Ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, μετανάστης πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκε νεκρός με φρικτά σημάδια σωματικής κακοποίησης στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα κρατούμενος σχεδόν χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο σε πέντε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα μετά από διαδοχικές συλλήψεις, αυτόφωρα, δίκες και προσαγωγές από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.
Ο 38χρονος ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, είχε άδεια παραμονής και εργασίας, νοίκιαζε σπίτι στο όνομά του, συγκατοικούσε με τον αδελφό του και μιλούσε Ελληνικά.
Οι εικόνες με το άψυχο κορμί του Καμράν σοκάρουν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει καμία σκιά
Οι φρικιαστικές εικόνες του άψυχου κορμιού του Καμράν προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη. Την εντολή έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στόχος της απόφασης αυτής είναι «να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης (…) ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά».
Οι πρωτοβουλίες της ΕΛ.ΑΣ. και ο… δρόμος
Η ΕΛ.ΑΣ, γνωστοποιεί επίσης ότι: «Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου Ιατροδικαστή. Τέλος, για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.
Η οργή όμως παραμένει. Έτσι, εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και πορεία (από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι το αστυνομικό τμήμα) διαμαρτυρίας για τον θάνατο του μετανάστη.
Έξω από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα (όπου είχαν στηθεί κλούβες των ΜΑΤ), οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν ειρηνικά. Κατά τη διάρκεια της πορείας, η παρουσία των ΜΑΤ ήταν ισχυρή αλλά σε απόσταση από τους διαδηλωτές. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, η λαϊκή συνέλευση Κολωνού Σεπολίων, σύλλογοι, φορείς και πλήθος κόσμου.
«Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες»
Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΕΦΑ) μιλάει ανοιχτά «για απόπειρα συγκάλυψης» και την χαρακτηρίζει «προκλητική» ενώ είχε ήδη ζητήσει να αναλάβει την έρευνα ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως και τελικά έγινε.
«Στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα η συγκάλυψη είναι προκλητική. Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής(!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο…Το ΕΚΑΒ πήγε για πρώτη φορά λίγες ώρες μετα την κράτηση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και απεχώρησε χωρίς να τον μεταφέρει σε κάποιο νοσοκομείο. Τρείς μέρες μετά πώς εμφανίζεται ένα σώμα γεμάτο πληγές που οδηγήθηκε στο θάνατο;» καταγγέλλει η Κίνηση.
Με νεότερη ανακοίνωσή της εξιστορεί τον οκταήμερο γολγοθά που βιώσε ο Καμράν «από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελέημονα» ζώντας «ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο» και καλεί σε νέο συλλαλητήριο το Σάββατο 12 Οκτώβριου, στην Πλατεία Βικτώριας, στις 2.30 μ.μ. και πορεία στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.
«Αν ο Καμράν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα τηλέφωνο ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά»
Ο 38χρονος μετανάστης πριν καταλήξει στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα «πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν.Ιωνίας» και μάλιστα «σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του».
Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας
Στο μεταξύ, «αν ο Καμράν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα τηλέφωνο (…) ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά» λέει (LiFO) η Μαρία Σφέτσου, δικηγόρος της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο θάνατος του μετανάστη ήταν αιφνίδιος εντός του ΑΤ ενώ δεν έφερε μαζί του στοιχεία ταυτότητας. Μάλιστα η αστυνομία ανέφερε ότι επρόκειτο για άστεγο που δε μιλούσε καθόλου ελληνικά και ότι το θύμα έφερε χτυπήματα από ξυλοδαρμό από έτερα άτομα πριν πάει στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα στις 18 Σεπτεμβρίου.
Το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα
Ο επικεφαλής της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα», Κωνσταντίνος Παπαδάκης καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας με θέμα «την καταδίκη της αστυνομικής βίας και την απαίτηση απόδοσης δικαιοσύνης» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα είναι γνωστό από τις καταγγελίες για βασανισμό Αφγανών μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας 2000 και τα επόμενα χρόνια για την προστασία και συγκάλυψη των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής».
Στα «κάγκελα» τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Κώστα Μπάρκα και Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Ψυχογιού, δεκαέξι (16) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν αναφορά με αίτημα την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου Πακιστανού μετανάστη.
«Το θλιβερό αυτό περιστατικό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη μεταχείριση των μεταναστών στη χώρα μας. Ο άτυχος άνδρας, που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος για σχεδόν μία εβδομάδα, φέρει πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του, ενώ η οικογένειά του ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα βασανισμού. Αντιμετωπίζει ήδη νομικές διαδικασίες κατά της Εισαγγελίας, ζητώντας να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του», σημειώνουν στην αναφορά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, ποιοι είναι υπεύθυνοι, επισημαίνει ο υπεύθυνος ΚΤΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Παύλος Χρηστίδης.
Όπως τονίζει ο Παύλος Χρηστίδης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όπως προκύπτει, μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, ποιοι είναι υπεύθυνοι. Κάθε καθυστέρηση είναι ύποπτη. Κάθε επικοινωνιακή διαχείριση είναι απαράδεκτη».
Ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει πως «περιμένουμε από όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη καθαρές απαντήσεις».
Τέλος, επισημαίνει πως στην υπόθεση του θανάτου του μετανάστη στο αστυνομικό τμήμα «δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά».
«Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες»
Η Νέα Αριστερά πρόκειται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τις καταγγελίες «για βασανισμό μέχρι θανάτου 37χρονου» στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα ενώ ζητάει παράλληλα να ενημερωθεί για τη σχετική έρευνα από την εισαγγελία Αθηνών.
Βουλευτές, στελέχη και μέλη της ΝΕΑΡ τονίζουν πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικές, πολιτικές και κινηματικές «μέχρι να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ».
Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο μετανάστη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα ζήτησε η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων.
Η Διεθνής Αμνηστία
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία πήρε θέση και ζητά δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ που έχασε τη ζωή του -υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες- στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.
Συγκεκριμένα, ζητά «άμεση, ενδελεχή, διαφανή & αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανού κινήτρου διακρίσεων».