Για την ερχόμενη Παρασκευή αναβάλλεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το υπουργικό συμβούλιο που θα ορίσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι «εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά τη κυβέρνησης το υπουργικό δεν μπορεί να γίνει αύριο αλλά μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης».
Πράγματι, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης άρα το υπουργικό συμβούλιο μετατίθεται χρονικά.
Επιδίωξη της κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά και να κρατήσει την οικονομία της χώρας σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο
«Η εισήγηση είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. Επιδίωξή μας είναι από τη μια πλευρά να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και από την άλλη να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο» είχε αναφέρει (Talk Radio) η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, περιγράφοντας το πλαίσιο.
Μεταξύ των 820 και 830 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει το σενάριο των υψηλότερων αυξήσεων, ξεπερνώντας τις προτάσεις των εργοδοτών, οι οποίες όμως απέχουν παρασάγγας από την πρόταση της ΓΣΕΕ.
Συγκεκριμένα προσανατολίζεται σε αύξηση από 40 έως 50 ευρώ φαίνεται με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ των 820 και 830 ευρώ, μικτά.
Η πιθανότερη εκδοχή φέρει τον νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 830 ευρώ μικτά (λίγο παραπάνω από 700 ευρώ καθαρά) με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της ότι μέχρι το 2027 οι κατώτατες αμοιβές θα διαμορφωθούν στα 950 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια οι κατώτατες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 20%, από τα 650 ευρώ το 2019 σε 780 το 2023.
Ο νέος κατώτατος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα επηρεάσει προς τα πάνω και τα επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ, αλλά και τις τριετίες.
Σημειώνεται ότι τα συνδικάτα επιμένουν ότι η περιορισμένη αύξηση των κατώτατων αποδοχών επιδρά και στον μέσο μισθό, που δεν αυξάνεται σημαντικά.