Κόσμος

Παράθυρο στην Κόλαση ανοίγουν τα «γεράκια» σε Ευρώπη και Ουκρανία


Πιέσεις δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα απεσταλμένα από τη Δύση για να επιτεθεί σε ρωσικά εδάφη.

Προ ολίγων ημερών, πολλοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ έδειξαν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αυτό, μιας και υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αντέδρασε, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για τις «μικρές χώρες» στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό θα «προσαρμοστεί και θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι, αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Οι αμερικανικές δηλώσεις έρχονται λίγο μετά από τα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος – αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων.

Η στάση των χωρών όσον αφορά τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα και άρματα μάχης, ωστόσο η Ουκρανία δεν μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιήσει όπλα που προέρχονται από άλλες δυτικές χώρες, οι οποίες επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση τους. Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ’ αυτού, σύμφωνα με το BBC.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. «Η σύντομη απάντηση είναι ναι (όσον αφορά το ενδεχόμενο επιθέσεων των F-16 στο ρωσικό έδαφος – σ.σ.). Αυτή δεν είναι μια νέα θέση, αποτελεί μέρος της συμβολής μας στις προσπάθειες του Κιέβου. Όταν το συζητήσαμε αυτό με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο της Δανίας, το καταστήσαμε πολύ σαφές από την αρχή – ότι αυτό είναι μέρος της αυτοάμυνας, η οποία πιθανότατα θα συνεπάγεται επίσης τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος», σημείωσε ο Δανός υπουργός.

Η Δανία, η οποία είναι ένας από τους εμπνευστές του λεγόμενου αεροπορικού συνασπισμού για την Ουκρανία, σχεδιάζει να στείλει F-16 στο Κίεβο ήδη από το καλοκαίρι. Η Ολλανδία θα παραδώσει τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία αργότερα το φθινόπωρο. Στις 16 Μαΐου, η Δανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας και πυροβολικού της Ουκρανίας. Η Δανία διερευνά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει πλήγματα στόχων σε ρωσικό έδαφος», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.

Ωστόσο, η Ρωσία αντιδρά έντονα στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος. «Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό». Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα φέρουν οι δυτικοί προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που προμήθευσε η Δύση για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, αλλά χωρίς να το έχει δηλώσει.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Baiba Braze, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη παράσχει όπλα «χωρίς όρους» στην Ουκρανία, αλλά ότι «δεν ειπώθηκαν όλα» ανοιχτά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να πλήξουν ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στην πόλη Ορσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews