Ακόμη και σε έναν κόσμο που το όνειρο του σοσιαλισμού έχει βαθιές ρίζες, στη Λατινική Αμερική, οι δισεκατομμυριούχοι δεν λείπουν. Τουναντίον μάλιστα, αφού έχουν τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητα ανθρώπων που βρίσκονται σε μια μόνιμη κρίση.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Marcos Galperin, ο ιδρυτής της Mercado Libre, της κυρίαρχης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και πληρωμών της Λατινικής Αμερικής. Σε μια περιοχή 670 εκατομμυρίων ανθρώπων, η εταιρεία του έχει 218 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Αγοράζουν και πωλούν αγαθά στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν το Mercado Pago, το τμήμα πληρωμών της εταιρείας, για να πληρώσουν για τα πάντα, από σνακ στον δρόμο μέχρι εισιτήρια ποδοσφαίρου.
Ο Galperin γεννήθηκε σε μια παραδοσιακά πλούσια οικογένεια της Αργεντινής
Σήμερα η Mercado Libre έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στην περιοχή μετά την Petrobras, τον βραζιλιάνικο πετρελαϊκό κολοσσό.
Σύμφωνα με τον Economist, ο οποίος φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον Galperin, μετά από σκληρή μάχη με τις τοπικές υπηρεσίες και τις συχνές αυξήσεις των τιμών από τις ταχυδρομικές εταιρείες, η Mercado Libre δημιούργησε το δικό της τεράστιο δίκτυο παράδοσης, με αεροπλάνα και τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της ηπείρου.
H Mercado Pago διεκπεραίωσε πληρωμές αξίας 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και παρέχει πιστωτικές κάρτες και δάνεια σε περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους, το 60% των οποίων δεν είχε ποτέ δάνεια στο παρελθόν.
Ο Galperin έχει εξελιχθεί σε μέγα σταρ της τεχνολογικής σκηνής της Λατινικής Αμερικής. Με καθαρή περιουσία άνω των 6 δισ. δολαρίων είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της περιοχής. Όντας μάλιστα ήδη ισχυρός στις επιχειρήσεις, είναι όλο και πιο ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η πορεία προς την κορυφή
«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύαμε ότι θα φτάναμε στην κορυφή πολύ πιο γρήγορα», λέει ειρωνικά, ο Galperin. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έχει αμφιβολίες για το αν το Mercado Libre θα τα κατάφερνε.
Ο Galperin είναι όμως το τυπικό δείγμα ενός δισεκατομμυριούχου που σκέφτεται τον δρόμο που δεν ακολούθησε. Στα 17 του, ο Marcos Galperin είχε επιστρέψει από μια περιοδεία παίζοντας ράγκμπι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όταν του προσφέρθηκε μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για να σπουδάσει επιχειρήσεις. «Έπρεπε να κάνω μια επιλογή», θυμάται ο 52χρονος ιδρυτής της Mercado Libre, από το γραφείο του στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Όμως τα παλιά όνειρα πεθαίνουν δύσκολα. «Αν γεννιόμουν ξανά, σίγουρα θα πήγαινα για αθλητική καριέρα», λέει ο Galperin.
Ωστόσο, το να είσαι δισεκατομμυριούχος έχει και τα… καλά του. Πέρυσι αγόρασε τους Miami Sharks, μια ομάδα ράγκμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν είναι όμως και ο ορισμός του αυτοδημιούργητου. Ο Galperin γεννήθηκε σε μια παραδοσιακά πλούσια οικογένεια της Αργεντινής, μια «αυτοκρατορία» στην επεξεργασία δέρματος. Ενθουσιασμένος από το διαδίκτυο, έκανε τις κλασικές κινήσεις ενός επίδοξου μεγιστάνα της τεχνολογίας, πηγαίνοντας στο Stanford Business School και ξεκινώντας μια επιχείρηση σε ένα γκαράζ. Αυτό συνέβη το 1999.
«Όλα αυτά τα χρόνια είχα όλο αυτό το άγχος… Έχεις το υπόλοιπο σου στην τράπεζα να πέφτει κάθε μήνα. Είναι φρικτό συναίσθημα». Το ξέσπασμα του 2005 δεν ήταν μια στιγμή γιορτής, αλλά ανακούφισης.
Η θέση του στην οικονομία της Αργεντινής
Σταδιακά ο Galperin γινόταν σύμβολο της τεχνολογικής ευκολίας. Και ιδιαίτερα στην Αργεντινή, οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τακτικά πάταγο.
Η οικονομία της Αργεντινής μοιάζει με έναν αθλητικό παίκτη που κάποτε ήταν ο καλύτερος στον κόσμο, υποστήριζε. «Τώρα είναι παχύσαρκος, τοξικομανής, έχει καρκίνο, AIDS και είναι αλκοολικός». Όπως πολλοί Αργεντινοί. Έτσι, ο Galperin έχει διαφοροποιηθεί από τα χρόνια οικονομικού χάους. Το 2019 αποκαλούσε τον εαυτό του Δημοκρατικό Bill Clinton.
Σήμερα υποστηρίζει τον πρόεδρο της Αργεντινής, Javier Milei, έναν αυτοαποκαλούμενο «αναρχοκαπιταλιστή». Όταν ο Milei εξελέγη τον Νοέμβριο, ο Galperin δημοσίευσε μια φωτογραφία με περιστέρια που σπάνε τις αλυσίδες με μια λέξη: «Free».
Ο Milei είχε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, λέει, επισημαίνοντας τα μηνιαία πλεονάσματα του προϋπολογισμού, την πτώση του πληθωρισμού και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς. «Πήραν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά αυτό είναι επίσης πολύ οδυνηρό», υποστήριξε, αναφερόμενος στην ύφεση που προκλήθηκε από μεγάλες περικοπές δαπανών.
Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας: «Ο ασθενής έχει ακόμη καρκίνο και AIDS και είναι παχύσαρκος. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να αναμορφώσεις πολλά πράγματα». Παρά τη ζοφερή αυτή ανάλυση, ο Galperin εκτιμά ότι οι πιθανότητες να πετύχει ο Milei να μεταρρυθμίσει την οικονομία βελτιώνονται.
Η ιστορία της Αργεντινής διαμορφώνει και τις άλλες απόψεις του. Είναι θετικός για το bitcoin, το οποίο μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί στο Mercado Pago, επειδή ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερο απόθεμα αξίας από τα δολάρια, τα ευρώ ή τα γιεν. «Το παράδειγμα της Αργεντινής μας δείχνει συμβαίνει όταν έχεις μόνιμα ελλείμματα: τα νομίσματά σου υποτιμούνται», υπενθυμίζει.
Αλλά ο σκεπτικισμός του για την κυβέρνηση είναι ευρύτερος. Στην Αργεντινή πάρα πολλοί άνθρωποι διαφωνούν για τον καπιταλισμό. Και ανησυχεί για την επιρροή της woke κουλτούρας, ένα χαρακτηριστικό της τελευταίας περονιστικής κυβέρνησης της Αργεντινής.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, είναι πολύ λεπτή η γραμμή από την woke κουλτούρα στο σοσιαλισμό και τη δικτατορία. «Όλα ξεκινούν με μια πολύ ωραία ομιλία για την ισότητα και καταλήγουν στον αυταρχισμό και τη φτώχεια», λέει, χωρίς να φοβάται εάν η ειλικρίνειά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το Mercado Libre.
Λίγοι εκτός Αργεντινής ενδιαφέρονται για το τι λέει, υποστηρίζει. Αλλά το Mercado Libre σίγουρα ανθεί. Στις 17 Απριλίου είπε ότι θα προσλάμβανε άλλα 18.000 άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό εργατικό δυναμικό της σε 76.000. Αυτή είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική απάντηση στους αριστερούς διαδικτυακούς επικριτές του.
Πηγή: ot.gr
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: El País Uruguay – Linkedin