Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, μετατρέποντας την Μεσόγειο σε υγρή τάφο. Πρόκειται για ένα από τα πιο τραγικά ναυάγια με πρόσφυγες στην Ελλάδα, το οποίο γέννησε και εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό Λιμενικό σε αυτήν την υπόθεση.
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από οικογένειες των θυμάτων, την ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα».
Την ώρα, περισσότεροι από 200 συγγενείς των θυμάτων πραγματοποίησαν την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ. Κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων και πανό που έγραφε: «Να τιμωρηθούν κυβέρνηση, Λιμενικό και Frontex για τους 600 πρόσφυγες του ναυαγίου της Πύλου» σε τρεις γλώσσες, ελληνικά ουρντού και αγγλικά. Εκπρόσωποι της πρεσβείας δέχτηκαν αντιπροσωπεία των οικογενειών των θυμάτων και δήλωσαν ότι θα απαντήσουν σε δύο μέρες στα αιτήματα τους.
«Ο πόνος των συγγενών των θυμάτων είναι ανείπωτος» δήλωσε η Σαμπάζ Σιράζ που έχασε τον αδελφό της. «Πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι οι άνθρωποι τους είναι ζωντανοί διότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος. Ζητάνε να εξακριβώσουν ποιοι είναι ζωντανοί, ποιοι είναι νεκροί –καθώς στο Πακιστάν έφτασαν μόνο 15 σοροί– καθώς και να τους δοθεί βίζα ώστε μαζί με τους δικηγόρους τους να απαιτήσουν δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
«Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τις ζωές που χάθηκαν στο ναυάγιο»
Επίσης, η Έφη Δούσση, δικηγόρος των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, επισήμανε ότι «στις 21.5.2024, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι 9 Αιγύπτιοι επιζώντες του ναυαγίου αθωώθηκαν για τις πράξεις της διακίνησης και της παράνομης εισόδου στη χώρα ενώ το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος του ελλείψει ποινικής δικαιοδοσίας για τις πράξεις της πρόκλησης του ναυαγίου και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μολονότι μετράμε την πρώτη νίκη του κινήματος, ένα χρόνο και μερικούς μήνες μετά, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τις ζωές που χάθηκαν και οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και οι επιζώντες παραμένουν αδικαίωτοι».
Όπως κατήγγειλε η κ. Δούσση, οι οικογένειες των θυμάτων «ακόμα αναζητούν τους ανθρώπους ενώ δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πολιτεία. Ταυτοποιημένες σοροί παρέμειναν άταφες εδώ και ένα χρόνο, διότι οι συγγενείς δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς τους στις χώρες καταγωγής των ανθρώπων ενώ ακόμα και σήμερα αρνούμαστε με τον πλέον τραγικό τρόπο στους συγγενείς το δικαίωμα να πενθήσουν τους αγαπημένους τους».
Σύμφωνα με τη δικηγόρο, «η αναλγησία του κράτους καταμαρτυρήθηκε από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι αθωωθέντες επιζώντες μέσω της επιβολής διοικητικής κράτησης αμέσως μετά την αποφυλάκιση τους ενώ συνεχίζεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αιτήματα ασύλου των επιζώντων απορρίπτοντάς τα. Παρά το γεγονός ότι κράτος οφείλει να χορηγήσει άδειες διαμονής στους επιζώντες του ναυαγίου επιλέγει να μην το κάνει διακινδυνεύοντας την παραμονή τους στη χώρα προκειμένου να μην εξασφαλιστεί η παρουσία στην ανοιχτή ποινική διαδικασία ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά και να χαθεί το πιο ισχυρό αποδεικτικό μέσο για την απόδειξη των ευθυνών των λιμενικών αρχών. Όχι μόνο για την παράλειψη της διάσωσής τους αλλά και για την ίδια τη ρυμούλκηση του αλιευτικού που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του και την απώλεια των συνανθρώπων μας».
Η κ. Δούσση επισήμανε επίσης ότι «στους 53 μηνυτές έρχονται να προστεθούν και οι 9 επιζώντες Αιγύπτιοι δυναμώνοντας τη φωνή όλων για πραγματική απόδοση των ευθυνών και την ηθική δικαίωση των ανθρώπων. Για την 11μηνη άδικη προφυλάκισή τους και οι εννέα επiζώντες κατέθεσαν αιτήματα αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος αξιώνοντας τα αυτονόητα. Ξέρουμε ότι ο «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη», δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε».
Ναυάγιο: «To push back που οδήγησε σε δολοφονία»
Ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως «προσπάθησε να προεξοφλήσει ότι «έχουμε ενόχους για την Πύλο» που τους «ανακάλυψε» σε εννέα Αιγύπτιους επιζώντες. Αλλά στη δίκη στην Καλαμάτα και οι 9 αθωώθηκαν».
Όπως τόνισε ο κ. Ζώτος, «αντίθετα με τους ισχυρισμούς» της κυβέρνησης, «όλες οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η αιτία της ανατροπής και της βύθισης ήταν η πρόσδεση του πλοίου που τους μετέφερε από το Λιμενικό καθώς επιχειρούσε να το απομακρύνει από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης. Πρόκειται για ένα κλασικό push-back που οδήγησε στη δολοφονία 600 ανθρώπων».
Ο κ. Ζώτος πρόσθεσε ότι «ζητάμε να προχωρήσει η διαδικασία στο Ναυτοδικείο Πειραιά, όπου έχουν κατατεθεί μηνύσεις από 53 επιζώντες, μια διαδικασία που παραμένει εκκρεμής. Υποστηρίζουμε το αίτημα των συγγενών των θυμάτων που έγιναν δεκτοί από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ –κάτι εξαιρετικά σπάνιο, να που η πίεση κι εδώ και στο Πακιστάν, φέρνει αποτελέσματα– να υποβάλουν και εκείνοι μηνύσεις στο Ναυτοδικείο προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν όλα τα θύματα. Πρόκειται για μια αυτονόητη αξίωση. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για αυτό το έγκλημα να καταβάλει, χωρίς δίκες που μπορεί να κρατήσουν και χρόνια, τις αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς».
Ο δικηγόρος έκανε και ένα καυστικό σχόλιο για τις απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου των επιζώντων της Πύλου: «Το κύριο αποδεικτικό μέσο για τη διαδικασία στο Ναυτοδικείο είναι οι παρόντες μάρτυρες που γλίτωσαν τον θάνατο. Όταν απορρίπτουν μαζικά τις άδεις παραμονής τους, οδηγώντας τους στην απέλαση, επιχειρούν να βγάλουν από τη μέση το κύριο αποδεικτικό μέσο της ενοχής του Λιμενικού. Η μάχη για να μείνουν εδώ είναι κεντρική για την απόδοση δικαιοσύνης».
«Να δοθούν χαρτιά στους επιζώντες και αποζημιώσεις στις οικογένειες»
ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ένας μεγάλος σταθμός στην καμπάνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι του εγκλήματος της Πύλου. Διαβεβαιώνουμε τους εκατοντάδες συγγενείς του ναυαγίου που βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαπάντ ότι δεν θα αφήσουμε να σωπάσει η φωνή τους. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να συγκαλύψει το φονικότερο ρατσιστικό έγκλημα που διέπραξε στη Μεσόγειο. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών και των οικογενειών τους για δικαιοσύνη. Απαιτούμε να δοθούν χαρτιά σε όλους τους επιζώντες και αποζημιώσεις σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος της Πύλου».
Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στριμωγμένη από την οργή του κόσμου την ώρα που διαλύει το ΕΣΥ και την δημόσια παιδεία αποπροσανατολίζει στοχοποιώντας τους μετανάστες και τους Ρομά. Ο Μητσοτάκης επιδόθηκε σε ρατσιστική πλειοδοσία όταν ο Σολτς ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας Σέγκεν για 6 μήνες απαιτώντας ακόμη πιο δολοφονικό κλείσιμο των συνόρων, με φράχτες και καταδιώξεις προσφύγων. Θα μας βρούνε μπροστά τους. Ούτε τις 57 δολοφονίες στα Τέμπη, ούτε τις 600 στην Πύλο δεν μπορέσουν να συγκαλύψουν».