Δίχως ουσιώδης μεταβολές αναμένονται τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάιο, με οριακές αυξομειώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, σε σχέση με τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών εταιρειών προμήθειας ρεύματος, παρότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά τον Απρίλιο έχει διαμορφωθεί στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) δηλαδή μειωμένη σε σύγκριση με εκείνη του Μαρτίου (67,54 ευρώ/MWh), οι καταναλωτές δεν αναμένεται να δουν αντιστοίχως μειωμένες τιμές στα ειδικά «πράσινα» τιμολόγια του Μαΐου, τα οποία θα ανακοινώσουν αύριο 1η Μαίου οι προμηθευτές ρεύματος.
Τα δύο φρένα
Πολλοί είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. Αφενός είναι η αστάθεια στη διεθνή αγορά, που οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου να ανεβοκατεβαίνουν απρόβλεπτα στο ευρωπαϊκό hub αερίου, από 25,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές Απριλίου, σε 33,1 ευρώ/MWh στις 16 του μηνός, ενώ χθες έκλεισε στα 28,1 ευρώ/MWh.
Αφετέρου, εμπόδιο στη μείωση της κιλοβατώρας αποτελεί και ο συντελεστής κανονικοποίησης που καθορίζει τη χρέωση που μεταφέρεται στα τιμολόγια
ρεύματος εξαιτίας των ρευματοκλοπών και των τεχνικών απωλειών των δικτύων ηλεκτρισμού. Το κόστος των απωλειών προσδιορίζεται από μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία καταγράφει την ενέργεια που διακινήθηκε στα δίκτυα σε σχέση με εκείνη που τιμολογήθηκε από τους προμηθευτές. Η διαφορά οφείλεται στις τεχνικές απώλειες και στις ρευματοκλοπές.
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, θα πρέπει να γίνει άμεσα νέα μελέτη των απωλειών του συστήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία να εγκριθεί έπειτα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). «Η έκθεση που έχουμε σήμερα εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία είχε ολοκληρωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ το 2021 με στοιχεία του 2020 και βρισκόμαστε στο 2024. Αν επικαιροποιηθεί η μελέτη θα πάψουμε να κάνουμε εκτιμήσεις για το τί θα μας έρθει», είχε επισημάνει.
Παράλληλα, τα μέτρα αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών περιορίστηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο στην αυστηροποίηση των ποινών για τους ηλεκτρολόγους. Έτσι, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει, με το κόστος των απωλειών ρεύματος να συνεχίσει να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Ζητούμενο παραμένει το τι θα κάνουν οι πάροχοι ρεύματος με τις εκπτώσεις που δίνουν στα τιμολόγια ρεύματος όσο τα περιθώρια κέρδους επηρεάζονται αρνητικά. Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς ορισμένοι προμηθευτές αναμένεται να τις αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω, με συνέπεια τα «πράσινα» τιμολόγια του Μαΐου να είναι κατάτι αυξημένα.
Τα «κίτρινα» και πράσινα τιμολόγια
Πάντως, στην τρέχουσα περίοδο ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί στα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος, παρότι οι περισσότεροι καταναλωτές (περί το 75%) παραμένουν αμετακίνητοι στο “πράσινο” τιμολόγιο.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου προμήθειας, τα «κίτρινα» ex – post του Απριλίου (δηλαδή στα κυμαινόμενα τιμολόγια των οποίων οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται μετά τον μήνα κατανάλωσης) αναμένεται να είναι χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου, τα οποία είχαν διαμορφωθεί από 9,13 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh) έως 15,3 λεπτά/kWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμολόγηση στα «κίτρινα» Απριλίου αναμένεται ότι θα ξεκινά από 8,5 λεπτά/kWh.
Πηγή: ΟΤ