Επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Παιδείας και Εργασίας απέστειλε η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Όπως τονίζει στην επιστολή της η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, «ως Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία και τα συναρμόδια Υπουργεία για να θίξουμε ως εκπαιδευτικοί, ως παιδαγωγοί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το ισότιμο δικαίωμα στην μόρφωση για εκατοντάδες μαθητές μας. Αναφερόμαστε στα κυβερνητικά σχέδια να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, μία εβδομάδα πριν την λήξη των συμβάσεων».
«Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»
«Τα σωματεία των εργαζομένων, που εδώ και τέσσερα χρόνια μαζί με δεκάδες μαζικούς φορείς της τοπική κοινωνίας αλλά και ενώσεις και συνδικάτα από όλη την Ελλάδα, διεκδικούν την ολοκληρωμένη επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ αναφέρουν ότι σε συναντήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη τούς δηλώθηκε ότι η κυβέρνηση προβλέπει την μετακίνησή τους, την έξωσή τους από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ και από τους χώρους που κατοικούν, τις εργατικές κατοικίες που τους έχουν παραχωρηθεί από τη ΛΑΡΚΟ», σημειώνει η ΟΛΜΕ.
Και υπογραμμίζει πως «ουσιαστικά, αναφερόμαστε στη βίαιη εκτόπιση χιλίων εργαζομένων από την εργασία και την κατοικία τους, πράγμα που έχει επιφέρει την μεγάλη αντίδραση και της τοπικής κοινωνίας της Λοκρίδας».
«Ένα τέτοιο ξερίζωμα θα επιδράσει καταλυτικά και αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών»
«Μια τέτοια προοπτική», εξηγεί η Ομοσπονδία, «θα συμπαρασύρει τους εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, που μέσα από αυτή την αρνητική εξέλιξη καλούνται και οι ίδιοι να ξεσπιτωθούν και να αλλάξουν σχολείο ακολουθώντας τους γονείς τους. Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι φορείς των εργαζομένων, οικογένειες με μικρά παιδιά, με φοιτητές ή δάνεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν μέσα σε τρεις μήνες τα σπίτια τους στον οικισμό και να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα επισημαίνουν ότι στον αέρα βρίσκεται η ηλεκτροδότηση των σπιτιών του οικισμού, η ύδρευση του οικισμού και χωριού της Λάρυμνας, που μέχρι σήμερα είναι ευθύνη και ελέγχεται από προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα οικογένειες με άτομα που χρειάζονται ιατρική στήριξη με μηχανήματα να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει», τονίζει.
Σε αυτά τα πλαίσια, η ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο και την κυβέρνηση «να συναισθανθεί την τεράστια ευθύνη της και τις συνέπειες, μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές, που θα έχει η βίαιη μετακίνηση τόσων μαθητών από το σχολείο τους, τη γειτονία τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο».
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια πράξη που δημιουργεί συνθήκες ανισοτιμίας»
«Σαν εκπαιδευτική Ομοσπονδία θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ξερίζωμα θα επιδράσει καταλυτικά και αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών, στην κοινωνικοποίησή τους και φυσικά στην δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις. Η φοίτηση θα δυσχερανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε μια καινούρια κατάσταση με πολλές δυσκολίες και αλλαγές», επισημαίνει, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στα παιδιά αυτή η προοπτική.
Και ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να αποδεχθεί «μια πράξη που δημιουργεί συνθήκες πολύ μεγάλης ανισοτιμίας στην πρόσβαση στη μόρφωση αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές».
«Θεωρούμε ότι αν η κυβέρνηση αποδέχεται τις αρχές της ισότητας και της ισοπολιτείας, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε όλες οι παρατάσεις των εργαζομένων να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά μας. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», καταλήγει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.