Τη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο με την καταλληλόλητα ή μη των παραλιών για κολύμπι εξέδωσε για το 2024 το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Τα δείγματα συνελέγησαν από πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο προς στιγμή έχουν γίνει γνωστά μόνο κομμάτια της Αττικής που μπορούμε ή δεν μπορούμε να πάρουμε «ανάσες δροσιάς» τους θερινούς μήνες.
Στις έρευνες του ΠΑΚΟΕ μετριέται και αναλύεται η συγκέντρωση μικροβίων σε μια ορισμένη θαλάσσια περιοχή. Το ευτύχημα είναι πως, βάσει των στοιχείων που θα παρουσιαστούν, στην Αττική το 85,2% των παραλιών είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Λίγο μικρότερο ποσοστό (81, 36%) καταλληλόλητας προέκυψε από τα δείγματα που συνελέγησαν από πλαζ εκτός Αττικής.
Οι περιοχές που θα ανακοινώνονται, τα αποτελέσματα των μετρήσεων, σταδιακά κάθε δύο μέρες:
Από Πειραιά μέχρι ΑνάβυσσοΑκτές της Ανατολικής Αττικής, από παραλία Θυμάρι μέχρι Αγία Μαρίνα- Ακτές της Βορειοανατολικής Αττικής, από Παραλία Βαρνάβα μέχρι Βαθύ Αυλίδας.
- Από τις Ακτές του Λουτρόπυργου μέχρι Ψάθα.
- Από τις Ακτές της Κορίνθου μέχρι Πάτρα.
- Από τις Κεχριές έως το Άστρος και από παραλίες τις Καλαμάτας μέχρι Μαντίνεια.
- Ακτές τις Νότιας Εύβοιας, από Νέα Λάμψακο μέχρι Πολιτικά.
- Από Λιβανάτες μέχρι Βόλο.
- Ακτές της Βόρειας Εύβοιας, από Αιδηψό μέχρι Αυλίδα .
- Ακτές της Σαλαμίνας, από Αμπελάκια μέχρι Πέραμα.
- Ακτές της Αίγινας.
- Από τις ακτές του Δίστομου μέχρι το Γαλαξίδι.
- Ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου , από Πάτρα μέχρι Παραλία Φοινικούντας.
Από τον Πειραιά μέχρι την παλαιά Φώκαια
Ακατάλληλη για τους λουόμενους κρίθηκε από το ΠΑΚΟΕ η χερσόνησος της Πειραϊκής, μέχρι και την παραλία Φρεαττύδας. Ωστόσο το συγκεκριμένο σημείο προτιμάται από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ακόμη και για κολύμβηση όλο το χρόνο. Την ίδια ώρα, η πλαζ Φρεαττύδας έχει κριθεί ως κατάλληλη για μπάνιο. Το ίδιο και η άλλη πλαζ του Πειραιά, τα Βοτσαλάκια, σε όλο το μήκος της.
Από τον Πειραιά μέχρι το Παλαιό Φάληρο πληρούνται οι προϋποθέσεις – εκτός ένα κομμάτι της Γλυφάδας – Κατάλληλη η Βούλα
Ακατάλληλο κρίθηκε το κομμάτι από το Παλαιό Φάληρο, πίσω από τη Δημοτική πινακοθήκη, μέχρι και την παραλία Έδεμ. Στο υπόλοιπο κομμάτι μέχρι και τα Αστέρια της Γλυφάδας, ο καθένας μπορεί να μπει στη θάλασσα άφοβα.
Εντύπωση προκαλεί πως και εφέτος, το ΠΑΚΟΕ κρίνει ως ακατάλληλη την Ακτή Α της Γλυφάδας σε ένα τμήμα της, κάτι που είχε εγείρει αντιδράσεις από τον Δήμαρχο της περιοχής. Μετά, σε όλο το μήκος της Βούλας πληρούνται οι συνθήκες για κολύμβηση, ενώ στη Βάρκιζα –εκτός της περιοχής «Λιμανάκι- δεν υπάρχουν συνθήκες καταλληλόλητας.
Στις παραλίες που ανήκουν στο Δήμο Κορωπίου, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες από την παραλία «Μαρμαράς» μέχρι και την παραλία «Αγία Μαρίνα» και από την παραλία «Αγίου Δημητρίου» μέχρι και την Παλαιά Φώκαια του Δήμου Σαρωνικού.
Δείτε τη λίστα εδώ
Ανατολική Αττική
Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής τα πράγματα είναι πιο απλά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, όλες οι πλαζ από τον οικισμό «Θυμάρι» μέχρι και την παραλία του Μαραθώνα είναι ασφαλείς και μόνο το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο.
Δείτε τη λίστα εδώ
Σημείωνεται ότι από τις 25 Ιουνίου και έπειτα, βάσει της ανακοίνωσης του ΠΑΚΟΕ, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές δειγματοληψίες.