Ελλάδα

Βαρθολομαίος: Το νερό του πλανήτη δεν είναι ιδιωτικός πόρος για λίγους αλλά ιερό δώρο για όλους


Στο αίσθημα της αβεβαιότητας καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Οι ίδιοι οι ωκεανοί ενώνουν κάθε ήπειρο, κάθε ακτογραμμή και κάθε πολίτη του πλανήτη μας»

«Έχουν ήδη χαθεί τόσες ζωές και τόσοι αθώοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα» τόνισε αναφερόμενος στις βλαβερές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον καθώς και στις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, ενώ ζήτησε να τηρηθεί ένα λεπτό σιγής καθώς «στρέφουμε τον νου και την καρδιά μας στα θύματα του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και στη δική μας ήπειρο».

Για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι για περισσότερα από 35 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει την κοινή υποχρέωση για την προστασία της Δημιουργίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, διοργανώθηκαν από το Πατριαρχείο περιβαλλοντικά συμπόσια σε διάφορα υδάτινα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως στην Αδριατική, στη Μαύρη Θάλασσα, στους ποταμούς Αμαζόνιο και Μισισιπή, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας τους για τη ζωή στον πλανήτη, αλλά και των κινδύνων που τα απειλούν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νερό με την πνευματική και συμβολική του έννοια, υπενθυμίζοντας ότι το νερό του πλανήτη δεν είναι ιδιωτικός πόρος για λίγους, αλλά ιερό δώρο για όλους.

«Πράγματι, κάθε άνθρωπος εδώ – κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη – είναι η μικρογραφία ενός ωκεανού, ένας μικρόκοσμος των υδάτων που συντηρούν τη ζωή. Εν συντομία, οι ίδιοι οι ωκεανοί ενώνουν κάθε ήπειρο, κάθε ακτογραμμή και κάθε πολίτη του πλανήτη μας» σημείωσε.

«Κληροδοτούμε έναν πλανήτη κατεστραμμένο»

«Οφείλουμε στα παιδιά και τους διαδόχους μας να αφήσουμε πίσω μας έναν κόσμο τουλάχιστον εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε» σημείωσε στη συνέχεια.

«Άγνοια, αδιαφορία, απληστία… Στερούμε από τα παιδιά μας τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στους πόρους του κόσμου»

«Ωστόσο, η τραγική πραγματικότητα είναι ότι η δική μας γενιά θα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη γενιά που θα κληροδοτήσει έναν πλανήτη κατεστραμμένο από την άγνοια και την αδιαφορία, καθώς και από την κατάχρηση και την απληστία. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ενώπιον του Δημιουργού και της δημιουργίας Του, ίσως να μας συγκινήσει η κρίση ότι στερούμε από τα παιδιά μας τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στους πόρους του κόσμου» τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε για ακόμα μία φορα τη σημασία της συνεργασίας λαών, πολιτισμών και θρησκειών για την προστασία της Κτίσης, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση όλων και ευθύνη να «αναλάβουμε δράση τώρα».

«Γνωρίζουμε σήμερα πως ό,τι κάνουμε σε μια γωνιά του πλανήτη έχει άμεσες και μόνιμες συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη. Έχουμε επίγνωση σήμερα ότι οι θρησκείες μπορούν να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε:

«Όλοι μας – και όλοι μαζί! – πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι αναμφίβολα η πιο επείγουσα πρόκληση της εποχής μας, μια πρόκληση με σημαντικές επιπτώσεις για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στις κοινωνίες μας, για τους πληθυσμούς και την πολιτική στις κοινότητές μας και για την οικονομία και την ασφάλεια των λαών μας».

«Ας μη φύγουμε χωρίς να δεσμευτούμε για συγκεκριμένη δράση. Είθε ο Θεός να σας ευλογήσει όλους σε αυτό το ευγενές έργο» κατέληξε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews