Με την ξηρασία λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων να δείχνει τα δόντια της σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κτίσματα και οικισμοί που έως τώρα βρίσκονταν βυθισμένα σε τεχνητές λίμνες άρχισαν να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.
Αυτή τη φορά, ένα ολόκληρο εκκλησάκι αποκαλύφθηκε σε περιοχή της δυτικής Αχαΐας, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Πρόκειται για το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που εμφανίστηκε και πάλι όταν έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Το εκκλησάκι αυτό βρισκόταν στο κέντρο της τεχνητής λίμνης, βυθισμένο εξ ολοκλήρου στο νερό μόλις δύο χρόνια πριν.
Ο συγκεκριμένος οικισμός όπου βρίσκεται το εκκλησάκι είχε εγκαταλειφθεί το 2009 προκειμένου να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη και το φράγμα ώστε να υδροδοτηθεί η περιοχή της Πάτρας. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού, το οποίο είχε κατοικηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί το 2009 προκειμένου να υδροδοτηθεί η περιοχή της Πάτρας
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα ένα χωριό κοντά στα Τζουμέρκα εμφανίστηκε ύστερα από 44 χρόνια. Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου λόγω της ανομβρίας υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο εγκαταλελειμμένος οικισμός που κάποτε μετρούσε 100 κατοίκους να εμφανιστεί ξανά.
Η στάθμη της τεχνητής λίμνης εκεί, λόγω της ανομβρίας, είχε πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα αποκαλύπτοντας ερείπια πέτρινων σπιτιών καθώς και του σχολείου, κορμούς και ρίζες δένδρων που έμοιαζαν με απολιθώματα, αλλά και τον ίδιο τον βυθός που σε πολλά σημεία είχε τελείως στεγνώσει.