Οικονομία

Η γενιά των «Βaby Βoomers» αυξάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης – Τι θα γίνει με τα όρια από το 2027 και μετά


Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των βασικών δημογραφικών δεικτών καθιστώντας μαραθώνιο δεκαετιών την απόσυρση από τον εργασιακό βίο. Η συζήτηση που έχει ανοίξει σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός την Ελλάδα που επίσης βιώνει το φαινόμενο της πληθυσμιακής κατάρρευσης λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα με την Ελλάδα να «κουβαλά» τα χρόνια των μνημονίων που οδήγησαν σε βίαιες ανατροπές στο εργασιακό και συνταξιοδοτικό τοπίο.

«Μέχρι το 2027 δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης»

Ειδικοί, μιλώντας για την επόμενη ημέρα με χρονικό ορίζοντα το 2027 που θα επανεξεταστεί το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης, επισημαίνουν πως στην «στην εξίσωση θα μπει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη».

Ο Ηλίας Τσούνης, εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας (ΕΡΤ) πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και πως «μέχρι το 2027 δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης».

Χρονιά ορόσημο το 2027 για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης/ SOOC

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και «γίνονται βήματα για την αντιμετώπισή του» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ περιγράφοντας τα μέτρα που έχουν παρθεί για να αντιμετωπιστεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και εκείνου των πολιτών που συνταξιοδοτούνται.

Στην Ελλάδα τα μνημόνια αύξησαν με βίαιο τρόπο τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με ισχύοντα νόμο του 2010 από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής και με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε τριετούς περιόδου με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat και αφορούν στην επόμενη περίοδο.

Στη «χτυπημένη» από τα μνημόνια Ελλάδα, μετά από την πίεση της τρόικα, αυξήθηκαν κατά δύο έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 και με το νόμο 4336/2015 αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Στα 67 το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα/SOOC

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου όταν ρωτήθηκε (Παραπολιτικά FM 90.1) αν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα παρέπεμψε στη δημοσίευση Ageing Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδίδεται κάθε τρία χρόνια, όπου «διαπιστώνεται ότι αν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδους, δηλαδή το 2070».

Αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης

Όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ο κ. Τσούνης, διαβεβαίωσε πως ο ΕΦΚΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο εκκρεμοτήτων, με 21.000 εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις και 26.000 στις επικουρικές.

210.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του χρόνου

«Από τον Ιανουάριο του 2024 έχουμε 70.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και υπολογίζουμε πως έως το τέλος του έτους θα φτάσουμε τις 210.000 αιτήσεις» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο συγκεκριμένες αριθμός δεν αποτελεί ρεκόρ. «Ρεκόρ είχαμε το 2021 με 212.000 και το 2022 με 211.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Την προηγούμενη χρονιά (2023) είχαμε λιγότερες, περίπου 190.000 αιτήθηκαν να βγουν σε σύνταξη».

Κέντρο της Αθήνας-Συνταξιούχος/SOOC

Όπως εκτίμησε η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης συμβαίνει γιατί:

-Η γενιά των «Βaby Βoomers», όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 1946 έως το 1964, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά στον πλανήτη, σιγά – σιγά συνταξιοδοτείται, που δικαιολογεί τους αυξημένους αριθμούς αιτήσεων συνταξιοδότησης.

-Οικονομικοί παράγοντες

-Τα κίνητρα που δίνουν οι δυτικές κυβερνήσεις επανένταξης, συμπερίληψης των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας.

Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, δύο είναι τα σενάρια που κερδίζουν έδαφος για το συνταξιοδοτικό. Η χρηματοδότησή του συστήματος με πρόσθετους πόρους ύψους 0,5% του ΑΕΠ ή η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για αναλογιστικές μελέτες που εκπονούν εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews