Ξεχειλίζει η αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών που έναν χρόνο μετά το δυστύχημα αναζητούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα.
Ο Βαγγέλης Βλάχος -έχασε τον αδερφό του Βάιο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα- δεν έκρυψε την οργή του και ξέσπασε κατά της κυβέρνησης με αφορμή το άρθρο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, με τίτλο «Επτά αλήθειες για το δυστύχημα των Τεμπών».
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε πως υπάρχει «συγκάλυψη», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την περίφημη σύμβαση 717, υπερασπίστηκε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, άφησε αιχμές για την ευρωπαία εισαγγελέα και υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά «να έρθει στο φως η αλήθεια».
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βαγγέλης Βλάχος, ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει στις κυβερνητικές «αλήθειες» δηλώνοντας έτοιμος να αντιπαρατεθεί αποδεικνύοντας πως πρόκειται για «προπαγάνδες γεμάτες λογικές πλάνες».
Απαιτώ από την κυβέρνηση:
➡️Να μην πιάνει στο στόμα της τα 57 θύματα, όταν από ένα από αυτά ακόμη δεν έχει παραδοθεί τίποτα στην οικογένεια του.
➡️Να μην πιάνει στο στόμα της τα 57 θύματα, όταν κάποια τμήματα από αυτά ήταν πεταμένα στο Κουλουρι της Λάρισας για μήνες, λόγω των… https://t.co/LqbL9Zoi2n
— Βαγγέλης Βλάχος | Evan Vlachos (@EvanVlacho) March 23, 2024
Ζητά από την κυβέρνηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμό στο FB:
«Να μην πιάνει στο στόμα της τα 57 θύματα, όταν από ένα από αυτά ακόμη δεν έχει παραδοθεί τίποτα στην οικογένεια του.
Να μην πιάνει στο στόμα της τα 57 θύματα, όταν κάποια τμήματα από αυτά ήταν πεταμένα στο Κουλουρι της Λάρισας για μήνες, λόγω των ενεργειών αλλοίωσης του χώρου, το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα, ώρες και μέρες μετά το δυστύχημα.
Να μην κάνει λογοπαίγνια και προσθαφαιρέσεις ότι στα 57 «μπορεί να προστεθεί ένα θύμα ακόμη», γιατί πάνω από ένα χρόνο ένα παλικάρι ακόμη παλεύει για τη ζωή του. Τα θύματα των Τεμπών δεν είναι ένας αριθμός να προσθέτετε και να αφαιρείτε ο,τι σας καπνίσει για να κάνετε την προπαγάνδα σας.
Να μη μιλάτε για «υποσχέσεις», όταν υπάρχουν επιζώντες, θύματα αυτής της τραγωδίας που ακόμη υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά, χωρίς τη βοήθεια που τους είχε υποσχεθεί».
Με στεντόρεια φωνή λέει: «Δείξτε λίγο σεβασμό και ενσυναίσθηση ρε, έστω και τώρα. Ντροπή».
Ο Βαγγέλης Βλάχος, στην ανάρτησή του, καλεί την κυβέρνηση, αν θέλει να συνεχίσει να μιλάει για τις οικογένειες μετά από όσα έχει κάνει, να «το κάνει με αντίλογο». Ας βγει, λέει, «να πει η κυβέρνηση αυτές τις «7 αλήθειες» απέναντι μου, ζωντανά, και θα της αποδείξω πως είναι 7 προπαγάνδες γεμάτες λογικές πλάνες».
Το άρθρο του Παύλου Μαρινάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσδιορίζει τις εξής αλήθειες στο άρθρο (iefimerida.gr) του: «Αλήθεια πρώτη – Ευθύνες», «Αλήθεια δεύτερη – Δικαιοσύνη», «Αλήθεια τρίτη – «Συγκάλυψη»», «Αλήθεια τέταρτη: Αιτιώδης συνάφεια με ανθρωποκτονία», «Αλήθεια πέμπτη: Νόμος περί ευθύνης υπουργών», «Αλήθεια έκτη: Ευρωπαία εισαγγελέας», και «Αλήθεια έβδομη: Το χρέος και η υπόσχεση».
«Όταν συμβαίνει μια τραγωδία με θύματα 57 αθώους ανθρώπους και μάλιστα νέους, αρμόζει η σιωπή. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα και στις οικογένειες τους. Τα λόγια περιττεύουν, συνήθως. Δεν χωρούν δικαιολογίες, εξηγήσεις, παρηγοριά. Δεν χωρά, όμως, ούτε χυδαία προπαγάνδα, που ισοδυναμεί με σκύλευση νεκρών. Αν στα 57 θύματα, προστεθεί ένα ακόμη, η αλήθεια, τότε θα είμαστε όλοι ασυγχώρητοι», αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Μαρινάκης.
Ακολούθως αναλύει κάθε μια από τις επτά αλήθειες της θεματικής του.
Για την «Αλήθεια πρώτη – Ευθύνες», επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση θέλει όσο κανείς να λάμψει, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες όπου δη».
Για την «Αλήθεια δεύτερη – Δικαιοσύνη», αναφέρει: «Τους πραγματικούς ενόχους θα τους δείξει η Δικαιοσύνη και μόνη αυτή. Κανείς άλλος. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι δημόσιοι κατήγοροι σε ΜΜΕ και social media. Μια Δικαιοσύνη την οποία η παρούσα κυβέρνηση και η παράταξη της ΝΔ, σέβεται με πράξεις, όχι με λόγια, όπως έχει αποδείξει διαχρονικά. Η Δικαιοσύνη, άλλωστε, τοποθέτησε και δεύτερο πραγματογνώμονα για να μην υπάρχει καμία σκιά. Η στάση μας είναι μία και καθαρή: Όλα και για όλους στο φως, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
Για την «Αλήθεια τρίτη – «Συγκάλυψη»» τονίζει: «Το δηλητήριο που ενσταλάζει η αντιπολίτευση, ευελπιστώντας να διαπεράσει οριζόντια την κοινή γνώμη, ακούει στη λέξη «συγκάλυψη». Μια λέξη που όταν πέσει στην εύφλεκτη ύλη της συνωμοσιολογίας, παίρνει δαιμονολογικές διαστάσεις. Όταν, όμως, τους ρωτάμε συγκεκριμένα ποιος, πού, πότε, γιατί επιχείρησε συγκάλυψη, οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι αμήχανα έως θλιβερά ψελλίσματα αοριστιών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει».
Η αλήθεια της κυβέρνησης για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή
Για την «Αιτιώδη συνάφεια με ανθρωποκτονία», αναφέρει πως «η αλήθεια είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής, ως υπουργός Μεταφορών, προχώρησε τη σύμβαση 717 για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, επί τρία χρόνια, από το 2016-2019 δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε. Ή σύμβαση ολοκληρώθηκε στο 100% τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον κατηγορούν, λοιπόν, ταυτόχρονα, ότι δεν την ολοκλήρωσε έγκαιρα αλλά και δεν κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο, δίνοντας παράταση στην σύμβαση. Αν, όμως, είχε κηρύξει την κοινοπραξία έκπτωτη, τότε η διαδικασία θα ξεκινούσε από την αρχή, άρα και πάλι δεν θα υπήρχε τηλεδιοίκηση. Η απόλυτη αντινομία».
Για τον «Νόμο περί ευθύνης υπουργών», λέει: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η περίφημη «ασυλία» και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Με βάση τις καταγγελίες, τώρα μιλάμε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86 του Συντάγματος δηλαδή.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρώτος είχε μιλήσει για την ανάγκη αναθεώρησης και είχε καταθέσει την πρώτη πρόταση αλλαγής του, ο τότε βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από σχεδόν 20 χρόνια, το 2006. Και μάλιστα, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) είχε ταχθεί εναντίον της αλλαγής του. Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε το 2019 την πρώτη αλλαγή και οι αποσβεστικές προθεσμίες, παραγραφής, δηλαδή τυχόν αδικημάτων, που «έβγαζαν λάδι» πολλούς υπουργούς, εξομοιώθηκαν πλέον με τους υπόλοιπους πολίτες. Που σημαίνει ότι για όποιον υπουργό αποφασιστεί κάτι αντίστοιχο θα δικάζεται όπως όλοι οι πολίτες. Προσέξτε, αυτό αφορά υπουργούς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά – άρα δεν αφορά τον κ. Σπίρτζη ο οποίος έκανε κίνηση εκ του ασφαλούς. Άρα γίνεται σαφής προσπάθεια εντυπωσιασμού. Η παράταξη της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέφεραν λοιπόν την αλλαγή στο νόμο. Και δεν γίνεται να μας κουνούν το δάχτυλο, όσοι κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα δήθεν κόπτεται, σε 11 περιπτώσεις στελεχών του (από τον Πολάκη ως τη Γεροβασίλη) αξιοποίησε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Αναφορικά με την ευρωπαία εισαγγελέα, επίσης, τονίζει μεταξύ άλλων: «Τι μας είπε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι; Ότι «η ασυλία δεν θα έπρεπε να υπάρχει». Μας συνέστησε ακόμη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η συνταγματική πρόβλεψη δηλαδή. Η κυρία Κοβέσι, που μας κουνά το δάχτυλο, «ξεχνά» όμως: Πρώτον ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος. Δεύτερον ότι η ασυλία και η προστασία από δίωξη είναι θεμελιώδης αρχή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 7 οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Κομισιόν, απολαύουν ασυλίας και προνομίων», και «Εν κατακλείδι, η κυρία εισαγγελέας, μπορεί να μην έχει «ασυλία», έχει όμως μπόλικα προνόμια, αλλά και ετεροδικία, προστατεύεται δηλαδή από δίωξη εκτός της χώρας της».
Για την έβδομη αλήθεια που προσδιορίζει ως «Το χρέος και η υπόσχεση», ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει: «Αρκετά, όμως, με τα νομικά, θεσμικά, πολιτικά επιχειρήματα. Ίσως κανένα από τα παραπάνω, δεν απαλύνει την οργή και τη θλίψη των συγγενών των θυμάτων. Χρέος όλων μας, είναι να έρθει στο φως η αλήθεια. Χρέος μας είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες -γιατί να εξαλειφθούν είναι ανθρωπίνως αδύνατον – να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία.
Η πολιτική δεν είναι μόνο παράθεση στοιχείων ή πράξεων. Οι πολιτικοί είμαστε κομμάτι της κοινωνίας… Έχουμε ενσυναίσθηση του πόνου που βιώνουν όσοι έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο. Είμαστε πατεράδες, μητέρες, αδελφοί, συγγενείς, φίλοι, γείτονες.
Η συγγνώμη εκ μέρους όλων, δεν αρκεί. Μια υπόσχεση μόνο: Θα κάνουμε το παν για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βελτιώνονται καθημερινά οι συνθήκες ασφάλειας των συμπολιτών μας σε κάθε επίπεδο».