Οικονομία

Royal Mail: Τα ταχυδρομεία της Βρετανίας στα χέρια κροίσου από την Τσεχία [γράφημα]


Τα ταχυδρομεία της Βρετανίας, η Royal Mail, με την ιστορία των 508 ετών περνούν για δεύτερη φορά από το 2013 σε χέρια ιδιωτών, μετά από ντιλ 4,3 δις ευρώ (3,57 δις στερλινών) που έκλεισε μεταξύ της μητρικής εταιρείας International Distributions Services (IDS) και του ομίλου EP Group του τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretisnky.

Πρόκειται για εξέλιξη που βάζει τέλος στην ιδιοκτησία της ταχυδρομικής υπηρεσίας από βρετανική οντότητα και αναμένεται να συζητηθεί πολύ εν μέσω του προεκλογικού αγώνα μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών. Οι Εργατικοί, οι οποίοι προηγούνται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσαν ήδη ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και πως θα φροντίσουν να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα για προστασία εργαζομένων, παροχή υπηρεσιών με ενιαίο τιμολόγιο και προστασία εργαζομένων.

Η εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών έχει τις ρίζες της στο 1516, όταν δημιουργήθηκε από τον Ερρίκο Ζ΄ για να παραδίδει αλληλογραφία μεταξύ της βασιλικής του αυλής. Ο Κάρολος Α’ άνοιξε τις πόρτες της εταιρείας το 1635 ώστε να παρέχει υπηρεσίες στο ευρύ κοινό. Πήρε το όνομα Royal Mail το 1784 και κυκλοφόρησε το 1840 το πρώτο γραμματόσημο στον κόσμο που κολλούσε σε φάκελο, το Penny Black.

Η κυκλοφορία του εν λόγω γραμματοσήμου οδήγησε σε αύξηση του όγκου αλληλογραφίας, ο οποίος αυξήθηκε από 67 εκατομμύρια επιστολές το 1839 σε 242 εκατομμύρια το 1844 και πάνω από 1 δισεκατομμύριο το χρόνο μέχρι το 1875. Ο όγκος των επιστολών έφτασε σε ιστορικά υψηλά των 20 δισεκατομμυρίων ετησίως το οικονομικό έτος 2004-2005, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Royal Mail. Ήταν 7 δισεκατομμύρια την περίοδο 2022-203. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Royal Mail αναμένει ότι οι όγκοι θα μειωθούν στα 4 δισεκατομμύρια, αν και εκτιμά ότι οι όγκοι των δεμάτων θα αυξηθούν.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Daniel Kretinsky είναι Τσέχος υπήκοος που έχει κάνει την περιουσία του μέσω μεγάλης αυτοκρατορίας ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, λιανοπωλητών και ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η περιουσία του υπολογίζεται σε 8,12 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Πρόκειται για το 330ο πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο.

Η ιδιωτικοποίηση του 2013

Η βρετανική κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ταχυδρομική υπηρεσία το 2013. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και αργότερα άλλαξε το όνομά της σε IDS. Πέρυσι, η Royal Mail ανέφερε προσαρμοσμένες λειτουργικές ζημιές 348 εκατομμυρίων στερλινών ή 410 εκατ ευρώ.

Η μητρική της Royal Mail, η IDS, έχει διαπραγματευτεί πακέτο για την πώληση που περιλαμβάνει:

-Ταχυδρομική υπηρεσία ενιαίας τιμής για παράδοση σε όλη τη Βρετανία, έξι ημέρες την εβδομάδα

-Διατήρηση παροχών προς εργαζομένους και διατήρηση συντάξεων

-Υποχρέωση να παραμείνουν τα κεντρικά γραφεία της Royal Mail στη Βρετανία

-Υποχρέωση να συνεχίσει να έχει η εταιρεία ταχυδρομείων τη Βρετανία ως φορολογική έδρα

-Τα εργατικά συνδικάτα της Royal Mail θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται για τουλάχιστον πέντε χρόνια από το κλείσιμο του ντιλ

-Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στον έλεγχο της Royal Mail ή της ολλανδικής εταιρείας μεταφορών GLS, την οποία επίσης ελέγχει η IDS

-Δεν θα γίνουν υποχρεωτικές μειώσεις προσωπικού λόγω του ντιλ

Η συμφωνία με τον Kretinsky

Η IDS αποδέχτηκε προσφορά 3,57 δισεκατομμυρίων στερλινών, από την EP Group του Daniel Kretinsky. Η προσφορά ήταν βελτιωμένη σε σύγκριση με προηγούμενη του Απριλίου, την οποία η IDS είχε απορρίψει.

Η Royal Mail έχει μακρά ιστορία, αλλά έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια -όπως τα περισσότερα ταχυδρομικά μονοπώλια σε όλο τον κόσμο.

Ο όγκος των επιστολών έχει μειωθεί σημαντικά από την ευρεία υιοθέτηση του email. Ο ανταγωνισμός από τις νέες υπηρεσίες παράδοσης έχει επίσης ενταθεί, τόσο από μικρότερους ομίλους τόσο και από κολοσσούς όπως η Amazon.

Πηγή: ΟΤ



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews