Οικονομία

88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Ομράν: Σημαντική για την ΕΕ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


Στην σημασία της υλοποίησης του project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναφέρθηκε ο σύμβουλος επιχειρήσεων και ενεργειακός αναλυτής Ορέστης Ομράν, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Το έργο είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την ΕΕ η οποία το χρηματοδοτεί με πόρους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη απευθείας χρηματοδότηση που έχει δοθεί, το καλώδιο θα φέρνει ρεύμα που θα παράγεται στο Ισραήλ και θα διοχετεύεται από την Νότια Ευρώπη στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, το έργο έχει κολλήσει γιατί παίζονται και συμφέροντα μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και παραγωγών άλλων μορφών ενέργειας. Η υλοποίηση του project θα συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Θεωρώ πως χρειάζεται πολιτικό θάρρος, θεωρώ πως το ζήτημα θα λυθεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με τους κατάλληλους συμβιβασμούς και την αποτελεσματική κατανομή του κόστους μεταξύ των εμπλεκομένων», επεσήμανε.

Καύσιμο μετάβασης

«Οι τιμές του φυσικού αερίου δεν έχουν καμία σχέση με το 2022 αν και υπάρχει μία αναταραχή στην αγορά με δεδομένη και την πρόθεση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από την Ρωσία, το φυσικό αέριο διαδραματίζει καίριο ρόλο σαν καύσιμο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια», σημείωσε.

Υδρογόνο

«Η ΕΕ πρέπει να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης των κρίσιμων πρώτων υλών για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ θα στηρίξει ό,τι είναι πράσινο. Σε αυτό το πλαίσιο το υδρογόνο είναι το μέλλον θεωρώ», κατέληξε.

Την Τρίτη τα σπουδαία

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση της Τρίτης που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου με τη συμμετοχή Ελληνα υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και υπηρεσιακών παραγόντων και κύπριων υπουργών παρέπεμψε για εξελίξεις σχετικά με το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας νωρίτερα στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε, στη συζήτηση με ους δημοσιογράφους του ΟΤ, Χρήστο Κολώνα, Αθανασίου Ακρίβου και Ελένη Στεργίου, ότι πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στο ρυθμιστικό πλαίσιο, γι’ αυτό διαξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, για την ΕΕ είναι κρίσιμο να μην υπάρχει χώρα που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο ενεργειακό της σύστημα. Για την Κύπρο το όφελος αφορά αφενός τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένα έργο που θα περνάει από τα συγκεκριμένα νερά καθώς η χώρα έχει και άλλες ενεργειακές φιλοδοξίες.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews