Οικονομία

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Από το τρακτέρ στα drones – Είναι εφικτό;


Είναι εφικτή η μετάβαση από το τρακτέρ στα drones; Ποιες είναι οι προκλήσεις για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, της ευφυούς γεωργίας στο αγροτικό τομέα; Πόσα και ποια ψηφιακά εργαλεία είναι διαθέσιμα στα χέρια του αγροτικού κόσμου; Πώς θα φτάσει η γνώση για τις νέες τεχνολογίες στον αγρότη;

Τα ερωτήματα αυτά επιχειρήθηκαν να απαντηθούν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η οποία είχε ως αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα, να καταγραφούν τα προβλήματα, οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς. Κοινή συνισταμένη από τους ομιλητές αποτέλεσε η αναγκαιότητα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, καθώς η γεωργία είναι μια δραστηριότητα υψηλού ρίσκου, ενώ στρατηγικής σημασίας αποτελεί τόσο η αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όσο και μείωσης του κόστους.

Πόσα και ποια ψηφιακά εργαλεία είναι διαθέσιμα στα χέρια του αγροτικού κόσμου; Πώς θα φτάσει η γνώση για τις νέες τεχνολογίες στον αγρότη;

Αυτή τη στιγμή η ψηφιακή βίβλος του ΥπΑΑΤ περιλαμβάνει 23 έργα, από τα οποία υλοποιούνται τα δύο (ευφυής γεωργία και εξωστρεφής γεωργία), ενώ το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος ΚτΠ Σταύρος Ασθενίδης, αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς έχουν μπει οι υπογραφές με τον ανάδοχο. Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα περιλαμβάνει 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων στη χώρα, 50 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), συλλογή δορυφορικών δεδομένων τηλεσκόπησης και παρατήρησης και δημιουργία 15 Κέντρων διανομής και υποστήριξης.

Θεσμικό πλαίσιο για τα drones

Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος θα τεθεί σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση των drones στη φυτοπροστασία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις 200 ψηφιακές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τους αγρότες, αλλά και στα δύο έργα που «τρέχουν» για την ευφυή γεωργία και την εξωστρεφή γεωργία, αλλά και στα «επιτυχημένα» ψηφιακά εργαλεία της συνταγογράφησης προϊόντων φυτοπροστασίας αλλά και του ελέγχου των εισαγωγών και εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στην εξωστρεφή γεωργία, επισήμανε ότι πρόκειται για μια δράση που περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας τόσο με ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο του κανονιστικού ελεγκτικού έργου, όσο και με την προβολή του ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των αγροτικών προϊότνων με τις αγορές του εξωτερικού.

Ψηφιακό παρατηρητήριο

«Αν δεν αλλάξει ριζικά και σε βάθος το θέμα της αγροτικής παραγωγής και αν δεν εισχωρήσει η ψηφιακή διάσταση και στην τελευταία κυψέλη του μελισσοκόμου τότε δεν θα έχουμε νέα γενιά αγροτών», επισήμανε η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού παρατηρητηρίου για τη συστηματική παρακολούθηση των ψηφιακών εξελίξεων στη χώρα.

Έθεσε δε, το ερώτημα αν «ξέρουμε τι και πώς πρέπει να το εφαρμόσουμε», ενώ επισήμανε ότι στον αγροτικό τομέα θα δεκαπλασιαστούν οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα, αναφερόμενη στα οφέλη των νέων τεχνολογιών ανέφερε το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία μέσα σε 1,5 χρόνο, κατάφερε με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων να αυξήσει την παραγωγή της στην κτηνοτροφία μέχρι και τα 400%.

Αύξηση παραγωγής, μείωση κόστους

Στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής με μείωση του κόστους, αναφέρθηκε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν «ταυτόχρονα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων και τη μείωση του κόστους μέσω εξορθολογισμού των εισροών και βεβαίως το σεβασμό στο περιβάλλον».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Κίντζιος «για να πετύχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και να επιτευχθεί και ο στόχος της αύξησης της παραγωγικότητας θα πρέπει να έχουμε μια συνολική αναθεώρηση του τρόπου, που προσεγγίζουμε το αγροτικό ζήτημα, στηρίζοντας συγχρόνως και την ύπαιθρο.

Οι προτεραιότητες

Στις πέντε προτεραιότητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θωμάς Μπαρτζάνας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής, που θα εστιάζει στην ορθολογική χρήση των εισροών και στην μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού. «Ένα αγροτικό μοντέλο το οποίο θα ενσωματώνει τεχνολογία, θα σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά.

Ως πιο κρίσιμη προτεραιότητα έθεσε την σωστή ερμηνεία, τη διαχείριση των δεδομένων που θα συλλέγονται ώστε όλες αυτές οι πληροφορίες να γίνουν γνώση για τον τελικό χρήστη, τον αγρότη.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε στη συνέχεια ο γγ Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέροντας τις δράσεις υποδομής, την ανάγκη κατάρτισης, τη συλλογή δεδομένων. Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν εργαλεία και διαθέσιμη χρηματοδότηση για την εφαρμογή της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα.

Στην ψηφιακή διάσταση του αγροτικού ολλανδικού μοντέλου αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO HVΑ, ενώ στις προτεραιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα από την πλευρά των πρωταγωνιστών, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ Μόσχος Κορασίδης.

Πηγή ΟΤ



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews