Τοπικά

Αγγειοπλαστική παράδοση στην Σκόπελο – ertnews.gr


Τέσσερις γενιές αγγειοπλαστών στην Σκόπελο συνεχίζουν μια παράδοση που ανατρέχει στο αρχαίο παρελθόν, στον Αιγιακό και Κυπριακό πολιτισμό.

Ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιά ο Νίκος Ρόδιος, μιλά για το δέσιμο του ανθρώπου και το νερό και το χώμα. Τον πυλό που είναι ο μάρτυρας κάθε [πολιτισμού, όπου υπήρχε φυσικά.   

Από το 1900 όταν ο παππούς του εγκαταστάθηκε στο νησί εξέλιξε την τέχνη, που έμαθε σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αγγείων της οικογενειακής επιχείρησης είναι τα μαύρα αγγεία, η κατασκευή των οποίων κέρδισε ένα βραβείο ευρεσιτεχνίας. Δεν πρόκειται για χρωματισμό από την προσθήκη βαφής στον πηλό, αλλά για μια  διαδικασία ψησίματος.

Αγγειοπλαστική παράδοση στην Σκόπελο

Τα μελανά αγγεία ήταν το πρώτο στάδιο κατασκευής πριν από την εξέλιξη τους στις μορφές των μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων, εξηγεί ο κ. Ρόδιος, ο οποίος βλέπει την κόρη του να συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, η οποία αν και απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ, επέλεξε την παραδοσιακή τέχνη. Σήμερα τα αντικείμενα που βγαίνουν από τον τροχό του αγγειοπλάστη δεν είναι χρηστικά όπως στο παρελθόν, αλλά κουβαλούν μνήμες ιστορικές, πολιτιστικές και την ανάγκη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Τα μελανά αγάλματα συναντώνται κυρίως στην αρχαία Αίγυπτο, κατασκευασμένα από μαύρη συμπαγή πέτρα. Αγάλματα θεών και φαραώ σκαλισμένα σε Όνυχα, οψιδιανό, βασάλτη, στεατίτη, υλικά που υπήρχαν σε μεγαλύτερη αφθονία στην Άνω και Κάτω Αίγυπτο, ενώ στην κάτω Νουβία τα πρώτα αγάλματα των εκεί φαραώ ήταν επίσης από μαύρη πέτρα. Τα αγγεία και τα αγάλματα ταξίδεψαν πριν, αλλά και μετά από την κατάρρευση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού γύρω στον 12ο αι. π.Χ., με τις εισβολές των λαών της θάλασσας ή την μετανάστευση των Δωριέων και έγιναν κτήμα του τότε γνωστού κόσμου στην μεσόγειο.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση