Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Το μη δεσμευτικό κείμενο, το οποίο το Ισραήλ λέει ότι θα τροφοδοτήσει τη βία εάν εγκριθεί, βασίζεται σε συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου που χαρακτηρίζει την κατοχή του Ισραήλ από το 1967 ως «παράνομη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρεται στη γνωμοδότηση, που ζήτησε η Γενική Συνέλευση.
Σε απάντηση, οι αραβικές χώρες κάλεσαν για μια ειδική σύνοδο της συνέλευσης λίγες μέρες πριν δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντηθούν στην έδρα του ΟΗΕ για να μιλήσουν για την έναρξη της φετινής Γενικής Συνέλευσης.
Το σχέδιο ψηφίσματος, που έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί την Τετάρτη στις 11:00 π.μ. (15:00 GMT), «απαιτεί το Ισραήλ να τερματίσει χωρίς καθυστέρηση την παράνομη παρουσία του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» και αυτό να γίνει «το αργότερο 12 μήνες από την υιοθεσία». Το πρώτο προσχέδιο κειμένου έδινε μόνο έξι μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η ιδέα είναι ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πίεση της διεθνούς κοινότητας στη Γενική Συνέλευση και την πίεση της ιστορικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) για να αναγκάσετε το Ισραήλ να αλλάξει συμπεριφορά», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας το προσχέδιο. Το ψήφισμα έχει «σοκάρει πολλές χώρες».
Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά το ψήφισμα την Τρίτη.
«Αυτοί που συνεισφέρουν σε αυτό το τσίρκο δεν είναι απλώς παρευρισκόμενοι. Είστε συμμετέχοντες, βοηθοί, συνεργάτες. Κάθε ψήφος που δίνετε υπέρ αυτού του τσίρκου τροφοδοτεί τη βία», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον. «Πώς τολμάτε να συνεχίζετε αυτή την παράδοση να περάσεις ένα… πλευρικό ψήφισμα κατά του Ισραήλ;».
Αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων
Το σχέδιο ψηφίσματος – το οποίο θα ήταν μη δεσμευτικό – “απαιτεί” την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, τη διακοπή των νέων εποικισμών, την επιστροφή κατασχεμένων γης και περιουσιακών στοιχείων και τη δυνατότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Το ψήφισμα επίσης καλεί το Ισραήλ να πληρώσει αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή του και προτρέπει τις χώρες να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το εμπόριο ή τις επενδύσεις που διατηρούν την παρουσία του Ισραήλ στα εδάφη.
Απαιτεί ακόμα από το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της παρουσίας του Ισραήλ στα εδάφη και για τις χώρες να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ εάν υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιούνται εκεί.
«Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ζήσουν – όχι να επιβιώσουν. Θέλουν να είναι ασφαλείς στα σπίτια τους», είπε ο Μανσούρ την Τρίτη, κατά την έναρξη της συζήτησης για το πρώτο ψήφισμα που εισήγαγαν οι Παλαιστίνιοι.
«Πόσοι ακόμη Παλαιστίνιοι πρέπει να σκοτωθούν πριν γίνει επιτέλους η αλλαγή για να σταματήσει αυτή η απανθρωπιά;»
Η γνώμη του ICJ ήταν «μια ιστορική γνώμη, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που το δικαστήριο εξέτασε την ισραηλινή κατοχή στο σύνολό της», είπε ο Μασούρ.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ καταδίκασε το σχέδιο ψηφίσματος ως «εμπρηστικό» και είπε ότι «δεν πρόκειται να προωθήσει την υπόθεση της ειρήνης».
«Αποτυγχάνει επίσης να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, ότι η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί επί του παρόντος εξουσία, έλεγχο και επιρροή στη Γάζα», πρόσθεσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα της Γάζας – με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκούν επανειλημμένα βέτο στις μομφές κατά του συμμάχου τους Ισραήλ – η Γενική Συνέλευση έχει υιοθετήσει διάφορα κείμενα για την υποστήριξη των Παλαιστινίων αμάχων εν μέσω του τρέχοντος πολέμου.
Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, καμία χώρα στη Γενική Συνέλευση δεν έχει δικαίωμα βέτο.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.
Οι μαχητές συνέλαβαν επίσης 251 ομήρους, 97 από τους οποίους κρατούνται ακόμη στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 33 που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι είναι νεκροί.
Η στρατιωτική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 41.252 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διαχειρίζεται η Χαμάς, το οποίο δεν παρέχει ανάλυση των θανάτων αμάχων και μαχητών.