Οικονομία

Thomas Cook και FTI: Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τα ελληνικά ξενοδοχεία;


Ήταν Σεπτέμβριος του 2019, η καλύτερη στην ιστορία του του ελληνικού και ευρωπαϊκού τουρισμού χρονιά, όταν βάρεσε κανόνι ο παλαιότερος βρετανικός tour operator με ιστορία 178 ετών, ο Thomas Cook.

Οι μνήμες από εκείνη την εποχή ξύπνησαν και πάλι όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό τουρισμό με τη πτώχευση που κήρυξε ο FTI ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Γερμανίας.

Ωστόσο οι επιπτώσεις αυτής της πτώχευσης δεν πλησιάζουν σε τίποτα αυτό που είχε συμβεί με τον Thomas Cook σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες της χώρας.

Οι διαφορές στις δυο περιπτώσεις είναι πολλές, όμως και οι δυο οργανισμοί είχαν «στείλει μηνύματα» ότι κάτι συμβαίνει καθώς και ο βρετανικός οργανισμός όσο και ο γερμανικός βρίσκονταν σε αναζήτηση χρηματοδοτικών λύσεων για να καλύψουν ελλείμματα. Στην περίπτωση όμως της Thomas Cook τα μεγέθη ήταν πολύ μεγάλα για τον ελληνικό τουρισμό και η απεμπλοκή όχι εύκολη. Στην περίπτωση του FTI τα πράγματα ήταν ευκολότερα.

Ο Thomas Cook ήταν ένας τουριστικός οργανισμός που έφερνε περί το ένα εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, είχε επενδύσει και σε εννέα ξενοδοχεία άμεσα και με franchise σε ακόμα 39, ενώ συνεργάζονταν και με εκατοντάδες άλλα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Οι πρώτοι υπολογισμοί έκαναν τότε λόγο για ένα «φέσι» 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα συμβόλαια για όλο το 2019 έφτανα το 1 δις. ευρώ.

Στην περίπτωση του Thomas Cook οι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας τουρίστες ήταν πάνω από 40.000. Οι περιοχές που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Σκιάθος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Στην περίπτωση του FTI τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται , όπως προαναφέρθηκε, περί τους 7.500 τουρίστες, σε περίπου 250 ξενοδοχεία οι διακοπές των οποίων, θα ολοκληρωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI, αναφέρει το Υπουργείο Τουρισμού.

Πέρυσι μέσω του FTI ταξίδεψαν στην Κρήτη περίπου 150 χιλιάδες τουρίστες. Φέτος περιμέναμε να έρθουν περίπου 80 χιλιάδες, οι οποίοι όπως εκτιμάται θα φτάσουν στον πορισμό τους καθώς από το Υπουργείο επισημαίνεται ακόμη ότι τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρία έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες αλυσίδες που έχουν πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση είχαν φροντίσει να εξοφληθούν από τον γερμανικό tour operator καθώς τα προβλήματα είχαν φανεί από τον Απρίλιο, όταν είχε υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία μεταξύ του γερμανικού οργανισμού και της κοινοπραξίας Certares η οποία συζητούσε επένδυση 1,25 δισ. ευρώ στην FTI. Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι πίστεψαν τότε ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. Μάλιστα το γεγονός ότι εξοφλήθηκαν σχεδόν όλοι ήταν ένα θετικό μήνυμα.

Πόσα ξενοδοχεία αφορά

Ακριβώς για αυτό τον λόγο το έλλειμμα υπολογίζεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ και αφορά μικρό αριθμό ξενοδοχείων σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες. Επίσης μια ακόμη σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 2019 είναι ότι το ποσοστό κρατήσεων από Tour operators το 2019 ήταν στο σύνολο των ξενοδοχείων στο 33,8%  ενώ το 2023 είχε μειωθεί στο 23%.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε στον ot.gr ότι από σήμερα θα υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τις επιπτώσεις της πτώχευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό καθώς το ΞΕΕ θα πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) κας. Κωνσταντίνας Σβύνου.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το πόσο ευαίσθητος είναι ο κλάδος μας σε εξωγενείς παράγοντες, δήλωσε στον ot.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής, σχολιάζοντας την εξέλιξη.

Πάντως σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Τι θα γίνει με τον επαναπατρισμό

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η DER Touristik θα αναλάβει τους πελάτες της γερμανικής αγοράς, ενώ στον επαναπατρισμό Γερμανών από την Ελλάδα θα συμβάλλει η Tui.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI , αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews