Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Οι New York Times αντιμετώπισαν ευρεία κριτική και χλευασμό μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου που σύμφωνα με τους επικριτές προσπάθησε να αμβλύνει την εικόνα του δολοφονημένου ιδρυτή της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αναφέροντας ότι ο ηγέτης της οργάνωσης ήταν υπέρμαχος της «ισότητας» για όλες τις θρησκευτικές ομάδες στην περιφέρεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το άρθρο, με τίτλο «Οι διαδηλωτές θρηνούν τον θάνατο του Νασράλα σε όλο τον κόσμο» – που δημοσιεύτηκε το Σάββατο χωρίς σύνταξη – αναφέρεται στον Νασράλα ως «προικισμένο ρήτορα» που «υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει μια Παλαιστίνη με ισότητα για Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς».
Το άλλο “αμάρτημα” του δημοσιεύματος είναι ότι αναφέρεται στην Χεζμπολάχ ως μια ‘λιβανική μαχητική οργάνωση’ και όχι ‘τρομοκρατική’.
Το άρθρο περιγράφει πώς ο Νασράλα ήταν «αγαπημένος» από τους σιίτες μουσουλμάνους, εν μέρει για την παροχή «κοινωνικών υπηρεσιών» στον Λίβανο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο 64χρονος Νασράλα, που σκοτώθηκε σε μαζικό αεροπορικό βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Βηρυτό την Παρασκευή ήταν συνιδρυτής της Χεζμπολάχ το 1982, και έγινε ο μοναδικός ηγέτης της μαχητικής ομάδας μέχρι το 1992.
Η κατακραυγή του άρθρου, το οποίο παρουσιάζει με ντοκουμέντα τις παγκόσμιες διαδηλώσεις και το γεγονός ότι για πολλούς ήταν ένας ηγέτης αγαπητός και ενωτικός, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η ελευθερία λόγου -ενημέρωσης και άποψης- των ΜΜΕ δεν γίνεται πάντα αποδεκτή από συγκεκριμένο κοινό, το οποίο τα τελευταία χρόνια θέλει να καθορίζει εμμονικά ποιο είναι το ‘πολιτικά ορθό’ αφήγημα και η ‘σωστή πλευρά της Ιστορίας’.
Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα των ΝΥΤ:
Διαδηλωτές θρηνούν το θάνατο του Νασράλα πέρα από τον Λίβανο
Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε πολλές χώρες θρηνώντας τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της λιβανικής μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Ο κ. Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που ισοπέδωσε πολλά κτίρια κατοικιών κοντά στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ήταν μια υψηλή προσωπικότητα όχι μόνο στον Λίβανο αλλά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Στα 32 χρόνια που ηγήθηκε της οργάνωσης και με την υποστήριξη του Ιράν, δημιούργησε τη Χεζμπολάχ σε μια εγχώρια πολιτική δύναμη και μια από τις πιο βαριά οπλισμένες μη κρατικές δυνάμεις στον κόσμο. Ο κ. Νασράλα ήταν αντίθετος με το Ισραήλ, το οποίο αποκαλούσε «σιωνιστική οντότητα» και υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει μια Παλαιστίνη με ισότητα για τους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους και τους Χριστιανούς. Ισχυρός ρήτορας, ήταν αγαπητός από πολλούς σιίτες μουσουλμάνους, μια ιστορικά περιθωριοποιημένη ομάδα στον αραβικό κόσμο, και δημιούργησε ένα κράτος εν κράτει στον Λίβανο, που παρείχε κοινωνικές υπηρεσίες.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο όχι μόνο στον Λίβανο, αλλά και στο Ιράν, στη Δυτική Όχθη και αλλού, για να θρηνήσουν τη δολοφονία του.
Ορισμένες κοινότητες χαιρέτησαν επίσης το θάνατο του κ. Nασράλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Λίβανο που ένιωσαν ότι χρησιμοποίησε τη δύναμη της Χεζμπολάχ για να πάρει ολόκληρη τη χώρα όμηρο των δικών του συμφερόντων ή σε μέρη όπως η Συρία, όπου οι μαχητές της Χεζμπολάχ είχαν βοηθήσει στη στήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας όταν απειλήθηκε από μια λαϊκή εξέγερση.
Αλλά για πολλούς, ο θάνατός του ήταν ένα τεράστιο, σχεδόν αδιανόητο σοκ.
Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι άντρες παρουσίασαν φωτογραφίες του κ. Νασράλα σε μια διαδήλωση στη νότια πόλη-λιμάνι της Σιδώνας του Λιβάνου. Η ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκάλεσε κραυγές και δάκρυα σε περιοχές της Βηρυτού, της πρωτεύουσας, το Σάββατο.
Οι θρηνούντες συγκεντρώθηκαν επίσης στο Πακιστάν, όπου κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης οι άνθρωποι φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και κατά των ΗΠΑ, και στο Σριναγκάρ, την πρωτεύουσα της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ στην Ινδία.
Οι διαδηλωτές τήρησαν αγρυπνία για τον κ. Νασράλα στην ιρακινή πρωτεύουσα της Βαγδάτης, κοντά σε μια γέφυρα που οδηγεί στην βαριά οχυρωμένη γειτονιά στην καρδιά της πόλης, γνωστή ως Πράσινη Ζώνη.
Διαδηλωτές επίσης συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.