Μαγνησια

Βόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν


Στην πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του περασμένου στο συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας από το Επιμελητήριο Μαγνησίας που φιλοξένησε στην πόλη του Βόλου τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ).

Βόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείνΒόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης υπογραμμίζοντας ότι από τις 13.500 ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Μαγνησία, οι 5.000 περίπου ανήκουν στο γυναικείο δυναμικό, γεγονός που καταδεικνύει ότι χρειάζονται ακόμη βήματα για την ισοτιμία στην επιχειρηματικότητα. «Η  εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να ενισχυθούν οι γυναίκες», σημείωσε ο κ. Μπασδάνης. «Οι ανισότητες και οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων αποτελούν παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι απόψεις, οι αξίες και οι ανάγκες του ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι καθοριστικές για την εξασφάλιση της συλλογικής προόδου της ανθρωπότητας».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ & του ΕΕΔΕΓΕ κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ενώ ακολούθησε ομιλία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, που μίλησε για τις προοπτικές της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Βόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείνΒόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν

Σε διαδικτυακή σύνδεση ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος μίλησε για το γυναικείο επιχειρείν και την ίση εκπροσώπηση την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η  ευρωβουλευτής της ΝΔ – Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ νέου υποψήφια, κ. Μαρία Σπυράκη, η οποία και ανέπτυξε στον λόγο της τιςευρωπαϊκές προοπτικές για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Κατά την ομιλία της η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βόλου κ. Μένη Λαζάρου σημείωσε ότι «η γυναίκα που κατέκτησε τα μέσα να συντηρείται, έστω και ατελή, απαιτεί πια να λογίζεται σαν άνθρωπος. Άνθρωπος πρώτα και ύστερα όλα τ’ άλλα. Η γυναίκα που δεν είναι άνθρωπος, γιατί η κοινωνία της αρνιέται αυτή τη θέση, δεν μπορεί να είναι ούτε µάνα ούτε νοικοκυρά ούτε σύντροφος. Δεν υπάρχει πρώτο ή δεύτερο φύλο, ούτε «χαμένο» φύλο, υπάρχει ο άνθρωπος µε την αρσενική ή θηλυκή μορφή του και υπόσταση, που δονείται και αγωνίζεται. Στην ευγενή του θεώρηση επάγγελμα σημαίνει υπόσχεση. Αυτή την υπόσχεση πρέπει να δώσουμε όλες οι γυναίκες απέναντι στον εαυτό µας πρώτα: αν διεκδικήσουμε µε αξιοπρέπεια και αυτοθυσία τη θέση µας στον κόσμο. Στόχος πρέπει να είναι ένας γυναικείος ανθρωπισμός και όχι ένας εξανδρισµός της γυναίκας. Γιατί εξανδρισµός σημαίνει εξανδραποδισµός. Πρέπει να κάνουμε βαθιά δουλειά για να αλλάξουμε τη στρεβλή νοοτροπία της ανδροκρατικής κουλτούρας, ώστε να γίνει «φυσική» στάση η πλήρης ισότητα και η αναγνώριση της γυναίκας, όχι ως «συµβοηθών», αλλά ως «ισότιμο συνεργαζόμενο µέλος».

Βόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείνΒόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν

Από την πλευρά της η Υπεύθυνη Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Μαγνησίας και Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος Μαγνησίας κ. Θέκλα Καμμένου μιλώντας για το πόσο έτοιμοι είμαστε για τις γυναίκες στο τιμόνι των επιχειρήσεων, σημείωσε: Στην Ελλάδα και αλλού, υπάρχει το έμφυλο χρηματοδοτικό χάσμα το οποίο αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία κάποιας επιχείρησης από μία γυναίκα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Women on Top και τη Βρετανική Πρεσβεία σχετικά με τιςευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν για γυναικείες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βρέθηκε ότι : Το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, παρότι απαντά με διαφορετική ένταση σε κάθε οικονομία.

Στην Ελλάδα, παρότι τα σχετικά στοιχεία παραμένουν ελλιπή και σποραδικά, το 62% των γυναικώνχρηματοδοτούν οι ίδιες την επιχείρησή τουςστο ξεκίνημά της και χρησιμοποιούν τον δανεισμό σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τους άνδρες, προσθέτει.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται κυρίως στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο (42,2%) και στις υπηρεσίες.

Επίσης, προκύπτει ότι στην Ελλάδα η ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις γυναίκες αποτελεί μία βιοποριστική λύση και όχι μια επιλογή αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών».

Για την διαχρονικότητα του γυναικείου επιχειρείν, μίλησε η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.) κ. Δωροθέα Καναβιτσά, τονίζοντας ότι «στηνΕλλάδα το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2023 ανήλθε σε 25,9%. Σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της ICAP, μόνο το 25,1% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διοικείται κατά πλειοψηφία από γυναίκες.

Η γυναίκα πέρασε από πολλά «κύματα» για να φτάσει στο σήμερα. Το σίγουρο όμως είναι πως η επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας που δεν ξεχωρίζει χαρακτηριστικά όπως το φύλο. Απαιτεί πολλά άλλα διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που η σημερινή γυναίκα κατέχει και μπορεί να προοδεύσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η γυναίκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι γυναίκες αποτελούν δηλαδή δυνητική «δεξαμενή της οικονομικής ανάπτυξης». Η είσοδος της γυναίκας στον επιχειρηματικό τομέα παρά τα ποικίλα προβλήματα και τις αντιδράσεις, μπορεί να αποτελέσει μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας».

Βόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείνΒόλος: Εκδήλωση για την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε η βράβευση γυναικών για την προσφορά τους στην επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, βραβεία έλαβαν οι Βασιλική Καλοπήτα, ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος, Όλγα Γεωργιάδη (Εκτυπώσεις Γεωργιάδη ΑΕ), Ελένη Καραΐσκου (Ξενοδοχείο Κρίτσα Πορταριά), Αρετή Λεβεντέρη (Συρματουργία Ν.Λεβεντέρης ΑΕ) και Μερόπη Γιαμάκου (Ξενοδοχείο Μαϊστράλι Άφησσος).

Να σημειωθεί ότι παρούσα στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Αννα-Μαρία Παπαδημητρίου, ενώ χαιρετισμό μέσω επιστολής απηύθυναν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews