Οικονομία

Χαλκός: «Χρυσές» τιμές του μετάλλου λόγω μεγάλης ζήτησης στην παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας


Με τις τιμές στα επίπεδα των 10.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, η λάμψη του χαλκού τραβάει πλέον περισσότερο από ποτέ τις μεγάλες εταιρείες ορυχείων και μετάλλων -που αναζητούν τώρα εναγωνίως ντιλς για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Στο παιχνίδι της απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στην πίτα της αγοράς η οποία συνεχώς διευρύνεται, βρίσκονται μεταξύ άλλων οι ΒΗΡ με έδρα την Αυστραλία η οποία παράγει 1,22 εκατ. μετρικούς τόνους χαλκού το χρόνο. Η Anglo American με έδρα το Λονδίνο η οποία 0,83 εκατ τόνους και αποτέλεσε την πολύφερνη νύφη στον κλάδο. Η Codelco που είναι η κρατική εταιρεία παραγωγής χαλκού της Χιλής και σήμερα κρατά τα σκήπτρα αποστέλλοντας 1,33 εκατ τόνους χαλκού κάθε χρόνο. Η αμερικανική Freeport McMoran με 1,27 εκατ τόνους το χρόνο. Η Groupo Mexico με έδρα το Μεξικό που παράγει 0,93 εκατ τόνους το χρόνο. Η ελβετική πολυεθνική Glencore με 0,90 εκατ τόνους. Και η κινεζική Zijin Mining με παραγωγή 0,82 εκατ. τόνους χαλκού το χρόνο.

Πρόκειται για πανίσχυρους παίκτες οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις των αντιπάλων στην αγορά, αφού η ζήτηση για το προϊόν είναι μεγαλύτερη από ποτέ και συνεχώς αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό ότι μια πετυχημένη συμφωνία μεταξύ των ΒΗΡ και Anglo American θα οδηγούσε στον έλεγχο του 10% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, με τις δύο εταιρείες να μπορούν να παράγουν δυνητικά 2.05 εκατ. τόνους το χρόνο.

Χαλκός: Ο χρυσός της τεχνολογίας

Ο χαλκός είναι το πιο αγώγιμο μέταλλο μετά το ασήμι. Αν και είναι ακριβός, η χρήση φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων όπως το αλουμίνιο σημαίνει συμβιβασμό στην απόδοση του προϊόντος. Μπορεί κανείς να βρει χαλκό σε τεράστια ποικιλία προϊόντων, από τοστιέρες, κλιματιστικά και μικροτσίπ μέχρι πλοία, και διαστημόπλοια.

Περίπου 30 κιλά χαλκού σε κάθε αυτοκίνητο και 180 κιλά σε κάθε σπίτι

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών σε συνδυασμό με την ενεργειακή μετάβαση -όπως ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- έχουν αυξήσει δραματικά τις προοπτικές ζήτησης για χαλκό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας γι απάσης φύσης εφαρμογές. Είναι ενδεικτικό ότι ο χαλκός που χρησιμοποιείται για την κατασκευής ενός μέσου οχήματος εκτιμάται ότι ζυγίζει σχεδόν 30 κιλά, ενώ αυτός που βρίσκεται σε μια κατοικία υπολογίζεται σε 180 κιλά περίπου. Η εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων σημαίνει ότι η απαραίτητη ποσότητα χαλκού ανά όχημα είναι περίπου διπλάσια από αυτή ενός συμβατικού.

Και hedge funds στο παιχνίδι

Πλέον όλοι θέλουν ένα μερίδιο από την πίτα. Εκτός από τις παραδοσιακές εταιρείες ορυχείων και μετάλλων, τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι των ντιλ και παραδοσιακοί σκληροί επενδυτές.

Το hedge fund Elliott Investment Management κατάφερε να αποκτήσει μερίδιο αξίας περίπου 1 δις δολαρίων στην Anglo American, την εταιρεία την οποία πρωτοπροσέγγισε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η BHP επιδιώκοντας εξαγορά. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, το hedge fund του Πολ Σίνγκερ έχει έκθεση σε περίπου 33,6 εκατ. μετοχές της Anglo American, μέσω παραγώγων. Στοιχεία και πηγές του Bloomberg δείχνουν ότι το hedge fund έχει πλέον ποσοστό περίπου 2,5% το οποίο απέκτησε μόλις τους τελευταίους μήνες. Η επένδυση αυτή κάνει αυτομάτων την Elliott Investment Management έναν από τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της Anglo American. Η Elliot έχει επίσης θέση (short) 0,07% στην ΒΗΡ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Με την προσέγγιση της Anglo American, η BHP επιδίωξε να επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της ειδικά στην παραγωγή χαλκού. Η κεφαλαιοποίηση της ΒΗΡ ανέρχεται σήμερα στα 147 δις δολάρια, ενώ αυτή της Anglo American στα 40 δις δολάρια περίπου. Μεγάλη συμφωνία στον κλάδο των ορυχείων αξίας δεκάδων δις δολαρίων και μεταλλευμάτων έχει να γίνει από το 2013 όταν η Glencore είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Xstrata από την Glencore.

Πηγή ΟΤ



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews