Οικονομία

Μικρότερο το «καλάθι» του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη, πλέονασμα και χρέος


Ανάπτυξη 2% και 2,5% προβλέπει για φέτος  ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε πριν δύο ημέρες στην ΕΕ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βλέπει ανάπτυξη φέτος στο 2,5% και 2,6% του χρόνου.

Συμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης μαζί με την αύξηση των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση ,η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος από 1,9% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επίσης όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Κρατάει μικρό καλάθι

Μικρότερο καλάθι από το ΥΠΕΘΟ κρατάει ο ΟΟΣΑ και για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% από το 2,1% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσει τα έσοδα, σύμφωνα και με την έκθεση, γεγονός που όπως λένε και πηγές του ΥΠΕΘΟ, φαίνεται ήδη από την υπέρβαση των εσόδων κατά 500 εκατ  στον φόρο των νομικών προσώπων.

Χαμηλότερες είναι οι προβλέψεις και για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμένεται να μειωθεί από 161% του ΑΕΠ το 2023 σε 151% έως το 2025 με το ΥΠΕΘΟ να έχει θέσει τον πήχη του χρέους για το 2025 στο 146,3%.

Ο Daniel τελικά «έπνιξε» την ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σταμάτησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς οι πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023 διακόψαν προσωρινά τις μεταφορικές συνδέσεις και επηρέασαν ιδιαίτερα τη γεωργική παραγωγή.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων κάνουν πρωταθλητισμό. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, φθάνοντας στο στόχο του 2% και στη χώρα μας στο τέλος του 2025.

Η αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί, αλλά το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Η ετήσια αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο 5,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται  κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για το έλλειμμα

Παρά τα θετικά στοιχεία που βλέπει ο ΟΟΣΑ, χτυπάει «καμπανάκι» κινδύνου για το έλλειμα στον προυπολογισμό με την περαιτέρω μείωση του να είναι επιτακτική λόγω και του υψηλού ποσοστού του χρέους της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες αναμένεται να είναι μεγάλες και λόγω της υστέρησης των επενδύσεων λόγω της δεκαετούς κρίσης, εξαιτίας του όλο και πιο γηρασμενου πληθυσμού αλλά και του κόστους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην παραγωγικότητα ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος αλλά και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Για να γίνει αυτό όπως αναφέρεται στην έκθεση συνεπάγεται περαιτέρω πρόοδο στην άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, ιδίως με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος αλλά και τη στροφή των δημοσίων δαπανών προς τις επενδύσεις.

Το δημόσιο «απολαμβάνει» την επενδυτική βαθμίδα

Ναι μεν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της αγοράς, ωστόσο, το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο έχει μειωθεί λόγω των χαμηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου, καθώς τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης και τα spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν κατά το ήμισυ έως τον Μάρτιο του 2024.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις θα κινδυνεύσουν εάν  υπάρξουν:

1) καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις

2) ασθενέστερη ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ μπορεί να μειώσει τη τουριστική ζήτηση

3) Υπερβολική υψηλή αύξηση μισθών – υπέρβαση κερδών παραγωγικότητας – μπορούν να υπονομεύσουν προηγούμενα κέρδη ανταγωνιστικότητας, μειώνοντας τις προοπτικές εξαγωγών

Πηγή: ot.gr



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews