Οικονομία

Τα πρόσωπα – κλεδιά για την τύχη της Alitalia [γράφημα]


Καυτό καλοκαίρι πλησιάζει για την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την Επίτροπό Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ και το μεγάλο αφεντικό της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ. Ο χρόνος για τη σωτηρία της ITA Airways, του διαδόχου σχήματος του αερομεταφορέα της Ιταλία, Alitalia, μετράει αντίστροφα αφού η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ακόμη – για λόγους ανταγωνισμού- εάν και πότε θα δώσει πράσινο φως στην εξαγορά της από τη γερμανική Lufthansa.

Με την προθεσμία που έχει θέσει η ΕΕ να ολοκληρώνεται στις 4 Ιουλίου, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα αφού η χώρα εξακολουθεί να επωμίζεται το οικονομικό βάρος της λειτουργίας του αερομεταφορέα.

Τα κόστη είναι τεράστια: Από το 2008 μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι της Ιταλίας έχουν πληρώσει 3,7 δις ευρώ για να συνεχίσει να λειτουργεί η αεροπορική εταιρεία. Μόνο το διάστημα 2021 με 2023 η Ρώμη έκανε ενέσεις ρευστότητας 1,35 δις ευρώ σε αυτή, με τις ευλογίες της Κομισιόν που επέτρεψε την κατ’ εξαίρεση χορήγηση κρατικής βοήθειας για να μην χρεοκοπήσει η ΙΤΑ. Όμως η Ιταλία φαίνεται δεν μπορεί να τροφοδοτεί επ’ αόριστον την πρώην Alitalia και πλέον πρέπει να δοθεί σύντομα λύση μετά από χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.

Παρέμβαση και από εργαζομένους

Στην προσπάθεια να βρεθεί λύση παρέμβαση έκαναν και οι εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιρειών. Με επιστολή τους ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να ενεργήσουν γρήγορα ώστε να επιτρέψουν την εξαγορά ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ της ITA Airways από τη Lufthansa.

Στην επιστολή την οποία επικαλείται το Euronews αυξάνονται οι πιέσεις ειδικά προς τη Βεστάγκερ: «Μια γρήγορη και θετική απόφαση» για τη συγχώνευση μπορεί «να σηματοδοτήσει ότι εσείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζετε στη ισχύ, την ανταγωνιστικότητα σε ένα δίκαιο περιβάλλον αγοράς και στην ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε η επιστολή, με ημερομηνία 28 Μαΐου. Ήταν υπογεγραμμένη από 11 αεροπορικές ενώσεις. συμπεριλαμβανομένου του σωματείου της Γερμανίας ver.di και του ιταλικού σωματείου ANPAC.

«Στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεροπορικής μας βιομηχανίας, η δημιουργία αξίας, οι θέσεις εργασίας της με ευρωπαϊκά πρότυπα και η διατήρηση των φορολογικών εσόδων της στην Ευρώπη», προστίθεται στην επιστολή, η οποία εστάλη στη Βεστάγκερ και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θρίλερ με Κομισιόν και Lufthansa

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ ασκεί μεγάλες πιέσεις ώστε να γίνουν νέες παραχωρήσεις για το ντιλ ύψους 325 εκατ ευρώ που αφορά η επένδυση της Lufthansa στην ITA, επικαλούμενη ανησυχίες για υψηλότερες τιμές στα εισιτήρια και μείωση επιλογών για το επιβατικό κοινό. Το μεγάλο αφεντικό της Deutsche Lufthansa AG, ο Κάρστεν Σπορ, έχει ήδη κάνει κάποιες από τις παραχωρήσεις αυτές, οι οποίες όμως φαίνεται πως εξακολουθούν να μην ικανοποιούν την Κομισιόν. Η όλη υπόθεση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο με το θρίλερ να συνεχίζεται και την κυβέρνηση της Ιταλίας ουσιαστικά να ξεμένει από επιλογές. Εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία με τους γερμανούς τότε η αεροπορική εταιρεία μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε κατάρρευση καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Τι προτείνει η Lufthansa

Για να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την ITA Airways ο αερομεταφορέας της Γερμανίας έχει προτείνει να μοιράζεται δρομολόγια με ανταγωνιστές από τα κέντρα (hubs) της Ρώμης και του Μιλάνου. Πρότεινε ακόμη να παραδώσει δικαιώματα (slots) σε άλλες διαδρομές μέσα στην Ευρώπη ή να κάνει αλλαγές σε πτήσεις προς ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία.

Μέχρι τώρα οι προτάσεις αυτές δεν έχουν ικανοποιήσει πλήρως τις εποπτικές αρχές της ΕΕ με ιταλικά μέσα ενημέρωσης να έχουν αρχίσει να κάνουν προβλέψεις ακόμη και για ναυάγιο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση της Ιταλίας τώρα υπέβαλε τις δικές της θέσεις στην ΕΕ και ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει παράταση της προθεσμίας για τη λήψη απόφασης από τις Βρυξέλλες πέραν της 4ης Ιουλίου.

Η Lufthansa ενδιαφέρεται για την Alitalia εδώ και πολλά χρόνια. Μια συμφωνία με την ΙΤΑ θα επέτρεπε στη γερμανική εταιρεία να επεκταθεί ακόμη περισσότερο σε πολύ μεγάλη αγορά. Επίσης θα έλυνε τα χέρια στην κυβέρνηση της Ιταλίας να πουλήσει τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας που καταγράφει συνεχείς και πολύ μεγάλες ζημιές.

Πηγή: ΟΤ



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews