Αναβαθμίζεται η συνεργασία Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Καρδίτσας για την δημιουργία του «Ελληνομουσείον του Μέλλοντος». Στο δημαρχείο Λίμνης Πλαστήρα ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος και η κ. Αγγελίνα Ελπινίκη, προϊσταμένη ΓΑΚ Καρδίτσας, είχαν σύσκεψη εργασίας στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του Δήμου. Ο κ. Νάνος ζήτησε την επιστημονική συνδρομή των ΓΑΚ Καρδίτσας και έγινε επίσκεψη στο χώρο όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι για την οργάνωση του υλικού ενέταξε στο πρόγραμμα “Smart City”, την διαχείριση του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος, ενώ ήδη ξεκίνησε η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με την διάθεση στο κοινό των πρώτων αρχείων.
Πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια η οποία στοχεύει στη δημιουργία ψηφιακών Θεματικών Βιβλιοθηκών, με αρχειακό, ιστορικό, μορφωτικό, πνευματικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο στο οποίο θα συνυπάρχουν η Τοπική Ιστορία με τις πρωτογενείς πηγές, αλλά και η ανάδειξη της Σύγχρονης Πνευματικής Δημιουργίας, στο οποίο θα φιλοξενούνται εργο-βιογραφίες νέων και παλαιότερων συγγραφέων που θα ήθελαν να διασωθεί και διατεθεί το έργο τους ελεύθερα στους αναγνώστες. Προς την κατεύθυνση αυτή:
α) ξεκίνησε και λειτουργεί η βιβλιοθήκη με αρχείο εντύπων ήδη τα πρώτα 200 φύλλα της εφημερίδας «Νεβρόπολη» Μεσενικόλα και δεκάδες φύλλα από την «Μορφοβουνιώτικη Φωνή» διατίθενται ελεύθερα από την ιστοσελίδα του Δήμου. Ετοιμάζονται η «Βουνεσιώτικη Φωνή» Μορφοβουνίου, «Ο Μέγδοβας» Νεοχωρίου, «Το Λαμπερό», «Η Φωνή της Φυλακτής», «Η νέα Φωνή της Φυλακτής», η «Φωνή της Κερασιάς». (Τα έντυπα προέρχονται από το αρχείο του Παναγιώτη Νάνου, το οποίο δώρισε στα ΓΑΚ) Τα τοπικά αυτά έντυπα εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1980, έχουν προ πολλού διακόψει την έκδοσή τους και σήμερα αποτελούν τον καθρέπτη της μικρής κοινωνίας των χωριών και πηγή τοπικής ιστορίας. Ακολουθούν πολλά αρχεία και συλλογές, ιδιωτικές και άλλες.
Β) ολοκληρώθηκε η καταλογογράφηση των αρχειακών βιβλιοθηκών, του ιατρού, συγγραφέα και δημοσιογράφου, αείμνηστου «Νίκου Βαρδιάμπαση», με 3.100 βιβλία, πολλά εξ’ αυτών ιστορικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, κ.α. Η δεύτερη βιβλιοθήκη ήταν του ιατρού «Χ. Ελευθερίου» από την Καρδίτσα, η οποία έχει 1.200 βιβλία, κυρίως αξιόλογες σειρές εγκυκλοπαιδειών. Ακολουθεί η αγγλόφωνη θεματική βιβλιοθήκη του αείμνηστου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου των ΗΠΑ, αείμνηστου Βασιλείου Παπαδάκη, με περίπου 1.000 βιβλία φιλοσοφικού και θεολογικού περιεχομένου, όλα στην αγγλική γλώσσα.
Γ) Ξεκινά η Θεματική Βιβλιοθήκη Τοπικών Εκδόσεων, με βιβλία τοπικών συγγραφέων τα οποία διατίθενται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή, με την συγκατάθεση του συγγραφέα.
Δ) Σχεδιάζεται η θεματική βιβλιοθήκη Σύγχρονης Δημιουργίας, για την φιλοξενία ποιητικών και λογοτεχνικών έργων΄, ελεύθερα και χωρίς τοπικό περιορισμό.
Ε) Οργανώνεται τμήμα οπτικο-ακουστικού υλικού με συλλογή βίντεο από εκδηλώσεις της περιοχής, προφορικές καταγραφές και μαρτυρίες ηλικιωμένων.
Ο δήμαρχος δήλωσε: «Τα Άγραφα μεταφέρουν στους αιώνες πλούτο ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία είναι πολύτιμα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η τεχνολογία μας προσφέρει την δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης του πενυματικού αποθέματος. Το “Ελληνομουσείο του Μέλλοντος” προορίζεται να γίνει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και την ιστορία. Με τα ΓΑΚ Καρδίτσας έχουμε συνεργασία η οποία ήδη σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί και ευχαριστούμε την κ. Αγγελίνα».
Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Καρδίτσας δήλωσε: «Προφανώς είμαστε εδώ να στηρίξουμε οργανωτικά και επιστημονικά, σημαντικές πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης που μας αφορούν ως Υπηρεσία. Επιπλέον χαιρόμαστε διότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα επενδύει στην διάσωση αρχείων και τεκμηρίων τοπικής Ιστορίας, αλλά και την διάχυση της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Στην πρόσκληση του Δήμου ανταποκριθήκαμε θετικά και θα υπάρχει τακτική φυσική παρουσία για την ορθή και άμεση οργάνωση των αρχείων».