Τεχνολογία

CrowdStrike: Αγωγή από τους μετόχους για την ψηφιακή πανωλεθρία


Στο στόχαστρο των ίδιων της των μετόχων έχει βρεθεί η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike μετά από παγκόσμιο blackout που προκάλεσε μια προβληματική ενημέρωση λογισμικού της η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων υπολογιστών και προκάλεσε χάος σε όλο τον κόσμο και σε πολλούς κρίσιμους κλάδους όπως οι μεταφορές, υπηρεσίες υγείας, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Οι μέτοχοι κατηγορούν την εταιρεία ότι προέβη σε «ψευδείς και παραπλανητικές» δηλώσεις σχετικά με τις δοκιμές λογισμικού της. Οι επιπτώσεις του μπλακ άουτ ήταν οδυνηρές για την πορεία της μετοχής της CrowdStrike καθώς κατρακύλησε κατά 32% στις 12 ημέρες μετά το περιστατικό, προκαλώντας απώλεια στην κεφαλαιοποίησή της της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Delta Airlines φέρεται να έχει προσλάβει εξέχοντα δικηγόρο και ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση από την CrowdStrike

Η CrowdStrike από τη μεριά της αρνείται αυτές τις «κατηγορίες» και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στην ομαδική αγωγή.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ενημέρωσε ότι οι υπολογιστές που επηρεάστηκαν από το μαζικό παγκόσμιο μπλακ άουτ έχουν πλέον επιστρέψει στην κανονικότητα και λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Η εταιρεία η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ δήλωσε ότι από τις 17:00 τοπική ώρα της Δευτέρας 29 Ιουλίου, το πρόβλημα είχε επιδιορθωθεί, δηλαδή μεσολάβησαν δέκα ημέρες μετά την έναρξη του συμβάντος.

Κατηγορούν την CrowdStrike για εξαπάτηση των επενδυτών

Η αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Οστιν του Τέξας, ισχυρίζεται ότι στελέχη της CrowdStrike εξαπάτησαν τους επενδυτές κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι οι ενημερώσεις λογισμικού της εταιρείας είχαν δοκιμαστεί επαρκώς.

Η αγωγή ζητά απροσδιόριστο ποσό αποζημίωσης για επενδυτές που κατείχαν μετοχές της CrowdStrike μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 29 Ιουλίου.

Επικαλείται τον διευθύνοντα σύμβουλο George Kurtz, ο οποίος είπε σε τηλεδιάσκεψη στις 5 Μαρτίου ότι το λογισμικό της εταιρείας ήταν “επικυρωμένο, δοκιμασμένο και πιστοποιημένο”.

Η CrowdStrike από τη μεριά της, μέσω εκπροσώπου της, τόνισε στο BBC News ότι αμφισβητεί τους ισχυρισμούς.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει αξία και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εταιρεία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπάστιαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο επιχειρηματικό ειδησεογραφικό κανάλι CNBC ότι η διακοπή πτήσεων που προκλήθηκε από το black out στο λογισμικό της CrowdStrike κόστισε στην αεροπορική εταιρεία 500 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων εσόδων και των αποζημιώσεων στους επιβάτες.

Η Delta φέρεται να έχει προσλάβει έναν εξέχοντα δικηγόρο και ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση από την CrowdStrike.

Η προβληματική ενημέρωση στις 19 Ιουλίου έθεσε εκτός λειτουργίας 8,5 εκατομμύρια υπολογιστές που λειτουργούσαν με λογισμικό Microsoft Windows σε όλο τον κόσμο. Το κρασάρισμα αυτό οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών εταιρειών, τραπεζών και νοσοκομείων.

Σε μια λεπτομερή ανασκόπηση του περιστατικού, η CrowdStrike είπε ότι υπήρχε ένα “σφάλμα” σε ένα σύστημα που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι οι ενημερώσεις λογισμικού λειτουργούσαν σωστά.

Η CrowdStrike υποστήριξε ότι το σφάλμα σήμαινε πως τα “προβληματικά δεδομένα περιεχομένου” σε ένα αρχείο δεν εντοπίστηκαν.

Η εταιρεία τόνισε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την επανάληψη του περιστατικού με καλύτερες δοκιμές λογισμικού και ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο ενδελεχούς ελέγχου από τους προγραμματιστές.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews