Οικονομία

Η ευρωπαϊκή «ταινία» που θα ανταγωνιστεί την Wall Street – Γιατί αντιδρούν οι αγορές


Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια «ενοποιημένη ροή πληροφόρησης (ταινία)» των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ώστε να ανταγωνιστούν την Wall Street. Oι ΗΠΑ διαθέτουν εδώ και καιρό την ταινία που συγκεντρώνει τις τιμές μετοχών και ομολόγων από ανταγωνιστικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να εντοπίζουν τις καλύτερες προσφορές. Ωστόσο οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανταγωνίζονται με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης για την ανάπτυξη τεχνολογίας.

«Σκοπός της ταινίας είναι να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς και να διασφαλίσει ότι όλοι βλέπουν το πλήρες εύρος και βάθος της αγοράς» εξηγεί στο Reuters ο Natan Tiefenbrun, πρόεδρος των μετοχών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στην Cboe Global Markets.

Το σημερινό «ακατάστατο» και κατακερματισμένο σύστημα για τα δεδομένα της αγοράς αποθαρρύνει τους επενδυτές, προσθέτει.

Η πρωτοπορία των ΗΠΑ

Η εποπτική αρχή της ΕΕ για τις κινητές αξίες ESMA ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί πριν από το τέλος Μαΐου σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των νικητών για τη λειτουργία μιας ταινίας για τα ομόλογα αρχικά και στη συνέχεια μιας για τις μετοχές.

Η έκθεση της Oliver Wyman για τον οργανισμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων FESE εκτιμά ότι θα κόστιζε έως και 98 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή μιας ταινίας μετοχών. Οι υποστηρικτές λένε ότι το ενιαίο στιγμιότυπο των τιμών σε πραγματικό χρόνο θα διευκόλυνε τις διασυνοριακές συναλλαγές στην Ευρώπη και θα προσέλκυε περισσότερους επενδυτές. Μόνο οι μεγάλοι συμμετέχοντες στην αγορά που έχουν τα απαραίτητα υψηλά κεφάλαια  μπορούν συνήθως να αντέξουν οικονομικά να λαμβάνουν τιμές από τις πολλές πλατφόρμες συναλλαγών που είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ηλεκτρονικό σύστημα της ενοποιημένης ταινίας ισχύει εδώ και δεκαετίες και εποπτεύεται από την Consolidated Tape Association, μια ομάδα συμμετεχόντων στο χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Nasdaq.

Χρηματιστήρια vs Τράπεζες

Οι δύο υποψήφιοι που έχουν αναδειχθεί μέχρι στιγμής για τη διαχείριση της ταινίας μετοχών της ΕΕ αναδεικνύουν τις εντάσεις μεταξύ των χρηματιστηρίων, των τραπεζών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σχετικά με την τιμή των δεδομένων της αγοράς.

Τα χρηματιστήρια έχουν αντιταχθεί στην ταινία προκειμένου να διαφυλάξουν τα προσοδοφόρα δεδομένα τους, ενώ οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι τράπεζες λένε ότι δεν θα υπήρχαν δεδομένα χωρίς τις συναλλαγές τους. Η ΕΕ έδωσε εντολή τα χρηματιστήρια να συνεισφέρουν στην ταινία

Το EuroCTP, που υποστηρίζεται από 14 χρηματιστήρια, ανάμεσα τους το Deutsche Boerse και το Euronext , κινήθηκε νωρίς επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει την κατασκευή  ταινίας για τις μετοχές  τώρα ώστε να προλάβει τις ρυθμιστικές αρχές.

Λίγο πιο πίσω, η γαλλική εταιρεία συμβούλων Adamantia ξεκίνησε μελέτη σκοπιμότητας για την ταινία μετοχών το 2021, με την υποστήριξη της Barclays , της BNP Paribas, της Credit Agricole , της Deutsche Bank , της Societe Generale και της UniCredit.

Η Adamantia ανακοίνωσε ότι εξασφαλίζει το επενδυτικό σχέδιο και επιλέγει την τεχνολογική εταιρεία για την ταινία. «Μόλις ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα, ο στόχος είναι να σχηματίσουμε μια κοινή υποψηφιότητα και να προετοιμαστούμε για τον επερχόμενο διαγωνισμό της ESMA», δήλωσε ο εταίρος της Adamantia Antoine Pertriaux.

Η ESMA αναμένεται να προσκαλέσει τις προσφορές για την ταινία ομολόγων έως τις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια για τις μετοχές.

Ο ευρωπαϊκός φορέας του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων EFAMA εκτιμά ότι μια ταινία θα πρέπει να εξυπηρετεί τους συμμετέχοντες στην αγορά και «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να καταστήσει πιο ελκυστικές τις δικές τους ιδιόκτητες τροφοδοσίες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της EuroCTP, Eglantine Desautel τόνισε στο Reuters ότι υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει η δημιουργία της ταινίας της ΕΕ, δεδομένου ότι πρέπει να συνδέσει 300 πλατφόρμες συναλλαγών και αναφορών συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη. «Προχωράμε στη λειτουργική φάση αυτή τη στιγμή και στις αρχές του 2025 θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για δοκιμές» είπε.

Ο Tiefenbrun δήλωσε ότι η Cboe ενδιαφέρεται δυνητικά να συμμετάσχει σε μια ταινία μετοχών στην ΕΕ και μια στη Βρετανία, προσθέτοντας ότι υπάρχει «νευρικότητα» σχετικά με το EuroCTP.

«Θα προσφέρουν οι μέτοχοι της EuroCTP αυτό που θέλει ο κλάδος ή τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από μια ταινία που θα προστατεύει τα υπάρχοντα έσοδά τους από τα δεδομένα της αγοράς;»

Η EuroCTP δήλωσε ότι θα ενεργήσει με “πλήρη αυτονομία” για να εξυπηρετήσει όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Τα βρετανικά σχέδια

Η Βρετανία σχεδιάζει επίσης τις δικές της ταινίες, οι οποίες εποπτεύονται από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).

«Δημιουργώντας μια πληρέστερη εικόνα της αγοράς, μια ταινία θα ενισχύσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως κορυφαίου κέντρου για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ομολόγων» τονίζει η Sarah Pritchard, εκτελεστική διευθύντρια της FCA για τις αγορές.

Η FCA πρόκειται να καθορίσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μοιάζει η βρετανική ταινία, ξεκινώντας με τα ομόλογα.

Το London Stock Exchange Group ανακοίνωσε ότι μια βρετανική ταινία μετοχών θα πρέπει να περιορίζεται σε τιμές ολοκληρωμένων συναλλαγών, στενότερη από την ταινία της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης ενδεικτικές «προ-συναλλακτικές» τιμές. Μια ταινία «δεν μπορεί να είναι τόσο λειτουργικά ισχυρή όσο και χαμηλού κόστους» αναφέρει η LSEG σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Όσον αφορά την πλευρά των ομολόγων, ένας σημαντικός υποψήφιος της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου,  τρόικα των Bloomberg, MarketAxess και Tradeweb, εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω της πολυπλοκότητας.

Η  Etrading Software είναι η μόνη υποψήφια προς το παρόν, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Sassan Danesh να λέει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά τόσο για τις ταινίες ομολόγων της ΕΕ όσο και για τις ταινίες ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενη την ουδετερότητά της.

«Είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας και είμαστε ευτυχείς να κερδίζουμε χρήματα από την τεχνολογία και τις λειτουργίες, δεν επιδιώκουμε να κερδίσουμε χρήματα από τα δεδομένα» λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΟΤ



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews