργική ολοκλήρωση του έργου υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο στις 06-04-2023 ποσού 791.680,83 ευρώ.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την α) επέκταση του νότιου μώλου προς Ν-ΝΔ κατά 110μ και με πλάτος 10μ. β) Έργα αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου : 1) Εσωτερική διαπλάτυνση κατά 4,6μ. περίπου του αρχικού τμήματος μήκους 25μ. περίπου του Νοτίου προβλήτα και παραλιακή κρηπίδωση μήκους περίπου 75μ. του τμήματος της παραλίας μεταξύ Νοτίου προβλήτα και εγκαρσίου προβόλου 2) Εγκατάσταση εγκάρσιας πλωτής προβλήτας μήκους περίπου 25μ. περί το μέσον της παραλιακής κρηπίδωσης 3) Αγκυροβόλια σκαφών και 4) Επισκευή/ενίσχυση/διαπλάτυνση του υφιστάμενου εγκάρσιου στην παραλία προβόλου και επέκτασή του κατά 20μ. περίπου και γ) Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων. Το έργο περαιώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση.