Οικονομία

Οι εταιρείες εξόρυξης Bitcoin κουνούν μαντήλι στην Κίνα, «στραγγίζουν» ενεργειακά τις ΗΠΑ


Η Κίνα ήταν η πρωτεύουσα κρυπτογράφησης του κόσμου. Χάρη στη φθηνή ενέργεια και τους φιλικούς κανονισμούς, οι εταιρείες εξόρυξης συνέρρευσαν για να δημιουργήσουν κατάστημα σε μια χώρα που φιλοξενεί απρόθυμα την ενεργοβόρα διαδικασία δημιουργίας νομισμάτων και επικύρωσης συναλλαγών, σημειώνει το BI.

Το 2019, παρά τους κανονισμούς και την απαγόρευση των αρχικών προσφορών νομισμάτων πριν από χρόνια, ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping, ζήτησε ευρεία εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain για να υποστηρίξει την αναζήτηση της χώρας για ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα δεδομένων, ενισχύοντας την έρευνα blockchain και προωθώντας περαιτέρω την Κίνα μπροστά από τις ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμά της, το 2021, η χώρα αντιπροσώπευε σχεδόν το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Αλλαγή πορείας από την Κίνα

Αλλά τον Μάιο του ίδιου έτους, η Κίνα άλλαξε πορεία. Οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομη δραστηριότητα οδήγησαν σε αποτελεσματική απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτογράφησης και των συναλλαγών.

Η Zongyuan Zoe Liu, ανώτερη συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι η απαγόρευση προέκυψε από τον κίνδυνο που θέτουν τα κρυπτονομίσματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας μέσω δραστηριοτήτων όπως το ξέπλυμα χρήματος. Αυτό έστειλε τη βιομηχανία σε σπειροειδή πορεία.

Χάραξαν ρότα για Καζακστάν

Οι εταιρείες εξόρυξης εγκατέλειψαν αμέσως τη χώρα, πολλές μετακόμισαν στο κοντινό Καζακστάν, όπου υπήρχε αφθονία ενέργειας άνθρακα. Δεδομένου ότι η κοπή bitcoins απαιτεί την επίλυση όλο και πιο περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων, τα εκατοντάδες εξειδικευμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία – μαζί με τον εξοπλισμό για την ψύξη τους – λαμβάνουν τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Cambridge Bitcoin, το Καζακστάν πήγε από το να αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου «hashrate» – την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την παραγωγή νέων bitcoin – τον Μάιο του 2021 σε σχεδόν 20% μόλις τρεις μήνες αργότερα.

Η εισροή των ανθρακωρύχων κρυπτογράφησης άρχισε να απορροφά το 7% της παραγόμενης ενέργειας της χώρας, στέλνοντας την τιμή των καυσίμων στα ύψη και δημιουργώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Μετά από μαζική δημόσια κατακραυγή στα τέλη του 2021, οι εταιρείες εξόρυξης στο Καζακστάν ουσιαστικά αποκόπηκαν από το δίκτυο.

«Θηρία» στην κατανάλωση ενέργειας

Έτσι ήρθαν στην Αμερική. Σήμερα, οι ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 40% του παγκόσμιου ποσοστού κατακερματισμού – από 17% κατά την κορύφωση της Κίνας το 2021 – καθιστώντας την Αμερική τον μεγαλύτερο κόμβο για εξόρυξη bitcoin. Οι 52 επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων της χώρας χρησιμοποιούν περίπου το 2% της ενέργειας της Αμερικής – αρκετό για να τροφοδοτήσει ολόκληρη την πολιτεία της Γιούτα ή της Δυτικής Βιρτζίνια.

Αν και δεν έχει προκαλέσει το είδος της κρίσης που έλαβε χώρα στο Καζακστάν, η μαζική κατανάλωση ενέργειας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από τους ντόπιους και αυξημένες ανησυχίες σχετικά με τις κινεζικές επιχειρήσεις. Και είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα της Κίνας που διώχνει τις επαχθείς βιομηχανίες μόνο και μόνο για να καταλήξουν στο κατώφλι της Αμερικής.

Μεταξύ των μεγάλων κινεζικών εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που μετανάστευσαν στην Αμερική ήταν η Bit Mining. Τον Μάιο του 2021, η εταιρεία διέθετε το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων και εγκατάσταση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, στην Κίνα. Μέχρι εκείνο τον Σεπτέμβριο, μετά από μια σύντομη θητεία στο Καζακστάν, είχε δημιουργήσει κατάστημα στο Άκρον του Οχάιο, σε ένα κτίριο που κάποτε ανήκε στον γίγαντα ελαστικών Goodyear.

Άλλες εταιρείες εξόρυξης bitcoin εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ με προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, ευνοϊκούς κανονισμούς και άφθονο χώρο αποθήκης. Αλλά οι θορυβώδεις εγκαταστάσεις, οι οποίες συνήθως απασχολούν μόνο μερικές δεκάδες άτομα, δεν έχουν διαμορφώσει τις πιο ρόδινες σχέσεις με τους γείτονες.

Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες είναι συγκλονιστική

«Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες είναι συγκλονιστική», σημειώνει ο Jeremy Fisher, ανώτερος σύμβουλος στρατηγικής στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Δικαίου του Sierra Club. Στο Rockdale του Τέξας, για παράδειγμα, μια εγκατάσταση εξόρυξης της Riot Platforms χρησιμοποιεί 450 μεγαβάτ ενέργειας – το ισοδύναμο αυτού που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει περίπου 300.000 σπίτια. Η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται επίσης ένα όλο και πιο πιεστικό ζήτημα στην κλιματική κρίση. Οι διακοπές ρεύματος σε εθνικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 64% από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι διακοπές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν αυξηθεί κατά 78%.

«Σε μια στιγμή που πρέπει να αυξήσουμε γρήγορα την ποσότητα της ανανεώσιμης παραγωγής και να κλείσουμε τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων, τα κρυπτονομίσματα proof-of-work ωθούν προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Fisher.

Αντίσταση

Η αντίσταση στην εξόρυξη bitcoin έχει εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό σε τοπικό επίπεδο. Απογοητευμένοι ντόπιοι στο Murphy, τη Βόρεια Καρολίνα, το Massillon, το Οχάιο και άλλα μέρη υπογράφουν υπογραφές, σχηματίζουν συνασπισμούς και δημιουργούν κανάλια YouTube για να πολεμήσουν ενάντια στα ορυχεία στις πόλεις τους. Η Gladys Anderson, η οποία ζει δίπλα σε μια εγκατάσταση εξόρυξης στο Bono του Αρκάνσας, μίλησε για την εμπειρία της σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για μια προτεινόμενη εγκατάσταση στη Vilonia του Αρκάνσας το περασμένο καλοκαίρι. «Έχει προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους», είπε. Ο γιος της, ο οποίος έχει αυτισμό, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον δυνατό θόρυβο. «Ο γιος μου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πίσω αυλή και καταρρέει», είπε.

Η δυστοπία

Δεδομένης της ενέργειας που καταναλώνει η εξόρυξη bitcoin, αξίζει να αναρωτηθούμε εάν η παρουσία της στις ΗΠΑ αξίζει πραγματικά το αντάλλαγμα. Το  όραμα του λόμπι του bitcoin για το μέλλον έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί στη σφαίρα του ουτοπισμού και, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, θα μπορούσε να επιταχύνει μια κλιματική δυστοπία για όλους.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews