Θεσσαλία

Μουσείο το Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά Λάρισας


Το επιβλητικό Αρχοντικό Αλεξούληστην Αγιά Λάρισας αποκαθίσταται και θα αποδοθεί στο κοινό ως μουσείο, αναδεικνύοντας της ιστορία της οικογένειας και του τόπου.

Η ιστορία της οικογένειας Αλεξούλη είναι μεγάλη. Καθόρισε την οικονομική και την κοινωνική ζωή της περιοχής και το αρχοντικό της οικογένειας θα είναι πλέον επισκέψιμο, διηγούμενο την ιστορία της οικογένειας μεγαλοαστών, που είχε έντονη αντιδικτατορική δράση. Η Καλυψώ Αλεξούλη, που έφυγε από τη ζωή το 1995 ήταν η δασκάλα της Αντίστασης, με σπουδαία δράση στο ΕΑΜ που μάθαινε γράμματα στα παιδιά της επαρχίας. Εξορίες, φυλακίσεις και η ίδια πλήρωσε τη δράση της και με τη δουλειά της.

“Μιλάμε για ένα διώροφο αρχοντικό που κτίστηκε στις αρχές του 1800. Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κτίρια στη Θεσσαλία. Η κάθε κάτοψη του είναι περίπου 400 τετραγωνικά. Μιλάμε για μια έκταση που μόνο μια αρχοντική οικογένεια, μια οικογένεια με μεγάλο οικονομικό background μπορούσε να διαθέτει. Το σπίτι είναι μέρος ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου που πουλήθηκε σταδιακά μετά. Και έμεινε τώρα το αρχοντικό αυτό μαζί με τα σπίτια του να θυμίζει τις ένδοξες εποχές που πέρασε αυτή η οικογένεια. Να φανταστείτε ότι η δύναμη της οικογένειας ήταν τέτοια που αναγκάστηκαν να βάλουν δίπλα τους έναν αστυνόμο της περιοχής, ο οποίος σκότωσε έναν από τους λήσταρχους εντός εισαγωγικών και τον είχαν εδώ ουσιαστικά για “σεκιούριτι” της εποχής”, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος” ο Θεόδωρος Σουλιώτης, πολιτικός μηχανικός και ένας από τους τρεις διαχειριστές του αρχοντικού, σύμφωνα με την επιθυμία της Καλυψούς.

Μουσείο το Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά ΛάρισαςΜουσείο το Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά Λάρισας

Από την πλευρά της η Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας τόνισε πως έχει εγκριθεί η μουσειολογική μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού και πριν από μερικά χρόνια είχε εγκριθεί η μελέτη του κτιρίου.

Μουσείο το Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά ΛάρισαςΜουσείο το Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά Λάρισας

Ρεπορτάζ: Ελπίδα Κουτσογιάννη





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews